Ηχηρό μήνυμα Μητσοτάκη κατά τρομοκρατίας

Ηχηρό μήνυμα Μητσοτάκη κατά τρομοκρατίας

2' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ηχηρή παρέμβαση για το ζήτημα της τρομοκρατίας έκανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αφήνοντας αιχμές εναντίον της κυβέρνησης και αμφισβητώντας ευθέως τη βούληση και την ικανότητά της να αντιμετωπίσει τη «νέα γενιά» της εγχώριας τρομοκρατίας. Ταυτόχρονα, σημείωσε το «αυτονόητο»: ότι ανεξαρτήτως πολιτικών και ιδεολογικών διαφορών, η πολιτική αντιπαράθεση πρέπει να γίνεται στο πλαίσιο της δημοκρατίας και των κανόνων της.

Αυτονόητη είχε κρίνει ο κ. Μητσοτάκης και την προ ημερησίας συζήτηση για την ασφάλεια που είχε προκαλέσει στη Βουλή περίπου πριν από ένα μήνα. Τότε, θύμιζαν στην Πειραιώς, ο πρωθυπουργός είχε ψέξει τον πρόεδρο της Ν.Δ. ότι είχε προκαλέσει μια συζήτηση που δεν είχε καμία επικαιρότητα. Για τη Ν.Δ. η συζήτηση ήταν επίκαιρη και τότε και τώρα, καθώς τα περιστατικά βίας και ανομίας στο κέντρο της Αθήνας συνεχίζονται, μαζί με φαινόμενα όπως το άβατο των Εξαρχείων και το… ΚΕΠ των αναρχικών. Εξάλλου, μόλις πριν από μερικά 24ωρα η Πειραιώς διά του εκπροσώπου της είχε κατηγορήσει την κυβέρνηση ότι επιδεικνύει ανοχή απέναντι σε κουκουλοφόρους και «μπαχαλάκηδες».

Η τρομοκρατική επίθεση εναντίον του Λουκά Παπαδήμου επιβεβαίωσε τους φόβους στον τρίτο όροφο της Πειραιώς ότι αργά ή γρήγορα θα σημειωνόταν κάποιο χτύπημα. Το θέμα μονοπώλησε τον χθεσινό πρωινό καφέ στην Πειραιώς και ο κ. Μητσοτάκης χρησιμοποίησε τη χθεσινή ομιλία του στην παρουσίαση του βιβλίου του Θόδωρου Πελαγίδη ως βήμα παρέμβασης για την τρομοκρατία, υπογραμμίζοντας ότι θα έπρεπε να είναι αυτονόητο για το πολιτικό σύστημα ότι η πολιτική αντιπαράθεση πρέπει να γίνεται χωρίς ακρότητες, «χωρίς λογικές τυφλής σύγκρουσης που προκαλούν εμφυλιοπολεμικές συμπεριφορές και διχασμό».

Ο πρόεδρος της Ν.Δ. δεν έμεινε εκεί. «Και για να μη μασάω τα λόγια μου», όπως είπε, «δεν έχω εμπιστοσύνη ότι αυτή η κυβέρνηση έχει τη βούληση και την ικανότητα να αντιμετωπίσει τη νέα γενιά της εγχώριας τρομοκρατίας». Προς τούτο, υπενθύμισε ότι η κυβέρνηση έσπευσε όταν ανέλαβε καθήκοντα να νομοθετήσει για την αποφυλάκιση του Σάββα Ξηρού και την κατάργηση των φυλακών υψίστης ασφαλείας, ενώ «είχε αναθέσει σε στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ (σ.σ. προφανώς εννοώντας τον Πάνο Λάμπρου) να είναι ο επίσημος σύνδεσμος με φυλακισμένους τρομοκράτες. Ας σταματήσει η υποκρισία».

Ο κ. Σαμαράς

Η πάγια γραμμή υπέρ του νόμου και της τάξης αλλά και η θέση ότι «δεν μπορεί να υπάρχει ελευθερία χωρίς ασφάλεια» εκπέμπονται από σύσσωμη τη Ν.Δ. Παρόμοιο μήνυμα απηύθυνε και ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος επισκέφθηκε χθες το πρωί στον «Ευαγγελισμό» τον κ. Παπαδήμο. «Oταν δεν λειτουργεί η ασφάλεια για τον πολίτη, κινδυνεύει άμεσα η ίδια η δημοκρατία», σημείωσε ο κ. Σαμαράς, ο οποίος, ερωτηθείς σχετικά με τις ευθύνες περί μη εντοπισμού της εκρηκτικής ύλης παρότι ο φάκελος ελέγχθηκε, σχολίασε απλώς ότι δεν είναι αρμοδιότητά του. Εκείνος που σχολίασε με σκληρή γλώσσα και ως πρώην υπουργός Προστασίας του Πολίτη ήταν ο Β. Κικίλιας, αφήνοντας αιχμές ότι δεν υπάρχει πολιτική βούληση για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας. «Σε αυτή τη χώρα και Σύνταγμα υπάρχει και νόμοι υπάρχουν και τάξη υπήρχε και ασφάλεια υπήρχε και όταν κι όποτε εφαρμόστηκαν, τα αποτελέσματα ήταν μετρήσιμα», σημείωσε (ρ/σ ΣΚΑΪ) ο κ. Κικίλιας, θυμίζοντας ότι τόσο επί των ημερών του αλλά και νωρίτερα και όποτε υπήρχε πολιτική βούληση, «από την εποχή του Μιχ. Χρυσοχοΐδη και μέχρι το 2014, ξεδοντιάστηκε η τρομοκρατία».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή