Καλεί Ευρωσοσιαλιστές για χρέος η Φώφη Γεννηματά

Καλεί Ευρωσοσιαλιστές για χρέος η Φώφη Γεννηματά

1' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Παρέμβαση προς τους Ευρωπαίους Σοσιαλιστές ηγέτες έκανε χθες η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Φώφη Γεννηματά, ζητώντας τη συνδρομή τους στην τρέχουσα διαπραγμάτευση για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους. Παρά τις κυβερνητικές αιχμές ότι η αντιπολίτευση δεν λαμβάνει θέση σε μια προσπάθεια εθνική, η κ. Γεννηματά στην επιστολή με την οποία απευθύνθηκε στους Σοσιαλιστές ηγέτες ζητεί την άμεση ενεργοποίησή τους για την ενίσχυση των ελληνικών θέσεων. Υπογραμμίζει ότι η αναδιάρθρωση του χρέους «αποτελεί κρίσιμο ζήτημα, καθοριστικό για το παρόν και το μέλλον της χώρας και του λαού μας» και ζητεί «την ουσιαστική συμπαράσταση, τόσο την προσωπική σας όσο και του πολιτικού μας χώρου, στις προσπάθειες που καταβάλλονται αυτές τις ημέρες και μέχρι την κρίσιμη συνεδρίαση του Eurogroup στις 15 Ιουνίου». Θέτει, μάλιστα, το ζήτημα σε ιδεολογική βάση: «Θα ήθελα να ζητήσω να ασκήσετε στον μέγιστο βαθμό την επιρροή σας, προκειμένου να μην επικρατήσουν οι λογικές των συντηρητικών κύκλων, και αντίθετα να υλοποιηθούν οι δεσμεύσεις που οι Eυρωπαίοι εταίροι μας ανέλαβαν με την απόφαση του Eurogroup του 2012».

Η κ. Γεννηματά αφήνει σαφείς αιχμές για ευθύνες της κυβέρνησης που αφορούν τους χειρισμούς της που οδήγησαν στη σημερινή κατάσταση και ζητεί συγκεκριμένα από τους Ευρωπαίους Σοσιαλιστές ηγέτες να κινηθούν σε τρεις κατευθύνσεις: μέσω προσωπικών επαφών με όσους μπορούν να επηρεάσουν την λύση, με αίτημα προς τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου να αποστείλει επιστολή προς όλους τους αρμόδιους παράγοντες ζητώντας λήψη απόφασης μέχρι το επόμενο Eurogroup στις 15 Ιουνίου και, τέλος, με την υποστήριξη άμεσης διεξαγωγής συζήτησης για το θέμα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Τις ευθύνες της κυβέρνησης για τον τρόπο που εξελίχθηκε η διαπραγμάτευση ανέδειξε η κ. Γεννηματά σε συνέντευξη που παραχώρησε χθες (ΣΚΑΪ), όπου, μεταξύ άλλων, απέρριψε κατηγορηματικά οποιοδήποτε σενάριο συνεργασίας ή σύμπραξης με το κυβερνητικό σχήμα: «Από το 2015, όταν όλες οι πολιτικές δυνάμεις έδωσαν στήριξη στη χώρα, ο κ. Τσίπρας κάνει χειρισμούς μόνος του. Τώρα θα μας καλέσει, που τα έχει κάνει μαντάρα;», αναρωτήθηκε. Αναφορικά με τις διεργασίες στο εσωτερικό της ΔΗΣΥ, χαρακτήρισε το συνέδριο στα τέλη Ιουνίου «ένα σοβαρό ποιοτικό άλμα» και μίλησε για ανοικτό κάλεσμα σε όσους αυτοπροσδιορίζονται κεντροαριστεροί, προσθέτοντας όμως ότι δεν μπορούν να γυρίσουν πίσω «όσοι βρήκαν στασίδι στον ΣΥΡΙΖΑ».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή