Στάση αναμονής από ΔΗΣΥ ενόψει ψηφοφορίας

Στάση αναμονής από ΔΗΣΥ ενόψει ψηφοφορίας

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σήμερα θα ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις της Δημοκρατικής Συμπαράταξης όσον αφορά τη στάση που θα τηρήσουν οι βουλευτές της στην αποψινή ψηφοφορία για το πολυνομοσχέδιο. Το συντονιστικό της ΔΗΣΥ θα συνεδριάσει υπό την κ. Φώφη Γεννηματά και, εφόσον κριθεί αναγκαίο, δεν αποκλείεται να συνεδριάσει και η Κοινοβουλευτική Ομάδα. Δύο είναι τα θέματα επί των οποίων υπάρχει εκκρεμότητα: η κατάργηση των φοροαπαλλαγών των βουλευτών και η μείωση του ΦΠΑ στα αγροτικά εφόδια. Ενώ η αρχική θέση της ΔΗΣΥ ήταν ότι οι βουλευτές της θα καταψηφίσουν το σύνολο του πολυνομοσχεδίου –μέτρα και αντίμετρα– για τα δύο αυτά θέματα υπήρξαν δεύτερες σκέψεις και ο προσανατολισμός είναι να τα υπερψηφίσουν. Ωστόσο, στη Χαριλάου Τρικούπη θα λάβουν σήμερα τις οριστικές αποφάσεις, καθώς δεν αποκλείουν κάποιον ελιγμό ή τακτική κίνηση της τελευταίας στιγμής από την πλευρά της κυβέρνησης.

Πιο συγκεκριμένα, στη ΔΗΣΥ θα περιμένουν να δουν εάν η κυβέρνηση προχωρήσει σε κάποια αλλαγή της τελευταίας στιγμής στη διατύπωση των συγκεκριμένων άρθρων ή αν αποφασίσει, σε μια προσπάθεια να εκθέσει τα κόμματα της αντιπολίτευσης που έσπευσαν να τοποθετηθούν από χθες σε σχέση με την ψηφοφορία, να συγχωνεύσει τα άρθρα με τα αντίμετρα σε ένα ενιαίο άρθρο. Οσον αφορά τη σημερινή, δεύτερη ημέρα της συζήτησης στην Ολομέλεια, που θα ολοκληρωθεί με την ψηφοφορία, συνεργάτες της κ. Γεννηματά αναφέρουν ότι η επικεφαλής της ΔΗΣΥ θα εστιάσει στην ανάδειξη των δυσμενών επιπτώσεων για μεγάλες κοινωνικές ομάδες από τα νέα μέτρα που η κυβέρνηση έφερε στη Βουλή, αλλά και στην παράμετρο ότι με την ψήφισή τους καταρρίπτεται το επιχείρημα περί εξόδου της χώρας από τα μνημόνια τον Αύγουστο του 2018. Πέραν των μειώσεων στις συντάξεις και της μείωσης του αφορολογήτου, στη ΔΗΣΥ θα εστιάσουν στην προσπάθεια να αναδειχθεί από την κυβερνητική ηγεσία μια πλασματική εικόνα και να δοθεί η πραγματική διάσταση του τι ακριβώς αφορούν τα λεγόμενα αντίμετρα, αλλά και τι συνεπάγεται για την πραγματική οικονομία η δέσμευση της χώρας σε υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα για μακρύ χρονικό διάστημα.

Τα εργασιακά

Ιδιαίτερη βαρύτητα δίδεται και στην ανάδειξη της ανακολουθίας της κυβέρνησης όσον αφορά τα εργασιακά, τα οποία αποτέλεσαν μία από τις κυβερνητικές «σημαίες» στη διάρκεια της διαπραγμάτευσης. Από τη Χαρ. Τρικούπη υπογραμμίζουν ότι οι τελικές ρυθμίσεις στα εργασιακά, όπως προκύπτουν από τα «αποκαλυπτήρια» της συμφωνίας, όχι μόνο δεν επαναφέρουν την εργασιακή κανονικότητα αλλά αποτελούν σημαντική υποχώρηση, ιδιαίτερα όσον αφορά τις ομαδικές απολύσεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή