Ευθύνες στο ΔΝΤ από Μαξίμου

Ευθύνες στο ΔΝΤ από Μαξίμου

2' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο ΔΝΤ επιρρίπτει η κυβέρνηση την ευθύνη για την αβεβαιότητα που διαμορφώνεται αναφορικά με τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας και ειδικότερα στην επιλογή του Ταμείου να μη λαμβάνει ξεκάθαρη θέση για τη συμμετοχή στο ελληνικό πρόγραμμα.

Χθες, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος ουσιαστικά κάλεσε το Ταμείο να λάβει άμεσα αποφάσεις, ενώ χαρακτήρισε την πρόταση που παρουσιάστηκε στο Eurogroup και την οποία η Αθήνα δήλωσε τη Δευτέρα ότι απορρίπτει «μια καλή βάση εκκίνησης» όσον αφορά τον προσδιορισμό των μέτρων απομείωσης του χρέους. Η αναφορά σε «καλή βάση εκκίνησης» μπορεί να ερμηνευθεί ως παραδοχή ότι το πλαίσιο πάνω στο οποίο συνεχίζεται η προσπάθεια για επίτευξη συμφωνίας στις 15 Ιουνίου είναι η πρόταση που κατατέθηκε την περασμένη Δευτέρα. Σε επικοινωνιακό επίπεδο, πάντως, η μετατόπιση της κυβέρνησης σε σχέση με την πρόταση της Δευτέρας σημειολογικά αναδεικνύεται και από τη δήλωση του κ. Τζανακόπουλου ότι δεν πρόκειται για πρόταση Σόιμπλε, αλλά για πρόταση του Eurogroup. Μόλις προχθές, πάντως, ο ίδιος ο κ. Τσίπρας είχε αναφερθεί σε «πρόταση του Γερμανού υπουργού Οικονομικών». Ο κ. Τζανακόπουλος εμφανίσθηκε ιδιαίτερα αιχμηρός έναντι του ΔΝΤ. «Εχουν περάσει δύο χρόνια όπου το πρόγραμμα υλοποιείται κανονικά και το ΔΝΤ δεν αποφασίζει ακόμα. Και αυτό δημιουργεί πραγματικά μεγάλες αβεβαιότητες. Και είναι ακριβώς γι’ αυτόν τον λόγο όπου εμείς επιμένουμε ότι αυτό το οποίο οφείλει να γίνει αυτή τη στιγμή είναι να υπάρξει μια συνολική διευθέτηση. Και ως προς την ουσία των ζητημάτων, δηλαδή και ως προς το χρέος, αλλά και ως προς τις διαδικασίες, δηλαδή τη συμμετοχή ή τη μη συμμετοχή του ΔΝΤ». Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επανέλαβε ότι όσο δεν λαμβάνεται συγκεκριμένη απόφαση για τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, ουσιαστικά έχουμε μετάθεση του προβλήματος και όχι επίλυση.

Ως προς την ουσία του προβλήματος, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι η βασική διαφορά που έχει οδηγήσει σε εμπλοκή είναι οι προβλέψεις αναφορικά με τη μακροπρόθεσμη ανάπτυξη, καθώς η ευρωπαϊκή πλευρά στις προβολές που κάνει για τα επόμενα 50 χρόνια θέτει τη μακροπρόθεσμη ανάπτυξη στο 1,5% ενώ η εκτίμηση του ΔΝΤ την προσδιορίζει στο 1%-1,2%. Συνακόλουθα, οι διαφορετικές εκτιμήσεις για την ανάπτυξη δημιουργούν απόκλιση στον προσδιορισμό των μακροπρόθεσμων μέτρων για το χρέος.

Αδιέξοδο

Την ίδια στιγμή, στη βολική εκδοχή της λανθασμένης προβολής των εξελίξεων, αναφορικά με τη διαπραγμάτευση και τη στάση της κυβέρνησης, κατέφυγε χθες το Μέγαρο Μαξίμου για να αιτιολογήσει την κυβερνητική αδυναμία να διαμορφώσει σταθερή στρατηγική και ένα πειστικό αφήγημα την επαύριο της αποτυχίας εξασφάλισης θετικού αποτελέσματος στο Eurogroup της περασμένης Δευτέρας, σε αντίθεση με τις προσδοκίες που είχαν καλλιεργηθεί από τα ίδια τα κυβερνητικά στελέχη. Εγκλωβισμένη στο αδιέξοδο που η ίδια προκάλεσε, υποσχόμενη στους βουλευτές της αλλά και στους πολίτες άμεσα ανταλλάγματα στο χρέος για την ψήφιση του νέου πακέτου δυσμενών μέτρων και με το ενδεχόμενο μια θεαματικής επιτυχίας να απομακρύνεται δίνοντας τη θέση του στην προοπτική ενός δύσκολου συμβιβασμού, η κυβέρνηση κατηγόρησε χθες τα μέσα ενημέρωσης για «κατασκευή ψευδών ειδήσεων». Η προβολή της δήλωσης του κ. Αλ. Τσίπρα, που άφηνε ανοικτό το ενδεχόμενο η κυβέρνηση να καταλήξει να αποδεχθεί την πρόταση που απέρριψε την περασμένη Δευτέρα και η οποία θα ισοδυναμούσε με υποστολή σημαίας στο μέτωπο της διαπραγμάτευσης, προκάλεσε, κατά κύριο λόγο, την ενόχληση του κυβερνητικού επιτελείου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή