Τσίπρας – Μακρόν για το χρέος

Τσίπρας – Μακρόν για το χρέος

2' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η τηλεφωνική επικοινωνία, χθες, με τον νέο Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν ήταν ο τελευταίος κρίκος στην αλυσίδα επικοινωνιών του πρωθυπουργού το τελευταίο διάστημα, στο επίκεντρο των οποίων βρέθηκε η συζήτηση για το ελληνικό χρέος. Σύμφωνα με το Μαξίμου, στη συνομιλία Τσίπρα – Μακρόν συμφωνήθηκε ότι θα πρέπει να βρεθεί συνολική λύση προς όφελος της Ελλάδας και της Ευρωζώνης, ότι θα εργαστούν προς αυτή την κατεύθυνση και θα βρίσκονται σε στενή και συνεχή επικοινωνία. Στο πρωθυπουργικό επιτελείο, μέχρι την έναρξη της συνεδρίασης του χθεσινού Eurogroup, κατέγραφαν αντιδράσεις και προσπαθούσαν να αξιολογήσουν προς ποια κατεύθυνση θα κινηθούν στην απόφασή τους οι Ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών. Η Αθήνα φρόντισε να διαμηνύσει, από την ψήφιση του νέου πακέτου νέων μέτρων και μετά, ότι η κυβέρνηση έκανε το καθήκον της και ότι, πλέον, είναι σειρά των δανειστών να κάνουν το ίδιο. Ωστόσο, μέχρι την οριστικοποίηση των αποφάσεων, το κλίμα ήταν ιδιαίτερα συγκρατημένο και κυβερνητικό στέλεχος ανέφερε ότι δεν πέρασε απαρατήρητο το μάλλον επιφυλακτικό κλίμα που μεταδιδόταν πριν απόο την έναρξη της συνεδρίασης του Eurogroup. Το ερώτημα για την Αθήνα ήταν κατά πόσον θα βρεθεί εκείνη η διατύπωση στις τελικές αποφάσεις που θα κριθεί ικανοποιητική για όλες τις πλευρές.

Για την κυβέρνηση, πέραν της σημασίας που έχει η οριστικοποίηση των αποφάσεων για το χρέος και η διατύπωσή τους με έναν κατά το δυνατόν πιο σαφή και συγκεκριμένο τρόπο, υπάρχει και το θέμα του κατευνασμού ανησυχιών εντός της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και του κόμματος. Εκεί, από διάφορες πλευρές, υπογραμμίστηκε τις προηγούμενες ημέρες ότι η ψήφιση των νέων επώδυνων μέτρων, χωρίς διαφοροποιήσεις και χωρίς να διατυπωθούν ενστάσεις, ήρθε ως αποτέλεσμα της υπόσχεσης ότι θα δρομολογηθεί άμεσα η διευθέτηση του χρέους και πως θα ανοίξει ο δρόμος για την ουσιαστική έξοδο της ελληνικής οικονομίας από τη μακρά περίοδο της ύφεσης. Βεβαίως, από την πλευρά στελεχών του κόμματος –και μέσω κειμένου στον ιστότοπο commonality.gr, που εκφράζει τις θέσεις των «53»– διαμηνύθηκε ότι δεν είναι αρκετή μια γενικόλογη αναφορά στο θέμα και παραπομπή σε μελλοντικό χρόνο για τη λήψη συγκεκριμένων μέτρων.

Ανεξαρτήτως της έκβασης του χθεσινού Eurogroup και των συνακόλουθων εξελίξεων στο ζήτημα του χρέους, στη στρατηγική του Μαξίμου βρίσκεται η ανάδειξη του κυβερνητικού έργου σε περιβάλλον απαλλαγμένο από τους περιορισμούς της διαπραγμάτευσης. Επειτα από ένα σύντομο διάλειμμα, εξαιτίας της επίσκεψής του στο Πεκίνο και ακολούθως της συζήτησης και ψήφισης στη Βουλή των νέων μέτρων, ο κ. Τσίπρας θα συνεχίσει τον κύκλο επισκέψεων σε υπουργεία με στόχο ακριβώς την ανάδειξη του κυβερνητικού έργου και την οριοθέτηση των προτεραιοτήτων για το επόμενο διάστημα. Οι δράσεις που αφορούν την ενίσχυση της κοινωνικής πολιτικής, τα εργασιακά, την καινοτόμο επιχειρηματικότητα, την ανάδειξη του πρωτογενούς τομέα παραγωγής θα παρουσιαστούν μέσα από επισκέψεις του κ. Τσίπρα στα αντίστοιχα υπουργεία.

Εξορμήσεις στελεχών

Παράλληλα, το αμέσως επόμενο διάστημα αναμένεται κύκλος εξορμήσεων στελεχών της κυβέρνησης στην περιφέρεια και σειρά εκδηλώσεων, με στόχο την παρουσίαση προτεραιοτήτων για κάθε περιοχή, ανάλογα με τις ιδιαιτερότητες και τις ανάγκες που υπάρχουν, εστιασμένες στην παραγωγική ανασυγκρότηση. Η κυβέρνηση θα επιδιώξει με την προβολή θετικής ατζέντας να ανατρέψει το δυσμενές προς αυτήν κλίμα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή