Με το βλέμμα στο Eurogroup

2' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Λίγες ώρες μας χωρίζουν πλέον από το κρίσιμο Eurogroup της Δευτέρας, το οποίο αναμένεται να καταλήξει σε μια συμφωνία για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους που θα το μετατρέψει σε βιώσιμο, επιτρέποντας έτσι τη συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα.

Παρ’ όλα αυτά, ακόμα και τώρα, η συμφωνία δεν είναι σίγουρο ότι θα επιτευχθεί, καθώς, όπως έλεγαν Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, «όλα θα συμφωνηθούν την τελευταία στιγμή» και ίσως λίγη ώρα πριν ξεκινήσει η συνάντηση, στο Euroworking Group που θα προηγηθεί τη Δευτέρα το πρωί. Πριν όμως καθήσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, οι θεσμοί θα πρέπει κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου να εξετάσουν τη νομοθεσία που ψηφίστηκε την Πέμπτη το βράδυ από το ελληνικό Κοινοβούλιο και να εκπονήσουν μια έκθεση συμμόρφωσης που θα επιβεβαιώνει ότι αυτά που ψηφίστηκαν είναι και τα συμφωνηθέντα. Εξαιτίας του ιδιαίτερα περιορισμένου χρόνου και του τεράστιου όγκου της νομοθεσίας, οι θεσμοί δεν θα συντάξουν μια τελική έκθεση, αλλά ένα προσχέδιο το οποίο θα είναι αρκετό για να παρουσιαστεί στους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης. Αυτό που αναμένεται είναι ότι όλα τα προαπαιτούμενα θα έχουν υλοποιηθεί πριν από την απόφαση για εκταμίευση, που αναμένεται στις 16 Ιουνίου.

Κορυφαίος Ευρωπαίος αξιωματούχος έδινε, ακόμα και την Παρασκευή το απόγευμα, 50% πιθανότητες για συνολική συμφωνία στο Εurogroup της Δευτέρας, αλλά ο χρόνος έχει πλέον αρχίσει να πιέζει επικίνδυνα. Αλλος αξιωματούχος εκτιμούσε ότι θα πρέπει να γίνει άλλο ένα Εurogroup πριν από το προγραμματισμένο στις 15 Ιουνίου, σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί συμφωνία τη Δευτέρα. Και αυτό, γιατί αυτή τη στιγμή μας χωρίζουν οκτώ εβδομάδες από τη λήξη πληρωμών ύψους περίπου 7 δισ., στα μέσα Ιουλίου, και μεσολαβούν μια σειρά από αποφάσεις εθνικών Κοινοβουλίων και η διαδικασία εκταμίευσης, η οποία δεν γίνεται από τη μια μέρα στην άλλη.

Εκθεση συμμόρφωσης

Εκτός από την έκθεση συμμόρφωσης στην οποία πρέπει να καταλήξουν οι θεσμοί, δυσκολίες εντοπίζονται και στη συμφωνία μιας κοινά αποδεκτής ανάλυσης βιωσιμότητας του χρέους, καθώς μόνο όταν υπάρξει συμφωνία ανάμεσα στους θεσμούς όσον αφορά την ανάλυση βιωσιμότητάς του, τότε θα υπάρξει και η συμφωνία για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους. Αυτό που είναι σίγουρο είναι πως η βάση για τη συμφωνία είναι όσα έχουν συμφωνηθεί τον Μάιο του 2016, καθώς τότε έγινε μια λεπτομερής περιγραφή για το τι θα υλοποιηθεί και πότε, καθορίζοντας τα βραχυπρόθεσμα, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα μέτρα. Ευρωπαίος αξιωματούχος εξηγούσε ότι «ανάλυση με προβλέψεις, με στοιχεία για τα δημοσιονομικά, την ανάπτυξη, τα επιτόκια και τον πληθωρισμό είναι απαραίτητη για να γίνει η ανάλυση της βιωσιμότητας του χρέους». Σε κάθε σενάριο που επεξεργάζονται αυτή τη στιγμή οι αρμόδιοι, το πρωτογενές πλεόνασμα μέχρι και το 2022 υπολογίζεται να παραμείνει στο 3,5%, γεγονός που δείχνει ότι για τα επόμενα τέσσερα χρόνια μετά τη λήξη του προγράμματος το ύψος των πλεονασμάτων είναι πλέον αδιαπραγμάτευτο.

Ερωτήματα

Αυτό που παραμένει ακόμα και τώρα ερώτημα είναι πόσο συγκεκριμένα θα είναι τα μέτρα που θα συμφωνηθούν. Δηλαδή κατά πόσον θα συμφωνήσουν σε α) συγκεκριμένα χρόνια για την επιμήκυνση του ελληνικού χρέους ή β) σε ένα ευρύτερο χρονικό διάστημα. Συγχρόνως παραμένει ερώτημα το κατά πόσον θα βασίσουν τις προβλέψεις τους για την ελληνική οικονομία στα αισιόδοξα νούμερα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, δηλώνοντας έτοιμοι να προχωρήσουν σε περαιτέρω μείωση του χρέους, αν η ανάπτυξη της χώρας είναι τελικά χειρότερη από αυτή που αναμένουν οι ευρωπαϊκοί θεσμοί.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή