Νέος στόχος η συμμετοχή στο QE

Νέος στόχος η συμμετοχή στο QE

3' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με στόχο τη διεκδίκηση μιας όσο το δυνατόν καλύτερης συμφωνίας στις 15 Ιουνίου κινείται η κυβέρνηση. Επειτα από το απογοητευτικό αποτέλεσμα του Eurogroup της περασμένης Δευτέρας, στο Μαξίμου και στο υπουργείο Οικονομικών βρίσκονται σε διαδικασία ανασύνταξης δυνάμεων, ενόψει των κρίσιμων διαβουλεύσεων των επόμενων ημερών. Η Αθήνα προσβλέπει στη στήριξη των θέσεών της από μία σειρά εταίρων, όπως για παράδειγμα η Γαλλία και η Ιταλία, που εκφράστηκαν υπέρ των ελληνικών θέσεων και στη συνεδρίαση του Eurogroup. Η ελληνική πλευρά αναμένει την ενεργοποίηση των φίλιων δυνάμεων στην κατεύθυνση παρουσίασης εναλλακτικών προτάσεων, πέραν των βασικών σεναρίων που έχουν πέσει στο τραπέζι, με στόχο να βρεθεί ο πλέον ικανοποιητικός για όλες τις πλευρές κοινός τόπος. Στο πλαίσιο αυτό, εφόσον κριθεί απαραίτητο, ο κ. Αλέξης Τσίπρας θα έχει επικοινωνία και επαφές με εκπροσώπους της ευρωπαϊκής πολιτικής ηγεσίας, επιμένοντας στο επιχείρημα ότι η κυβέρνηση έχει τηρήσει τις δεσμεύσεις της και έχει κάνει σημαντικές υποχωρήσεις και τώρα είναι σειρά των άλλων εμπλεκομένων μερών να πράξουν το ίδιο.

Στο επίκεντρο της συζήτησης παραμένει η συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα και η εξασφάλιση από την πλευρά του Ταμείου της έγκρισης βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους. Οπως φάνηκε στο τελευταίο Eurogroup, υπάρχουν σημαντικές δυσκολίες στην επίτευξη του στόχου, τουλάχιστον με τη μορφή της πλήρους συμμετοχής του Ταμείου άμεσα, όπως θα ήθελε η Αθήνα. Ως εναλλακτική της πρότασης που συζητήθηκε στις Βρυξέλλες και αφορούσε τη συμμετοχή του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα χωρίς χρηματοδότηση μέχρι τις γερμανικές εκλογές και χωρίς γνωμοδότηση επί της βιωσιμότητας του χρέους, εξετάζεται μια ελαφρώς παραλλαγμένη εναλλακτική: να μπει το Ταμείο χωρίς χρηματοδότηση, μεν, αλλά να υπάρξει συμφωνία όλων των εμπλεκομένων μερών ότι θα ενταχθούν τα ελληνικά ομόλογα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ. Η Αθήνα επιθυμεί την ένταξη στο QE ως σημαντικό βήμα για μια επιτυχημένη έξοδο στις αγορές με έκδοση ομολόγων μέσα στο καλοκαίρι.

Εσωκομματικά

Στην κυβερνητική ηγεσία εκτιμούν ότι θα υπάρξει νηνεμία στο εσωτερικό μέτωπο, όσον αφορά τη στάση κυβερνητικών και κομματικών στελεχών και βουλευτών, μέχρι τις 15 Ιουνίου, καθώς όλοι αντιλαμβάνονται την κρισιμότητα της συγκυρίας. Ο κ. Τσίπρας θα συνεχίσει το αμέσως επόμενο διάστημα τις συναντήσεις και επισκέψεις σε υπουργεία, στο πλαίσιο της στροφής της κυβέρνησης στα θέματα καθημερινότητας. Χθες, ο πρωθυπουργός συναντήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου με τον περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας, Θεόδωρο Καρυπίδη, παρουσία του υπουργού Ενέργειας, Γιώργου Σταθάκη. Στη συνάντηση συζητήθηκε η παράμετρος της συμφωνίας με τους θεσμούς που αφορά τον τομέα της ενέργειας, εξαιτίας του ιδιαίτερου ενδιαφέροντος που υπάρχει στη Δυτική Μακεδονία για το θέμα. Ο κ. Τσίπρας υπεραμύνθηκε της συμφωνίας, ενώ πρότεινε στον κ. Καρυπίδη να διερευνηθεί η πιθανότητα συμμετοχής της Περιφέρειας σε συμπράξεις δημοσίου ιδιωτικού τομέα για την αναβάθμιση της λιγνιτικής παραγωγής.

Επαινοι Γιούνκερ για τον ελληνικό λαό

Την εκτίμησή του για το θάρρος και την αξιοπρέπεια των Ελλήνων εξέφρασε χθες ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ από τη Σικελία, όπου βρέθηκε για τη Σύνοδο Κορυφής της ομάδας των επτά πιο ανεπτυγμένων βιομηχανικών χωρών (G7). «Αυτή τη φορά δεν χρειάζεται να συζητήσουμε για την Ελλάδα με τον ίδιο τρόπο που συζητούσαμε προηγουμένως γι’ αυτήν» ανέφερε ο κ. Γιούνκερ και πρόσθεσε: «Η Ελλάδα βρίσκεται σε καλό δρόμο. Η Ελλάδα τα πάει καλά και θέλω να αποτίσω φόρο τιμής στο θάρρος και στην αξιοπρέπεια του ελληνικού λαού. Η Ελλάδα είναι σπουδαίο έθνος και οφείλουμε να σεβόμαστε το έθνος αυτό». Εν τω μεταξύ, ο Ελληνας επίτροπος, Δημήτρης Αβραμόπουλος, δήλωσε ότι «η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θεωρεί ότι η ολοκλήρωσή της δεύτερης αξιολόγησης είναι πολύ κοντά». Σημείωσε επίσης ότι «στην Κομισιόν είμαστε πεπεισμένοι ότι η Ελλάδα ολοκλήρωσε την αποστολή της, τώρα πρέπει να κάνουν το ίδιο και οι εταίροι της» και κάλεσε «όλα τα μέρη να επιδείξουν ευθύνη και να τιμήσουν το σημαντικό και επώδυνο έργο που η Ελλάδα και ο ελληνικός λαός έφεραν σε πέρας τους τελευταίους μήνες». Ο κ. Αβραμόπουλος έκανε ιδιαίτερη μνεία στον κ. Γιούνκερ, λέγοντας ότι «θα συνεχίσει να διευκολύνει τις συνομιλίες, για να προκύψει μια συνολική λύση» στην επόμενη συνεδρίαση του Eurogroup στις 15 Ιουνίου. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή