Μητσοτάκης: «Βυθίζουν την οικονομία»

Μητσοτάκης: «Βυθίζουν την οικονομία»

3' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ολομέτωπη επίθεση στην κυβέρνηση, με αφορμή το ναυάγιο του Eurogroup, εξαπέλυσε από το βήμα του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδας ο Κυρ. Μητσοτάκης, κατηγορώντας τους ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ότι όχι μόνο βυθίζουν την οικονομία, αλλά ότι με την αναξιοπιστία τους δίνουν άλλοθι στους εταίρους να μην τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους για το χρέος. Το έτερο ηχηρό μήνυμα που απηύθυνε από τη Θεσσαλονίκη ο κ. Μητσοτάκης, «φωτογραφίζοντας» τον Ιβάν Σαββίδη, ήταν ότι τόσο ο κ. Τσίπρας όσο και οι εκπρόσωποι της «νέας διαπλοκής» «θα μας βρουν απέναντι».

Ο πρόεδρος της Ν.Δ. χαρτογράφησε μια «αμείλικτη πραγματικότητα» στην οικονομία, ενώ θύμισε ότι τα μέτρα που ψηφίστηκαν αποτελούν τέταρτο μνημόνιο χωρίς χρηματοδότηση, με φόρους και περικοπές που δεσμεύουν τη χώρα για χρόνια μετά το τέλος της θητείας της παρούσας κυβέρνησης. Παρ’ όλα αυτά, το Eurogroup δεν «ιχνογράφησε καν» λύση για το χρέος, ούτε έδωσε «φύλλο πορείας» για την ποσοτική χαλάρωση. Αιχμές άφησε ο κ. Μητσοτάκης για την υπερβολική αισιοδοξία του πρωθυπουργού –«άλλη μια απάτη ή άλλη μια αυταπάτη;»– και τον κάλεσε να εξηγήσει ποιος φταίει και τι θα γίνει με τη δόση. «Εφαρμόζουν μια πολιτική που διαρκώς βυθίζει την οικονομία και όχι τις μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη η χώρα», σημείωσε, ενώ σχολίασε ειρωνικά ότι «τώρα τελευταία προσποιούνται ότι είναι μεταρρυθμιστές». Κατηγόρησε δε ευθέως την κυβέρνηση για το αποτέλεσμα του Eurogroup, σημειώνοντας ότι «δίνουν πρόσθετα δικαιώματα σε κάποιους να αμφισβητούν αν πρέπει να υπάρχει λύση για το χρέος και να μπλοκάρουν τη συζήτηση, μεταθέτοντάς την για αργότερα». Ο κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε την ανάγκη ρύθμισης του χρέους και την ένταξη στο QE «αδιαπραγμάτευτη εθνική προτεραιότητα», όχι όμως και ικανή συνθήκη για έξοδο από την κρίση. Και θύμισε τη δέσμευση για το χρέος, του Νοεμβρίου του 2012, η οποία θα είχε υλοποιηθεί αν ο κ. Τσίπρας δεν προκαλούσε εκλογές. «Αναγκάστηκε να πάρει και να ξαναπάρει τα χειρότερα μέτρα λιτότητας. Αντί να καλύψει το κενό αξιοπιστίας που η ίδια δημιούργησε εφαρμόζοντας μια τολμηρή ατζέντα αλλαγών, έκανε τη χώρα πρωταθλήτρια στους φόρους και ουραγό στην ανάπτυξη», ήταν το «κατηγορώ» του προς την κυβέρνηση που δέσμευσε τη χώρα σε υπερπλεονάσματα για πολλά χρόνια – «ένα σπιράλ που οδηγεί σε αδιέξοδο».

«Δεν θα τους χαριστούμε»

Ο κ. Μητσοτάκης επανήλθε, όμως, και στην προσπάθεια της κυβέρνησης να ελέγξει τα ΜΜΕ –προφανώς με αφορμή το 20% του Mega– μιλώντας για «ωμή παρέμβαση με τα λεφτά της νέας διαπλοκής και τα υλικά της παλιάς». Θυμίζοντας την «προκλητική» τροπολογία για το περίφημο πρόστιμο της ΣΕΚΑΠ, μίλησε για «τεράστιο σκάνδαλο», κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι χτίζει μεθοδικά τη δική της διαπλοκή. Μήνυμα απηύθυνε εκ νέου προς τον κ. Τσίπρα και κάθε εμπλεκόμενο ότι «αυτός και οι νέοι συνοδοιπόροι θα μας βρουν απέναντι». Οπως είπε, «αυτοί χαρίζουν πρόστιμα, εμείς δεν θα τους χαριστούμε», ενώ περιέγραψε το αφήγημά του περί υγιούς επιχειρηματικότητας, ώστε κανένας επιχειρηματίας να μη χρειάζεται να αποκτήσει ΜΜΕ για να προστατεύσει τα συμφέροντά του. Και επανέλαβε ότι η αναγκαία πολιτική προϋπόθεση για να κάνει η χώρα το άλμα στο μέλλον είναι απομάκρυνση από την εξουσία των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

O πρόεδρος της Ν.Δ. παρουσίασε τους τέσσερις βασικούς άξονες του εθνικού σχεδίου δράσης της Ν.Δ. για τις επενδύσεις και την ανάταξη της οικονομίας. Ανάμεσά τους, η πρόκληση ενός θετικού σοκ εμπιστοσύνης, η ενίσχυση της ρευστότητας, η εφαρμογή τολμηρών διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, η μείωση του φορολογικού βάρους και η δημιουργία δημοσιονομικού χώρου.

Επίσκεψη στην Αμφίπολη

Επίσκεψη στον αρχαιολογικό χώρο της Αμφίπολης έκανε χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης, συνοδευόμενος από σύσσωμη την αντιπροσώπευση της Νέας Δημοκρατίας στη Μακεδονία (Απ. Τζιτζικώστας, Κ. Καραμανλής, Φ. Αραμπατζή, Ν. Παναγιωτόπουλος, Θ. Ζαγοράκης, Ελ. Ράπτη, Στ. Καλαφάτης, Κ. Γκιουλέκας, Σ. Αναστασιάδης). «Δυστυχώς η ανασκαφή αυτή έγινε αντικείμενο πολιτικής αντιπαράθεσης, κάτι που δεν πρέπει να συμβαίνει όταν μιλάμε για την πολιτιστική κληρονομιά της χώρας», σημείωσε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, ο οποίος έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο γεγονός ότι το μνημείο αναδείχθηκε «χάρη στις προσπάθειες που κατέβαλε η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, αλλά και μια αφοσιωμένη ομάδα αρχαιολόγων, οι οποίοι ανέσκαψαν αυτό το μνημείο σε εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες».

Ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης ζήτησε να διατεθούν οι απαραίτητοι πόροι και να κινηθούν όλες οι διαδικασίες ώστε το μνημείο να καταστεί επισκέψιμο το συντομότερο δυνατόν. Μάλιστα, συνομιλώντας με κατοίκους του χωριού Μεσολακιά στον αρχαιολογικό χώρο της Αμφίπολης, δήλωσε την υποστήριξή του στην ανασκαφή και επέμεινε στα μεγάλα οικονομικά οφέλη της σύνδεσης πολιτισμού και τουρισμού.

Εξέφρασε δε την πεποίθηση ότι, όταν ολοκληρωθεί η αρχαιολογική δουλειά, «θα μείνουμε έκπληκτοι μπροστά στην ιδιαίτερη σημασία και την παγκόσμια εμβέλεια αυτού του πολύ σπουδαίου μακεδονικού μνημείου».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή