ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ρήγμα από ΑΝΕΛ, «σωσίβιο» η ΔΗΣΥ για κυβέρνηση και Τέμενος

Ρήγμα από ΑΝΕΛ, «σωσίβιο» η ΔΗΣΥ για κυβέρνηση και Τέμενος

Την τελευταία στιγμή και με «σωσίβιο» προσφερόμενο από τη «Δημοκρατική Συμπαράταξη», η κυβέρνηση απέφυγε τα χειρότερα από ένα κοινοβουλευτικό «ναυάγιο» στο οποίο οδηγούσε η άρνηση των συγκυβερνώντων ΑΝΕΛ να υποστηρίξουν διάταξη που ανοίγει τον δρόμο για τη λειτουργία Ισλαμικού Τεμένους στην Αθήνα.

Η επίμαχη διάταξη δεν θα μπορούσε να εισαχθεί σήμερα στην Ολομέλεια εξαιτίας αφενός της αρνητικής ψήφου του μικρού κυβερνητικού εταίρου και της Χρυσής Αυγής, και αφετέρου της «επιφύλαξης» την οποία εξέφρασαν στην τελική συνεδρίαση της αρμόδιας Επιτροπής της Βουλής η ΝΔ, το ΚΚΕ, η Ενωση Κεντρώων αλλά και –προς έκπληξη όλων- και το Ποτάμι. Χρειάστηκε, λοιπόν, να δηλώσει το «ναι» εκ μέρους της ΔΗΣΥ στην κρίσιμη ψηφοφορία ο κ. Δ.Κωνσταντόπουλος, και έτσι η εν λόγω διάταξη θα συζητηθεί και θα ψηφιστεί σήμερα από την εθνική αντιπροσωπεία.

Παρά το ξεπέρασμα αυτού του «εμποδίου», πάντως, το πολιτικό πρόβλημα ως προς τη λειτουργία της δικομματικής κυβέρνησης παραμένει, και προσλμβάνει και μεγαλύτερες διαστάσεις για δύο επιπρόσθετους λόγους: Πρώτον, επειδή η άρνηση των ΑΝΕΛ αφορά θέμα ανθρωπίνων δικαιωμάτων – θρησκευτικές ελευθερίες, επί των οποίων ο ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζει πως είναι ιδιαίτερα ευαίσθητος και, Δεύτερον, διότι οι συγκυβερνώντες εμφανίζονται να αδιαφορούν για τα θέματα της διεθνούς εικόνας και των διεθνών σχέσεων της χώρας, την οποία επικαλείται η κυβέρνηση για να δικαιολογήσει την ανάγκη υπερψήφισης της συγκεκριμένης διάταξης.

Η επιφύλαξη των λοιπών κομμάτων της αξιωματικής αντιπολίτευσης αιτιολογήθηκε από τους εκπροσώπους τους ως αποτέλεσμα της μη επαρκούς, ως χθες, εξήγησης της κυβέρνησης επί ενστάσεων που είχαν στη ρύθμιση, έτσι όπως προωθείτο από το υπουργείο Υγείας.

«Εγείρουμε σοβαρές ενστάσεις ως προς τις συγκεκριμένες διατάξεις που φέρνετε προς ψήφιση και συγκεκριμένα τον επανακαθορισμό της σύνθεσης του Διοικητικού Συμβουλίου» που θα διοικεί το ΝΠΙΔ Ισλαμικού Τεμένους, σημείωσε στην τοποθέτησή της εκ μέρους της ΝΔ η κυρία Νίκη Κεραμέως και μεταξύ άλλων πρόσθεσε: «Διαφωνούμε με την απομάκρυνση εμπειρογνώμονα οριζόμενου από την Ακαδημία Αθηνών ή μέλους ΔΕΠ με γνωστικό αντικείμενο σχετικά με το ισλάμ και την αντικατάστασή του από δικηγόρο. Επίσης, με τη νέα ρύθμιση, οι εκπρόσωποι των μουσουλμάνων επιλέγονται απευθείας από την Κυβέρνηση – και όχι κατόπιν υπόδειξης από τις κοινότητες, όπως προβλεπόταν έως τώρα. Εκφράζουμε κατά συνέπεια τον σοβαρό μας προβληματισμό για το ενδεχόμενο να δημιουργηθεί ένταση με τις εν λόγω κοινότητες και μεταξύ των κοινοτήτων αυτών λόγω της αλλαγής αυτής της ρύθμισης».

Παράπλευρο πρόβλημα με το Ποτάμι.

Στη σκιά του πολιτικού προβλήματος που προκλήθηκε για την κυβέρνηση, πάντως, παράπλευρο ζήτημα φάνηκε να ανακύπτει και για το Ποτάμι. Ο εισηγητής του κόμματος Γρ. Ψαριανός τη στιγμή της ψηφοφορίας δηλώνοντας «επιφύλαξη» εξέπληξε σχεδόν τους πάντες, καθώς η αίσθηση που είχε δημιουργηθεί ήταν ότι το κόμμα θα υπερψήφιζε την διάταξη για το Τέμενος. (Η ακριβής φράση του κ. Ψαριανού ήταν «Ναι με επιφύλαξη». Τέτοια «ψήφος» όμως δεν υπάρχει για τη βουλή, κι έτσι, «κρατείται» η «επιφύλαξη»).

Νωρίτερα, στην ίδια συνεδρίαση, ο έτερος βουλευτής του Ποταμιού Γ. Μαυρωτάς έλεγε: «Αν πει και το Ποτάμι ότι «επιφυλάσσεται», τότε δεν θα πάει στην Ολομέλεια και θα εκτεθεί η χώρα διεθνώς. Οι συγκυβερνήτες «αδειάζουν» την κυβέρνηση και μάλιστα όχι για πρώτη φορά σε θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Το Ποτάμι και το κάθε Ποτάμι θα έρχεται να σας «ξελασπώνει» διαρκώς»;

Μία ημέρα νωρίτερα και ο κ. Ψαριανός έλεγε: «Για το τέμενος, επί της αρχής έχουμε συμφωνήσει και εδώ πάλι μερικοί θα βγάλουν τα καστανά από την φωτιά, γιατί οι συνεταίροι μας, δεν «γουστάρουν» τέτοια και τους αντικαθιστούμε σε αυτά τα δύσκολα, με κάποιους άλλους πρόθυμος, σε θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων κ.λπ. και γνωριζόμαστε και καταλαβαινόμαστε. Επί της αρχής θα πούμε ναι, θέλει μια συζήτηση για τους όρους και τις προϋποθέσεις».

Μετά την ψήφο «επιφύλαξης» του κ. Ψαριανού απόψε, κύκλοι του κόμματος έκαναν λόγο για «σχήμα λόγου» του συγκεκριμένου βουλευτή και πρόσθεταν πως το Ποτάμι στηρίζει την διάταξη για το Τέμενος.

Χαρακτηριστικό του εύρους που προσέλαβε το συγκεκριμένο θέμα για το Ποτάμι είναι το γεγονός ότι ο επικεφαλής του Στ. Θεοδωρακης μέσω του προσωπικού του λογαριασμού στο Twitter έκρινε σκόπιμο να αποσαφηνίσει την στάση του κόμματός του. 

Η συνέχεια, το πρωί της Πέμπτης, στην Ολομέλεια αναμένεται με ζωηρό πολιτικό ενδιαφέρον.