ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τι αναφέρει ο ξένος Τύπος για την αδυναμία επίτευξης συμφωνίας στο Eurogroup

Τι αναφέρει ο ξένος Τύπος για την αδυναμία επίτευξης συμφωνίας στο Eurogroup

Eπικριτικά σχολιάζουν σήμερα η γερμανική Die Welt, η γαλλική Le Monde κι η ισπανική El Pais, την συνολική στάση των θεσμών της Ε.Ε. και τη χθεσινή απροθυμία του Eurogroup να λάβει μία σαφή συμφωνία για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους και την εκταμίευση των επτά δισ. ευρώ έως τον Ιούλιο.

«Αυτή τη φορά, κατ’ εξαίρεσιν, δεν έφεραν την ευθύνη οι Έλληνες (για το γεγονός ότι δεν επετεύχθη συμφωνία). Επρόκειτο για μια μάχη με τους αριθμούς και τις διατυπώσεις», γράφει σε άρθρο της η ιστοσελίδα της γερμανικής συντηρητικής εφημερίδας «Die Welt» και συμπληρώνει: «Περισσότερες από οκτώ ώρες διαπραγματεύσεων δεν είχαν κανένα αποτέλεσμα. Αυτή τη φορά όμως δεν ήταν η ελληνική κυβέρνηση το πρόβλημα. Το αντίθετο. Η κυβέρνηση Τσίπρα εκπλήρωσε όλες της υποχρεώσεις της. Ο Πιερ Μοσκοβισί είπε ότι έχουν εφαρμοστεί οι 105 από τις 140 μεταρρυθμίσεις και σύντομα θα μπορεί να ανακοινώσει ότι όλες οι προϋποθέσεις για την καταβολή της επόμενης δόσης έχουν εκπληρωθεί».

Όπως, όμως, τονίζει η «Welt» «για το ότι οι Έλληνες μολαταύτα θα πρέπει να ανησυχούν για την καταβολή της δόσης, οφείλεται στους δανειστές. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο επιμένει ότι οι Ευρωπαίοι δανειστές πρέπει να βοηθήσουν την Ελλάδα να εξοφλήσει το βουνό του χρέους της και πιο συγκεκριμένα, ότι θα πρέπει να μειώσουν το βάρος του ελληνικού χρέους» για να διευκρινίσει (η εφημερίδα) ότι ο μεγάλος αντίπαλος αυτής της άποψης «είναι ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Β. Σόιμπλε. Επέμεινε μέχρι τώρα η συζήτηση για ελαφρύνσεις του χρέους να γίνει μόνον μετά τη λήξη του προγράμματος, δηλαδή το 2018. Το ότι μέχρι τότε θα έχει εκλεγεί η νέα γερμανική Βουλή είναι κάτι το οποίο τον εξυπηρετεί ως χρονικό πλαίσιο».

Ο κ. Σόιμπλε όμως «βρίσκεται σε δίλημμα, αφού θέλει να επιτύχει και τη μελλοντική οικονομική συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα. Τη Δευτέρα έδειξε διάθεση για συνδιαλλαγή. Για πρώτη φορά συζητήθηκε στο Eurogroup το πώς θα μπορούσε να στηριχθεί η Ελλάδα εάν οι στόχοι του προϋπολογισμού της αποδειχθούν πολύ φιλόδοξοι, δήλωσε ο κ. Ντάισελμπλουμ μετά τις συσκέψεις. Αυτό όμως είναι το είδος της εξειδίκευσης την οποία απαιτεί το ΔΝΤ», παρατηρεί η «Welt».

«Το γιατί δεν έγινε τελικά συμφωνία μπορεί κανείς μόνο να το εικάσει. Το ότι η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ δεν συμμετείχε η ίδια στις συζητήσεις αλλά έστειλε τον διευθυντή Ευρώπης θα μπορούσε να θεωρηθεί ότι περιόρισε τις δυνατότητες ελιγμών του ΔΝΤ. Ίσως όμως να οφείλεται στο γεγονός ότι ο κ. Σόιμπλε επέμεινε μέχρι τέλους στη σκληρή γραμμή του», καταλήγει το άρθρο της γερμανικής εφημερίδας.

«Η Ελλάδα: πρόκειται για την τελευταία ανεπίλυτη κρίση της ευρωζώνης κι ένα θέμα για το οποίο πλέον γίνεται ολοένα και πιο δύσκολο να υποστηρίξουμε με θετικούς όρους τις πράξεις των Ευρωπαίων», τονίζει στην εναρκτήρια παράγραφό της το άρθρο της Le Monde, που τιτλοφορείται «Μέτρα για το χρέος, νέα δάνεια: οι Έλληνες θα πρέπει να περιμένουν κι άλλο».

Στο άρθρο της, η συντάκτρια Σεσίλ Ντικουρτιέ τονίζει με αυστηρό ύφος το πόσο η ελληνική κυβέρνηση, ιδίως «μετά την εκλογή του Αλέξη Τσίπρα τον Ιανουάριο 2015, έχει προσπαθήσει να απομειώσει το τεράστιο κρατικό χρέος (180% του ΑΕΠ), χωρίς ωστόσο να έχει εξασφαλίσει έως σήμερα σημαντικές παραχωρήσεις από τη μεριά των δανειστών». «Οι Έλληνες, εντούτοις, έχουν καλύψει μεγάλο μέρος του δρόμου», απποδεχόμενοι τουλάχιστον 140 νέα μέτρα λιτότητας (μεταρρυθμίσεις, μείωση δαπανών, αυξήσεις φόρων)» υπογραμμίζεται στο ίδιο άρθρο.

Μάλιστα, η ίδια αρθρογράφος τονίζει πως «αναμένοντας μία συμφωνία στο Eurogroup, το Ελληνικό Κοινοβούλιο υιοθέτησε εξάλλου πρόσφατα ένα «συνολικό» νομοσχέδιο με 45 μέτρα, που οι δανειστές επιτάσσουν, και περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων και μια νέα μείωση –την δέκατη τρίτη!—των συντάξεων από την έναρξη της κρίσης το 2010..αλλά τούτο δεν ήταν αρκετό για να πείσει τις Βρυξέλλες χθες».

«Η αλήθεια είναι πως εδώ κι έναν χρόνο, οι Έλληνες είναι όμηροι μίας διελκυνστίδας που τους ξεπερνά», σημειώνει η Ντικουρτιέ, υπενθυμίζοντας τις διαφορές απόψεων μεταξύ του ΔΝΤ και της ΕΕ για το ελληνικό χρέος. «Αυτό που είναι φρικτό είναι πως οι Έλληνες δεν έχουν ανάγκη από τα χρήματα του ΔΝΤ, έχοντας ‘τραβήξει’ από αυτό μόλις 30 δισεκ. από τα 86 δισεκ. που διατίθενται στο πλαίσιο του τρίτου σχεδίου βοήθειας. Χωρίς να υπολογίζεται πως, λήγοντας σε βραχύτερο χρονικό ορίζοντα, τα δάνεια τούτα κοστίζουν περισσότερο στην Ελλάδα από εκείνα που της χορηγούν οι η ΕΚΤ, η ο EMS.

Από την πλευρά της η ισπανική El Pais στο άρθρο του συντάκτη της Κλαούδι Πέρεθ από τις Βρυξέλλες με τίτλο «Το Eurogroup ναυάγησε ξανά στη διάσωση της Ελλάδας», τονίζει πως ξανάρχισε μία «νέα δόση σασπένς για την Ελλάδα, καθώς το Eurogroup απέτυχε τη Δευτέρα για μία πολλοστή φορά να αποταμιεύσει την διάσωση». «Η πολιτική συμφωνία μεταξύ θεσμών κι Αθήνας είναι έτοιμη, έπειτα από τη νέα δέσμη μέτρων που εγκρίθηκε. Όμως η Ευρώπη εξακολουθεί να μην στέλνει λεφτά στην Ελλάδα», τονίζει ο αρθρογράφος.

«Μετά τρία προγράμματα διάσωσης και 200 δισεκ. ευρώ, η ελληνική κρίση έχει εντρυφήσει σε όλα τα λογοτεχνικά γένη και τις υποκατηγορίες τους: την κωμωδία, τη φάρσα, το ψυχολογικό μυθιστόρημα, το αστυνομικό και τη ρεαλιστική νουβέλα, τις επιφυλλίδες –με πρωταγωνιστή τον σεξπηρικό ηθοποιό Γιάννη Βαρουφάκη—το χρονογράφημα, την επωδό. Αλλά σχεδόν πάντοτε δεσπόζουν το δράμα και το σασπένς: χθες βράδυ οι υπουργοί στο Eurogroup απέτυχαν παταγωδώς στην προσπάθεια να ξεπαγώσουν τα κονδύλια», επισημαίνει εμφατικά ο Πέρεθ.

Ο ίδιος σημειώνει πως «τίποτε δεν είναι εύκολο με την Ελλάδα, μία χώρα που έχει χάσει το 25% του πλούτου της από το 2010 και που έχει επίπεδα ανεργίας, φτώχειας και χρέους ισάξια με αυτά μίας πολεμικής περιόδου». Ο ίδιος αναγνωρίζει πως «η Αθήνα έχει εκπληρώσει το δικό της μέρος με την πολλοστή περικοπή συντάξεων και αυξήσεων φόρων ίσων του 2% του ΑΕΠ, μαζύ με άλλες μεταρρυθμίσεις. Σε ανταπόδοση, ο Τσίπρας ανέμενε κάτι παραπάνω από μία απλή χειρονομία από τους άλλους εταίρους».

«Αλλά στην Ευρώπη, το μαστίγιο είναι πιο φθηνό από τα καρότα όσον αφορά την Ελλάδα. Το Βερολίνο πιστεύει πως η Αθήνα θα πρέπει να επιτύχει πλεονάσματα (πριν την αποπληρωμή των επιτοκίων) του 3,5% του ΑΕΠέως το 2022 και να συνεχίσει με πλεονάσματα 2% έως το 2060, κάτι που το ΔΝΤ βλέπει πως είναι αδύνατο», προσθέτει ο ίδιος συντάκτης της El Pais,καταλήγοτας «Το Βερολίνο εξακολουθεί να απορρίπτει την μετατροπή των δανείων του ΔΝΤ σε πιστώσεις από τον ΕΜS προκειμένου να μειωθούν τα επιτόκια».
«Αυτό άλλωστε αποτελεί πάντοτε τον λεγόμενο ‘λαιμό του μπουκαλιού’: να πεισθεί η Γερμανία όποτε ο λόγος έρχεται στα χρήματα, με τη δόση εκείνη δράματος και σασπένς που αξίζουν σε μία ελληνική τραγωδία», καταλήγει το άρθρο της El Pais.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ.