Τραμπ και Μακρόν στην άτυπη σύνοδο του ΝΑΤΟ

Τραμπ και Μακρόν στην άτυπη σύνοδο του ΝΑΤΟ

1' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η άτυπη σύνοδος του ΝΑΤΟ, σήμερα στις Βρυξέλλες, στην οποία την Ελλάδα θα εκπροσωπήσει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, προσλαμβάνει ιδιαίτερο ενδιαφέρον λόγω της συμμετοχής του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ και του νέου Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν. Από το επιτελείο του κ. Αλέξη Τσίπρα αναφέρουν ότι ο πρωθυπουργός, που αναχωρεί νωρίς σήμερα για τη βελγική πρωτεύουσα, θα έχει πιθανότατα την ευκαιρία για ολιγόλεπτες συναντήσεις με τους κ. Τραμπ και Μακρόν, για μια πρώτη επαφή από την οποία θα μπορούσε να προκύψει η προοπτική επίσημων συναντήσεων σε δεύτερο χρόνο, καθώς και με τη Γερμανίδα καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ, στο περιθώριο των εργασιών της συνόδου του ΝΑΤΟ.

Καθορισμένη διμερής συνάντηση μέχρι αργά χθες ήταν αυτή με τον πρωθυπουργό της Αλβανίας, Εντι Ράμα. Δεν αποκλείεται, παράλληλα, να υπάρξει συνάντηση με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος επίσης θα λάβει μέρος στις εργασίες της συνόδου του ΝΑΤΟ. Τον πρωθυπουργό θα συνοδεύουν οι υπουργοί Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς και Εθνικής Αμυνας Πάνος Καμμένος, οι οποίοι αναμένεται να έχουν συναντήσεις με ομολόγους τους.

Η πρώτη παρουσία του κ. Ντόναλντ Τραμπ σε σύνοδο της Συμμαχίας αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς ο Αμερικανός πρόεδρος θα δώσει το στίγμα των προθέσεών του, όσον αφορά το μέλλον της Συμμαχίας, τον ρόλο των ΗΠΑ και τις σχέσεις ανάμεσα στις δύο πλευρές του Ατλαντικού. Η κατανομή των αμυντικών βαρών είναι στην ατζέντα της συνόδου, με την αμερικανική πλευρά να θέτει ζήτημα ανακατανομής, με αύξηση της επιβάρυνσης των μεγάλων ευρωπαϊκών χωρών.

Το δεύτερο θέμα στην ατζέντα της συνόδου αφορά τη συμμετοχή του ΝΑΤΟ στη συμμαχία κατά του Iσλαμικού Κράτους. Οι αρχηγοί των κρατών-μελών της Συμμαχίας θα κληθούν να συζητήσουν το θέμα σε φορτισμένη ατμόσφαιρα, μετά την πολύνεκρη βομβιστική επίθεση στο Μάντσεστερ το βράδυ της Δευτέρας.

Πυλώνας σταθερότητας

Ο κ. Αλέξης Τσίπρας αναμένεται στην παρέμβασή του να υπογραμμίσει τον ιδιαίτερο ρόλο της Ελλάδας και εκ της γεωγραφικής θέσης της, ως πυλώνα σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή, αλλά και ως αναβαθμισμένου γεωστρατηγικά συμμάχου.

Πέραν των εργασιών της συνόδου, οι ηγέτες των χωρών-μελών του ΝΑΤΟ θα συμμετέχουν στην τελετή παράδοσης των νέων κτιρίων της έδρας της Συμμαχίας και των αποκαλυπτηρίων δύο μνημείων που έχουν τοποθετηθεί στον περιβάλλοντα χώρο των νέων εγκαταστάσεων: ενός από το Τείχος του Βερολίνου και ενός από τους Δίδυμους Πύργους της Νέας Υόρκης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή