Σε βαρύ κλίμα οι συνομιλίες για το Κυπριακό

Σε βαρύ κλίμα οι συνομιλίες για το Κυπριακό

1' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στις δύο χωριστές συναντήσεις, τις οποίες, εκτός απροόπτου, θα έχει σήμερα ο ειδικός σύμβουλος του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό Εσπεν Μπαρθ Εϊντε με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, θα κριθεί το μέλλον των διαπραγματεύσεων ανάμεσα στις δύο πλευρές.

Χθες, οι κ. Αναστασιάδης και Ακιντζί είχαν συνάντηση περίπου πέντε ωρών στο παλαιό αεροδρόμιο της Λευκωσίας, με όχι ιδιαιτέρως θετικά αποτελέσματα, τουλάχιστον με βάση τις δηλώσεις των δύο ηγετών αλλά και τις πρώτες πληροφορίες που έγιναν γνωστές. Η τουρκοκυπριακή πλευρά φαίνεται να επιμένει στη σύνδεση του Κυπριακού με το ζήτημα των ερευνών για φυσικό αέριο στην Ανατολική Μεσόγειο. Και ζητεί μια διάσκεψη τύπου Γενεύης τον Ιούνιο, με παράλληλη αναστολή των ερευνών που έχουν προγραμματιστεί τον Ιούλιο στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας. Οπως είναι απολύτως κατανοητό, η Λευκωσία είναι πρακτικά αδύνατον να αποδεχθεί κάτι τέτοιο.

Ο κ. Αναστασιάδης τόνισε χθες ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά έχει καταθέσει μια πρόταση που εγγυάται τη συνέχιση του διαλόγου, γνωστοποιώντας, παράλληλα, ότι αυτή δεν έγινε αποδεκτή από τον κ. Ακιντζί. «Εχουμε εισηγηθεί δημιουργικά τον τρόπο που θα μπορούσε να μας οδηγήσει σε ουσιαστικό διάλογο αλλά και τελικό αποτέλεσμα»», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Αναστασιάδης.

Ωστόσο, δεν προχώρησε σε περαιτέρω διευκρινίσεις, τονίζοντας πως προηγούνται οι συζητήσεις που θα γίνουν έπειτα από την πρωτοβουλία του κ. Εϊντε. Ως προς το τι ακριβώς θα ακολουθήσει, ο κ. Αναστασιάδης σημείωσε ότι οι μέθοδοι που έχουν δοκιμαστεί και έχουν αποτύχει δεν μπορεί να επαναληφθούν. «Εχουμε συζητήσει εν εκτάσει το πόσο χρήσιμη θα ήταν μια νέα Γενεύη και κάτω από ποιες συνθήκες», είπε ο κ. Αναστασιάδης.

Σε τουρκοκυπριακά ΜΜΕ τονιζόταν ιδιαίτερα η δήλωση του κ. Ακιντζί, ότι κανείς Τουρκοκύπριος ηγέτης δεν θα μπορούσε να δεχθεί την πρόταση που κατέθεσε ο κ. Αναστασιάδης. Νωρίτερα, τουρκοκυπριακά ΜΜΕ μετέδιδαν και πληροφορίες από συζητήσεις του αποκαλούμενου «πρωθυπουργού» του ψευδοκράτους Χουσεΐν Οζγκιουργκούν, ο οποίος δεν απέκλεισε «θερμό επεισόδιο» στην ΑΟΖ της Κύπρου τον ερχόμενο Ιούλιο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή