Κοτζιάς: «Στόχος, ο ΟΑΣΕ της Ανατολικής Μεσογείου»

Κοτζιάς: «Στόχος, ο ΟΑΣΕ της Ανατολικής Μεσογείου»

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη στόχευσή του για δημιουργία ενός ΟΑΣΕ (Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη – OSCE) στην Ανατολική Μεσόγειο επισήμανε χθες, πρώτη ημέρα της Διεθνούς Διάσκεψης της Ρόδου για την Ασφάλεια και τη Σταθερότητα, ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Κοτζιάς. Η φετινή διάσκεψη θα ολοκληρωθεί σήμερα με τη συμμετοχή υπουργών Εξωτερικών και αξιωματούχων από 17 χώρες (Ελλάδα, Αίγυπτος, Αλβανία, Αλγερία, Βουλγαρία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Ιταλία, Κατάρ, Κουβέιτ, Κύπρος, Λίβανος, Λιβύη, Ομάν, Ρουμανία, Σαουδική Αραβία, Σλοβακία, Τυνησία) και εκπροσώπων του Αραβικού Συνδέσμου και του Συμβουλίου Συνεργασίας των Κρατών του Κόλπου. Σκοπός, σύμφωνα με τον κ. Κοτζιά, είναι η συγκρότηση μιας δομής ασφαλείας για την Ανατ. Μεσόγειο, η οποία σταδιακά θα επεκταθεί νοτιότερα και ανατολικότερα.

Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά η σύνθεση της διάσκεψης διατηρείται στενά ευρωαραβική, δίχως τη συμμετοχή τρίτων χωρών, όπως η Τουρκία, επιλογή την οποία υπερασπίζονται στην Αθήνα τονίζοντας ότι σκοπός είναι η ανάδειξη μιας θετικής ατζέντας και όχι η ανακύκλωση των διαφορών.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε πριν από την έναρξη της διάσκεψης (ΑΠΕ), ο κ. Κοτζιάς επισήμανε ότι η Ελλάδα είναι «σε διαπραγμάτευση με την Αίγυπτο για ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα». Και τόνισε ότι αυτές οι διαπραγματεύσεις δεν έχουν καμία σχέση με την υφαλοκρηπίδα στο Αιγαίο που «θα είναι αντικείμενο μελλοντικών διαβουλεύσεων με την Τουρκία». Στη χθεσινή εισήγησή του, ο κ. Κοτζιάς αναφέρθηκε σε σειρά προκλήσεων που αντιμετωπίζει η περιοχή, από το προσφυγικό και την ασφάλεια των θαλάσσιων μεταφορών μέχρι το ενεργειακό. «Προκειμένου να λειτουργήσουν όλα αυτά παραγωγικά», είπε, «απαιτείται ο σεβασμός του διεθνούς δικαίου και του δικαίου της θαλάσσης από όλες τις πλευρές και να μην επιτρέψουμε τον νομικό-ανιστόρητο αναθεωρητισμό». Ο ΥΠΕΞ της Αιγύπτου Σ. Σούκρι ετάχθη υπέρ της περαιτέρω ανάδειξης της πρωτοβουλίας για τη Διάσκεψη της Ρόδου και τόνισε πως η χώρα του «στηρίζει την Ελλάδα για την εδραίωση της ειρήνης στην Ανατ. Μεσόγειο». Μίλησε για την αύξηση των προκλήσεων στην περιοχή, αναφερόμενος ιδιαίτερα στον ανταγωνισμό για στους ενεργειακούς πόρους, ενώ επισήμανε τη σημασία της επίλυσης του παλαιστινιακού ζητήματος για τον μουσουλμανικό κόσμο. Στην πίεση που αντιμετωπίζει ο Λίβανος λόγω των κρίσεων της περιοχής, το προσφυγικό και την τρομοκρατία, αναφέρθηκε ο γ.γ. του ΥΠΕΞ Σ. Γουέμπι. Οπως είπε, οι 2 στους 5 κατοίκους του Λιβάνου είναι «είτε πρόσφυγες είτε εκτοπισθέντες».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή