Μητσοτάκης: «Το κράτος δεν ανήκει στην κυβέρνηση»

Μητσοτάκης: «Το κράτος δεν ανήκει στην κυβέρνηση»

2' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μορφή προειδοποίησης προς την κυβέρνηση ότι το κράτος δεν της ανήκει –«όπως δεν ανήκει σε κανέναν»–, με αφορμή τον τρόπο με τον οποίο παρεμβαίνει στην Παιδεία, έλαβε η χθεσινή αιφνιδιαστική εμφάνιση του Κυρ. Μητσοτάκη στη Βουλή. «Αυτό δεν είναι κυβέρνηση, είναι πολιτικός στρατός ατάκτων», είπε σε μια αποστροφή του λόγου του για τις παλινωδίες της κυβέρνησης στην Παιδεία ο πρόεδρος της Ν.Δ., εκπέμποντας και πάλι το μήνυμα ότι το ζήτημα βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα του.

Το είχε αποδείξει, εξάλλου, προ μηνών –τον περασμένο Σεπτέμβριο όταν είχε ζητήσει προ ημερησίας συζήτηση για την Παιδεία στη Βουλή– καθώς στην τότε συζήτηση ήταν ο μόνος πολιτικός αρχηγός που επέμεινε να μιλάει για την Παιδεία. Ο κ. Μητσοτάκης θεωρεί τον τομέα ιδιαίτερα ευαίσθητο και σημαντικό και εν δυνάμει πεδίο εθνικής συνεννόησης. Ταυτόχρονα, όμως, πιστεύει ότι είναι και ένα από τα πεδία που δοκιμάζονται από τις ιδεοληψίες και τις εμμονές της κυβέρνησης. Υπό αυτό το πρίσμα, δεν είναι τυχαίο που ο πρόεδρος της Ν.Δ. χρησιμοποίησε το θέμα του τρόπου επιλογής των διευθυντών σχολικών μονάδων ως αφορμή για να επαναφέρει ψηλά στην ατζέντα το ζήτημα της Παιδείας. Από το βήμα της Βουλής ο κ. Μητσοτάκης κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι επιχειρεί να μεταφυτεύσει «μια διχαστική, σκληρά κομματική λογική στον ευαίσθητο χώρο της εκπαίδευσης, δηλαδή ό,τι κάνετε παντού». Την κατηγόρησε ακόμη ότι δεν έχει συγκροτημένο σχέδιο για την εκπαίδευση, ενώ υπογράμμισε με νόημα ότι η κυβέρνηση ξέρει τι θέλει να ελέγξει, όχι, όμως, «τι θέλει να φτιάξει».

Αναφερόμενος στους τρεις υπουργούς Παιδείας που έχουν αλλάξει μέσα σε δύο χρόνια, τους έψεξε ότι «καθένας κάνει τη δική του πολιτική στην πλάτη της κοινωνίας και της Παιδείας», υπογραμμίζοντας ότι η εκπαίδευση «προσφέρει υλικό για πυροτεχνήματα, εκτίθεται σε προσωπικές ιδεοληψίες και αντιμετωπίζεται εν γένει με μεγάλη προχειρότητα». Ασχολίαστη δεν άφησε ο πρόεδρος της Ν.Δ. ούτε την ανακοίνωση της κατάργησης των Πανελληνίων σε ειδική φιέστα από τον πρωθυπουργό, μόνο και μόνο ώστε την επόμενη ημέρα ο υπουργός Παιδείας να δηλώσει ότι δεν γνωρίζει πώς να υλοποιήσει το σχέδιο. Ο κ. Μητσοτάκης κατηγόρησε την κυβέρνηση για «αξεπέραστο συντηρητισμό», «παρωχημένες ιδεολογίες» και «μάχες οπισθοφυλακής». Ως παράδειγμα τέτοιων μαχών επανήλθε στην προσπάθεια της κυβέρνησης να ακυρώσει τον νόμο 4009 για τα ΑΕΙ, «παραμερίζοντας προκλητικά τη συναίνεση με την οποία οικοδομήθηκαν οι πλειοψηφίες που στήριξαν αυτό τον νόμο». Απαντώντας, πάντως, ο Κώστας Γαβρόγλου χαρακτήρισε τον νόμο «κατάρα για τη δημοκρατία». «Το κράτος δεν σας ανήκει, όπως δεν ανήκει σε κανέναν. Ανήκει στους πολίτες», υπογράμμισε ο πρόεδρος της Ν.Δ., επαναλαμβάνοντας τις πάγιες θέσεις του για αυτόνομο σχολείο και πανεπιστήμιο, αξιοκρατία, αξιολόγηση και διαφάνεια σε όλους τους διοικητικούς θεσμούς της χώρας. Ικανοποίηση, επικρατούσε, πάντως, στον τρίτο όροφο της Πειραιώς για το γεγονός ότι ο κ. Μητσοτάκης ανάγκασε τον υπουργό Παιδείας να αποσύρει τη «θολή» διάταξη που αφορούσε τις πηγές χρηματοδότησης του ισλαμικού τεμένους. Πηγές της Ν.Δ. μιλούσαν για «καταλυτική παρέμβαση» και έλεγαν ότι η Ν.Δ. θα υπερψηφίσει τη διάταξη.

Ποδηγέτηση ενημέρωσης

Με σκληρή γλώσσα απάντησε η Ν.Δ. και στις διαρροές του Μαξίμου που υποστηρίζουν ούτε λίγο ούτε πολύ ότι… φταίνε τα ΜΜΕ για την εικόνα ναυαγίου του Eurogroup της Δευτέρας που παρουσιάζεται. Η Πειραιώς κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι λόγω του πανικού της επιτίθεται στα ΜΜΕ. «Επιχειρεί να τρομοκρατήσει και να ποδηγετήσει την ενημέρωση για να κρύψει την αλήθεια», σχολίασε η Πειραιώς, χρησιμοποιώντας το ζήτημα ως ακόμη μία αφορμή για να θυμίσει ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να εξαπατήσει τους πολίτες «ούτε με τη διαπλοκή ούτε με τις επιθέσεις».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή