Μητσοτάκης: Τέσσερις άξονες του σχεδίου δράσης της ΝΔ για επενδύσεις και ανάπτυξη

Μητσοτάκης: Τέσσερις άξονες του σχεδίου δράσης της ΝΔ για επενδύσεις και ανάπτυξη

2' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τους τέσσερις βασικούς άξονες του εθνικού σχεδίου δράσης της Νέας Δημοκρατίας για τις επενδύσεις και την ανάπτυξη παρουσίασε ο πρόεδρος του κόμματος Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την ομιλία του στην τακτική γενική Συνέλευση του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος (ΣΒΒΕ).

Ο πρώτος άξονας αφορά την «πρόκληση ενός θετικού σοκ εμπιστοσύνης», η οποία θα έγκειται σε μία εμπροσθοβαρή εφαρμογή μεταρρυθμίσεων και ιδιωτικοποιήσεων, η οποία θα δώσει το σήμα στους πολίτες και κυρίως στις αγορές και τους επενδυτές, ότι η Νέα Δημοκρατία εννοεί κάθε λέξη της φιλοαναπτυξιακής της ατζέντας.Το σοκ αυτό σημαίνει εφαρμογή όλων των δύσκολων μεταρρυθμίσεων στους πρώτους τρεις μήνες της διακυβέρνησης, είπε ο κ.Μητσοτάκης.

Ο δεύτερος έγκειται στην ενίσχυση της ρευστότητας στην οικονομία, για την οποία η ΝΔ έχει επεξεργαστεί ορισμένες προτάσεις, οι οποίες αφορούν ζητήματα όπως την ενίσχυση της εμπιστοσύνης των καταθετών, την αποτελεσματικότερη διαχείριση του μεγάλου προβλήματος των «κόκκινων» δανείων,την ταχύτερη δυνατή άρση των capital controls, την αξιοποίηση των ευρωπαϊκών πόρων που έχουμε στη διάθεση μας και τη σύμπραξη δημοσίου και ιδιωτικού τομέα.

Η μείωση του φορολογικού βάρους και η δημιουργία δημοσιονομικού χώρου αποτελεί το κεντρικό διακύβευμα του τρίτου άξονα του σχεδίου δράσης, με τον πρόεδρο της ΝΔ να δηλώνει πως «έχουμε υποστηρίξει από την πρώτη στιγμή την ανάγκη να μειώσουμε τα πλεονάσματά μας από το 3,5% που είναι σήμερα στο 2%»,τονίζοντας πως «δεν είμαστε οι μόνοι που το λέμε. Το λέει και η Τράπεζα της Ελλάδος, το λέει και ο κ. Στουρνάρας, το λένε όλοι οι σοβαροί ξένοι οικονομολόγοι. Ότι το 3,5% είναι ένας στόχος πλεονάσματος τον οποίο δεν μπορούμε μακροχρόνια να πετύχουμε. Το 2% είναι ένας στόχος λογικός. Είναι ένας στόχος που δεν πλήττει την ανάπτυξη. Μπορεί να επιτυγχάνεται σε επαναλαμβανόμενη βάση και είναι συμβατός με τις ευρωπαϊκές συνθήκες».

 

Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε τις εξής παρεμβάσεις:

 

* Μείωση του φορολογικού συντελεστή στα επιχειρηματικά κέρδη από το 29% στο 20% εντός δύο ετών.

* Μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30% εντός 2 ετών.

* Μείωση του φόρου στα μερίσματα από το 15% στο 5%

* Υπεραποσβέσεις σε νέες επενδύσεις παγίων και επιπλέον μείωση του φορολογικού συντελεστή κατά 2%, για επιχειρήσεις που αυξάνουν τις θέσεις εργασίας κατά 10% και πάνω.

 

Τέλος, ο τέταρτος άξονας βασίζεται σε εφαρμογή τολμηρών διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, με έμφαση στα συγκεκριμένα σημεία:

* Στην εξάλειψη των δυσλειτουργιών των αγορών προϊόντων και υπηρεσιών.

* Στην επιθετική προώθηση των αποκρατικοποιήσεων και της αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας.

* Στην επιθετική προώθηση συμβάσεων δημοσίου και ιδιωτικού τομέα

* Στην αξιολόγηση και μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης με λιγότερη γραφειοκρατία, μεγαλύτερη διαφάνεια, αξιολόγηση και λογοδοσία.

* Στη βελτίωση του θεσμικού πλαισίου άσκησης της επιχειρηματικότητας. Με απλοποίηση του πλαισίου αδειοδότησης επιχειρήσεων. Με σύγχρονο πλαίσιο για τη χωροταξία και τις χρήσεις γης. Αναβάθμιση των ψηφιακών δεξιοτήτων και γνώσεων. Επιτάχυνση της απονομής Δικαιοσύνης.

 

«Στοχεύουμε να φέρουμε μεγάλα κεφάλαια για μακροχρόνια τοποθέτηση. Σε εξαγωγικές δραστηριότητες. Σε τομείς που έχουμε ή μπορούμε να αναπτύξουμε συγκριτικά πλεονεκτήματα. Και δραστηριότητες που ενσωματώνουν γνώση και διαχέουν τεχνολογία ευρύτερα στην οικονομία», είπε ο κ. Μητσοτάκης για το πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας.

 

«Το μεγάλο στοίχημα της χώρας είναι να αλλάξουμε το παραγωγικό της μοντέλο», είπε ο κ. Μητσοτάκης και απευθυνόμενος στα μέλη του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος δήλωσε πως ο ίδιος και η παράταξη του στηρίζουν έμπρακτα τις υγιείς δυνάμεις του ιδιωτικού τομέα, γιατί, όπως είπε, «παρακολουθούμε από κοντά τη δραστηριότητα του κλάδου της μεταποίησης στον ελληνικό βορρά και γιατί έχουμε συνείδηση της σημασίας που έχει για μια χώρα η ανάπτυξη να είναι ισορροπημένη γεωγραφικά και μοιρασμένη σε όλη την επικράτεια».

(Πηγή: AΠΕ-ΜΠΕ)

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή