Ψήφος εμπιστοσύνης από τους επενδυτές

Ψήφος εμπιστοσύνης από τους επενδυτές

2' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μπορεί η απειλή του Grexit να ξεθωριάζει στη συνείδηση των ξένων επενδυτών μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, αλλά οι ανησυχίες για την πορεία της πραγματικής οικονομίας παραμένουν. Αυτός είναι και ο ένας από τους λόγους του αυξημένου ενδιαφέροντος μεγάλων διαχειριστών κεφαλαίων να συναντηθούν με τον Κυριάκο Μητσοτάκη την περασμένη Δευτέρα στο Λονδίνο. Ο άλλος είναι η εύλογη επιθυμία τους να γνωρίσουν την «επόμενη μέρα» στην Ελλάδα.

«Στο κάτω κάτω, όλα δείχνουν πως όχι μόνον θα είναι ο επόμενος πρωθυπουργός, αλλά και πως οι όποιες σοβαρές υπεραξίες θα προκύψουν μέσα από την επιτάχυνση του μεταρρυθμιστικού momentum που υπόσχεται», αναφέρει στην «Κ» ένας από τους συνδαιτυμόνες του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο breakfast που έγινε στο ξενοδοχείο Savoy του Λονδίνου. Το διοργάνωσε η Bank of America Merrill Lynch και η προσέλευση ήταν μεγάλη.

Μεταξύ των περίπου 40 παρευρεθέντων ήταν εκπρόσωποι οίκων όπως οι Brevan Howard, DeShaw, Fidelity, Bluecrest, Algebris, Coal Pension Trustees, Finisterre, Pharo, Glen Point, Macrosynergy, Element, EMSO, Ice Canyon, Anchorage, Marshall Wace, Alphadyne, Moore, Rokos Capital, Davidson Kempner, H2O, Gemsstock, GIC και Obey. «Πολλοί δεν είχαν έρθει πέρυσι στις συναντήσεις με τον κ. Μητσοτάκη και ήθελαν να μάθουν τώρα από πρώτο χέρι τι σκοπεύει να κάνει όταν γίνει κυβέρνηση», σημειώνει πηγή που συμμετείχε στις συναντήσεις. Και η εντύπωση που άφησε ήταν αύτη ακριβώς που τους είχαν περιγράψει οι ομόλογοί τους: «Ξέρει τα θέματα, χειρίζεται τη γλώσσα των αγορών, κυριολεκτικά και μεταφορικά, με περίσσια άνεση, και το μότο του “περισσότερες μεταρρυθμίσεις και λιγότερο και πιο αξιόπιστο κράτος” είναι αυτό ακριβώς που θέλουν να ακούσουν οι αγορές», συμπληρώνουν οι ίδιοι κύκλοι.

Το breakfast στο Savoy, όμως, δεν ήταν το μόνο ραντεβού στο Λονδίνο με επενδυτές. Εγιναν άλλα δύο. Το μεσημέρι η Morgan Stanley διοργάνωσε γεύμα στο Four Seasons με περί τα 15 μεγάλα ονόματα όχι μόνον από τον επενδυτικό χώρο αλλά και από τον επιχειρηματικό και νομικό κόσμο. Εκεί ήταν οι Apollo, Blackrock, Fortress, BC Partners, BTG Pactual, Castlelake, Celadon Mining, Grifon Capital Advisors, One Capital, Reed Smith και York Capital. Και εδώ η συζήτηση εστιάστηκε στο πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας.

«Αμερικανικό» ρόστερ

Μετά το γεύμα στο Four Seasons, ο αρχηγός της Ν.Δ. συναντήθηκε για καφέ με ένα ολίγον πιο «αμερικανικό» ρόστερ: PIMCO, Varde Partners, Attestor Capital, Oak Hill Advisors, KingStreet, Farallon, Atlas Merchant Capital και Wellington Management. Ο κ. Μητσοτάκης είδε επίσης σε άλλη ξεχωριστή συνάντηση το επιτελείο της Royal Bank of Scotland, όπως είδε, λίγο προτού πετάξει για Λονδίνο, και κορυφαίο στέλεχος της Citi.

Οι επαφές αυτές έρχονται δύο μήνες έπειτα από ανάλογα ραντεβού στην Αθήνα και άλλα που έγιναν πέρυσι στο Λονδίνο και τη Νέα Υόρκη και εντάσσονται στη συντονισμένη προσπάθειά του να γνωρίσει και να γνωριστεί με όλους τους παράγοντες-κλειδιά των αγορών. Ενα κοινό από το οποίο η χώρα προσδοκά εισροές κεφαλαίων για να ξεφύγει από την επενδυτική πενία που χαρακτηρίζει την οικονομία. Ενα εγχείρημα που, με βάση τις μαρτυρίες των συνδαιτυμόνων του κ. Μητσοτάκη, εξελίσσεται καλύτερα ίσως και από τις πιο αισιόδοξες εκτιμήσεις. Διότι, όπως αναφέρει εις εξ αυτών στην «Κ», «εν αντιθέσει με την περίοδο 2012-2014, οπότε και η διαφαινόμενη έλευση του ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση λειτουργούσε ως τροχοπέδη στα επενδυτικά σχέδια πολλών από εμάς, στην παρούσα φάση οι προσδοκίες για την επόμενη μέρα είναι ξεκάθαρα θετικές».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή