Πυρά από τα κόμματα της αντιπολίτευσης

Πυρά από τα κόμματα της αντιπολίτευσης

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σκληρή κριτική  στην κυβέρνηση και προσωπικά στον πρωθυπουργό άσκησαν χθες και τα μικρότερα κόμματα, με αφορμή το αποτέλεσμα του Eurogroup το οποίο όχι μόνον ανέβαλε την όποια διευθέτηση του δημοσίου χρέους, αλλά και την έγκριση της πρόσφατης αξιολόγησης που εθεωρείτο δεδομένη.

«Οι πανηγυρισμοί του πρωθυπουργού αποδείχθηκαν άλλοθι για να ψηφίσουν οι βουλευτές του. Δυστυχώς παρατείνεται η αβεβαιότητα για τη χώρα, την οικονομία και τους πολίτες», τόνισε η κ. Φώφη Γεννηματά και κατήγγειλε τον κ. Τσίπρα ότι «αντί να τηρήσει την εθνική γραμμή για το χρέος, συνεχίζει τη γραμμή υποχωρητικότητας απέναντι στους δανειστές. Στο Eurogroup, η χώρα μετατράπηκε σε παιχνίδι στα χέρια των δανειστών», πρόσθεσε και καταλογίζοντας στους εκπροσώπους της κυβέρνησης ότι «δεν αποφασίστηκε ούτε η χορήγηση της δόσης», προεξόφλησε ότι «οι πολίτες τούς έχουν πια καταλάβει και η απάντησή τους θα είναι σκληρή».

«Καλλιεργώντας υπεραισιόδοξα σενάρια, η κυβέρνηση αποδείχθηκε για ακόμη μία φορά ότι ήταν εκτός τόπου και χρόνου», είπε από την πλευρά του και ο κ. Στ. Θεοδωράκης, και υπενθύμισε ότι το Ποτάμι είχε εγκαίρως προειδοποιήσει τον πρωθυπουργό να μη χρονοτριβήσει περιμένοντας τη συμφωνία Σόιμπλε-ΔΝΤ ή ποντάροντας στις γερμανικές εκλογές. «Το προχθεσινό αποτέλεσμα είναι αρνητική εξέλιξη για την Ελλάδα», τόνισε και επανέλαβε την έκκλησή του να υπάρξει εθνική γραμμή για το χρέος γιατί «τα σενάρια που συζητούνται, για πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% έως το 2022 και 2,2% έως το 2060, θα αλυσοδέσουν τη χώρα σε βαριά λιτότητα διαρκείας και δεν πρέπει να γίνουν αποδεκτά».

«Μοναδικοί ωφελημένοι από τη ρύθμιση του χρέους θα είναι όσοι ευθύνονται και για τη διόγκωσή του, δηλαδή οι επιχειρηματικοί όμιλοι. Για τον λαό, που δεν ευθύνεται στο ελάχιστο, μοναδική λύση είναι η μονομερής διαγραφή, που μπορεί να πραγματοποιηθεί όταν ο ίδιος ο λαός πάρει στα χέρια του τα κλειδιά της εξουσίας και συγκρουστεί με τις διεθνείς λυκοσυμμαχίες, όπως η Ε.Ε. και το ΔΝΤ», ήταν το σχόλιο του ΚΚΕ, ενώ ο κ. Βασ. Λεβέντης, αφού δήλωσε δικαιωμένος για την πρόβλεψη της προχθεσινής εξέλιξης, επανέφερε την πρότασή του να συγκροτηθεί κυβέρνηση τεχνοκρατών ευρείας αποδοχής.

Κύκλος Ιδεών

Επισημαίνεται, τέλος, ότι σε εκδήλωση που έκανε χθες ο Κύκλος Ιδεών με αφορμή την παρουσίαση του βιβλίου του Ευ. Βενιζέλου «Μύθοι και Αλήθειες για το Δημόσιο Χρέος», και ομιλητές τους κ. Γ. Προβόπουλο και Γκ. Χαρδούβελη, ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τόνισε ότι η κυβέρνηση τώρα συνειδητοποιεί τι συνέβη με το PSI το 2012 εξ ου και «ζητά το μικρό συμπλήρωμα που το είχαμε και το χάσαμε», και χαρακτήρισε «πάρα πολύ μεγάλο το κόστος που πληρώνει η χώρα επί δυόμισι χρόνια, για τις ιδεοληψίες, τα λάθη, τις εμμονές και τους τυχοδιωκτισμούς της. Τώρα όλοι καταλαβαίνουν ότι δεν υπάρχει καμιά συμφωνία και ότι έχουμε δεσμευτεί σε υπέρμετρα δημοσιονομικά μέτρα μέχρι το 2022», κατέληξε ο κ. Βενιζέλος, ενώ και ο κ. Χαρδούβελης απέδωσε τις δυσμενείς εξελίξεις στο πόσο ανακόλουθη και γι’ αυτό αναξιόπιστη είναι η επιλογή της κυβέρνησης να υπονομεύει κρυφίως τις συμφωνίες που υπογράφει.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή