Αγορές ομολόγων: Δοκιμαστικές παρεμβάσεις το καλοκαίρι

Αγορές ομολόγων: Δοκιμαστικές παρεμβάσεις το καλοκαίρι

4' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την ώρα που ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ετοιμάζεται να φορέσει γραβάτα, ενόψει της ρύθμισης του χρέους και της εξόδου στις αγορές, αυτοί που κατ’ εξοχήν φορούν γραβάτα κάθε μέρα στη δουλειά, οι τραπεζίτες, συνιστούν προσοχή και όχι βιαστικές κινήσεις, καθώς ακόμη το έδαφος είναι επισφαλές. Ενα λάθος μπορεί να κοστίσει ακριβά, προειδοποιούν.

Το μήνυμα φαίνεται πως αρχίζει να περνά στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης και το σενάριο της δυναμικής εξόδου στις αγορές τον Ιούλιο προσγειώνεται. Υψηλόβαθμο στέλεχος του οικονομικού επιτελείου, παρότι εκτιμά ότι τα ελληνικά ομόλογα θα ενταχθούν στο QE στο τέλος Ιουνίου με αρχές Ιουλίου, σημειώνει ότι τα σχέδια για την έξοδο στις αγορές περιορίζονται σε «δοκιμαστικές παρεμβάσεις» το καλοκαίρι.

Oι αγορές αγαπούν το ρίσκο, αλλά έπειτα από ένα σημείο θέλουν ασφάλεια. Οι προσδοκίες τους είναι αυτές που οδήγησαν έως τώρα τις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων σε χαμηλά επίπεδα, καθώς επένδυσαν σε μια λύση για το χρέος και ένταξη στο QE. Σύμφωνα με στέλεχος επενδυτικής εταιρείας, «το QE έχει ήδη ενσωματωθεί στις τιμές κατά 75% – 80». Από αυτό το σημείο και πέρα, όμως, για να συνεχίσουν να αντιδρούν θετικά, στις πρώτες δημοπρασίες ομολόγων του ελληνικού Δημοσίου, έπειτα από τρία χρόνια αποχής, θα θέλουν ασφάλεια. Την ασφάλεια που μόνο μια πειστική ρύθμιση χρέους, η οριστική απόφαση για ένταξη στο QE, αλλά και η αποφασιστική εφαρμογή των μέτρων που ψηφίστηκαν μπορεί να εξασφαλίσει, όπως επισημαίνουν.

Η κρίσιμη Δευτέρα

Προς το παρόν, όλα τα παραπάνω είναι ζητούμενα. Σε πρώτη φάση, τη Δευτέρα στο Eurogroup, το μπαλάκι είναι στο γήπεδο των δανειστών για μία απόφαση ελάφρυνσης του χρέους. Ευρωπαίος αξιωματούχος έδινε πιθανότητες 50% – 50% για μια λύση, ενώ στην Αθήνα δύο πηγές με γνώση των διαπραγματεύσεων ανέβαζαν το ποσοστό στο 60% – 40% υπέρ της λύσης. Υψηλόβαθμη πηγή των δανειστών μετέφερε σε Ελληνα συνομιλητή της την εκτίμηση ότι δύσκολα η Κριστίν Λαγκάρντ θα θέσει σε κίνδυνο την αξιοπιστία της, αποδεχόμενη μια φόρμουλα χωρίς καμιά συγκεκριμενοποίηση, όπως πιέζει έως τώρα ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Μόνο αν η Αγκελα Μέρκελ υπερκεράσει τον υπουργό Οικονομικών της και αναληφθούν κάποιες συγκεκριμένες δεσμεύσεις θα μπορέσει να υπάρξει λύση, εκτιμούσε η πηγή.

Οι πληροφορίες για τις παρασκηνιακές διαβουλεύσεις σε υψηλό επίπεδο το προηγούμενο διάστημα, αλλά και το πολιτικό πλαίσιο της απόφασης, ενόψει των γερμανικών εκλογών τον Σεπτέμβριο, υπαγορεύουν την εκτίμηση ότι τελικά θα βρεθεί μια λύση. «Πολύ δύσκολα θα μείνει το ΔΝΤ έξω», σημειώνει οικονομικός παράγων. Αν δεν συμβεί τη Δευτέρα, εκτιμάται ότι θα συμβεί μερικές εβδομάδες αργότερα, ίσως στο επόμενο Eurogroup της 15ης Ιουνίου, στο Λουξεμβούργο, ή σε κάποιο ενδιάμεσο.

Αν η λύση είναι αρκετά πειστική για να συμμετάσχει το ΔΝΤ, τότε θα επαρκεί μάλλον και για την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ώστε να αποφασίσει την ένταξη στο QE. O Μάριο Ντράγκι, πάντως, έχει διαμηνύσει ότι δεν θέλει να βιαστεί και να φανεί ότι παίρνει αποφάσεις υπό πίεση. Αλλωστε, υπάρχουν μέλη στο διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ που υποστηρίζουν ότι πρώτα πρέπει να βγει η Ελλάδα στις αγορές, για να αποδειχθεί ότι την εμπιστεύονται και μετά να ενταχθεί στο QE.

Το αισιόδοξο σενάριο, υποστηρίζει πηγή που γνωρίζει τη λειτουργία της Φρανκφούρτης, είναι η ένταξη στο QE στο τέλος Ιουλίου. Εναλλακτικά, υπάρχει και το σενάριο του Σεπτεμβρίου. Τραπεζική πηγή στην Αθήνα θεωρεί ότι το δεύτερο είναι πιο πιθανό και το τοποθετεί, μάλιστα, μετά τις γερμανικές εκλογές.

Στον δρόμο με τις αβεβαιότητες, υπάρχει και ελληνικός ρόλος. Το πολυνομοσχέδιο μπορεί να ψηφίστηκε, αλλά πρέπει και να εφαρμοστεί, οι ιδιωτικοποιήσεις να προχωρήσουν, τα μέτρα εκσυγχρονισμού της δημόσιας διοίκησης και της δικαιοσύνης να γίνουν πράξη.

Οι αγορές, στις οποίες τόσο πολύ βιάζεται να βγει η κυβέρνηση για να αποδείξει ότι επιστρέφουμε στην ομαλότητα, ότι τα μνημόνια τελειώνουν, θα εξαρτήσουν τη στάση τους απ’ όλα τα παραπάνω. Δύο τραπεζικές πηγές τονίζουν, επιπλέον, ότι αν η απόφαση για το χρέος δεν έχει «δόντια» και είναι απλώς προϊόν συμβιβασμού, δεν θα τύχει θετικής υποδοχής.

Μια επιτυχημένη επιστροφή στις αγορές ξεπερνά κατά πολύ τη σημασία της άντλησης των κεφαλαίων αυτής καθεαυτής (που θα είναι ούτως η άλλως περιορισμένα). Είναι το σήμα ότι η Ελλάδα θα μπορεί να αναχρηματοδοτεί τις ανάγκες της μετά τη λήξη του μνημονίου (στον βαθμό που αυτές δεν εξυπηρετούνται από το πρωτογενές πλεόνασμα). Στην ουσία είναι το εισιτήριο εξόδου από το μνημόνιο. Μόνο έτσι, αποδεικνύοντας την αξιοπιστία της, θα μπορέσει να διεκδικήσει το πέρασμα στη συνέχεια στο καθεστώς της προληπτικής γραμμής στήριξης ECCL, ως δικλίδα ασφαλείας. Εξ ου και η προτροπή για προσεκτικές κινήσεις. «Η αγορά σήμερα τρέχει επειδή δεν έχουμε κάνει κάτι στραβό. Ας μη δώσουμε τώρα το λάθος μήνυμα…», προειδοποιεί υψηλόβαθμο στέλεχος μεγάλης τράπεζας.

Ο προγραμματισμός έως τον Αύγουστο

Αν η απόφαση για την ένταξη στο QE από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα βγει τον Ιούλιο, όπως πιθανολογείται (συνεδριάσεις έχουν προγραμματιστεί για τις 5 και τις 20 Ιουλίου, με τη δεύτερη να θεωρείται πιθανότερη), ο χρόνος για έξοδο στις αγορές πριν από τις διακοπές του Αυγούστου είναι περιορισμένος.

Οι «δοκιμαστικές παρεμβάσεις», για τις οποίες μιλά το υψηλόβαθμο στέλεχος του οικονομικού επιτελείου, ίσως αποτελέσουν την εναλλακτική. Τα σενάρια που έχει καταστρώσει ο ΟΔΔΗΧ προβλέπουν το ενδεχόμενο αναχρηματοδότησης ομολόγου του 2014, που λήγει το 2019, καθώς και των ομολόγων του PSI που λήγουν μεταξύ του 2023 και του 2042. Πρόκειται για κινήσεις μειωμένου ρίσκου και επιπλέον, δεδομένου ότι τα επιτόκια είναι κοντά στα τρέχοντα επίπεδα, δεν συνεπάγεται αύξηση του κόστους δανεισμού.

«Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να γίνει», σημειώνει τραπεζική πηγή, «αλλά για να έχει νόημα η έξοδος στις αγορές πρέπει να αντληθούν πρόσθετα κεφάλαια της τάξης των 2 – 3 δισ. ευρώ και να συμμετάσχουν και ξένοι».

Μια μικρή έκδοση με άντληση πρόσθετων κεφαλαίων περιλαμβάνεται επίσης στα σχέδια του ΟΔΔΗΧ, αλλά αυτή μπορεί να γίνει αργότερα και σίγουρα μετά την απόφαση για το QE. Aλλωστε, υπάρχει και το ΔΝΤ το οποίο είναι αντίθετο στην έξοδο στις αγορές και την άντληση κεφαλαίων υψηλού κόστους, που επιβαρύνουν τη βιωσιμότητα του χρέους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή