H τελευταία ιστορική ομιλία του Κων/νου Μητσοτάκη με την οποία αποσύρθηκε από την ενεργό πολιτική

H τελευταία ιστορική ομιλία του Κων/νου Μητσοτάκη με την οποία αποσύρθηκε από την ενεργό πολιτική

7' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ήταν Παρασκευή, 23 Ιανουαρίου του 2004, όταν ο πρώην πρωθυπουργός ανακοίνωνε στη Κ.Ε της ΝΔ την αποχώρηση του από τα βουλευτικά έδρανα.

Σε ηλικία 86 ετών, έπειτα από 58 συναπτά έτη, παρουσίας στον δημόσιο βίο, ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης ανακοίνωνε μιλώντας στην Κεντρική Επιτροπή της Νέας Δημοκρατίας, την αποχώρηση του από την ενεργό πολιτική.

Το ημερολόγιο έγραφε 23 Ιανουαρίου 2004 και  πλέον η ομιλία του αυτή αποκτά ιστορική χροιά. Στο κύκνειο αυτό άσμα του, ο Επίτιμος πρόεδρος της ΝΔ, συμπυκνώνει στον λόγο του  το απόσταγμα μία μακράς πολιτικής διαδρομής, προσφέροντας έναν σημαντικό πολιτικό λόγο, παρακαταθήκη για το μέλλον.

Μεταξύ άλλων ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, κάνοντας την προσωπική του αναδρομή, αναφέρει πως «συμπεριφέρθηκα πάντα με φυσική και πολιτική γενναιότητα. Κοιτώντας τον Ελληνικό λαό στα μάτια και λέγοντάς του πάντα αυτό που πίστευα: Την αλήθεια. Γιατί οι Έλληνες αξίζουν να γνωρίζουν πάντα την αλήθεια».

Ο λόγος του κλείνει με στίχους του Γιώργου Σεφέρη : «Λίγο ακόμα θα ιδούμε, Λίγο ακόμα θα ιδούμε, τα μάρμαρα να λάμπουν, να λάμπουν στον ήλιο κι η θάλασσα να κυματίζει».

Παρασκευή, 23 Ιανουαρίου 2004

Ομιλία του Επίτιμου Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, Πρώην Πρωθυπουργού, κ. Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος.

Νεοδημοκράτες και νεοδημοκράτισες,

Χαίρομαι που βρίσκομαι πάλι ανάμεσα σας. Ανάμεσα σε παλιούς συντρόφους με τους οποίους μας ενώνουν κοινοί, δύσκολοι αγώνες. Ανάμεσα στην νέα γενιά που πλαισιώνει την μεγάλη φιλελεύθερη δημοκρατική παράταξή μας στην μεγάλη μάχη που δίνουμε σήμερα. Μάχη που έχει κεφαλαιώδη σημασία για την πορεία της Ελλάδος.

Η χώρα μας βρίσκεται σε μια κρίσιμη καμπή. Αντιμετωπίζουμε διαφορετικές προκλήσεις που απαιτούν διαφορετικούς τρόπους σκέψης. Αντιμετωπίζουμε νέα προβλήματα που απαιτούν νέες λύσεις. Ο κόσμος γύρω μας αλλάζει. Πρέπει να αλλάξουμε και εμείς.

Στις εκλογές της εβδόμης Μαρτίου δεν θα αποφασίσουμε απλώς για το ποιος θα διαχειριστεί την εξουσία τα επόμενα χρόνια. Θα αποφασίσουμε για την κατεύθυνση που θα πάρει η Ελλάδα την επόμενη δεκαετία. Οι Έλληνες διψούν για όραμα. Διψούν για αλλαγή. Διψούν για ελπίδα. Διψούν για μια νέα προοπτική. Αυτά σήμερα μπορεί να τα προσφέρει μόνο η δική μας παράταξη. Η Νέα Δημοκρατία.

Γίνεται πολύς λόγος για ανανέωση. Πράγμα τι, η κοινωνία στο σύνολό της ζητά ανανέωση, και αυτό δεν είναι  ούτε τυχαίο, ούτε σύ μπτωση. Η ανανέωση  όμως δεν εξαντλείται στα πρόσωπα. Η ανανέωση εξαρτάται από τις νέες ιδέες που φέρνει κανείς στην πολιτική. Από τις καινούργιες πολιτικές που τολμά να προωθήσει. Η ανανέωση απαιτεί γενναιότητα. Απαιτεί τόλμη.

Ξέρετε ότι δεν  μου αρέσουν οι υπερβολές και τα μεγάλα λόγια. Όμως, η ποιότητα της δημοκρατίας μας δοκιμάζεται καθημερινά. Δοκιμάζεται από την παραμονή του  ιδίου κόμματος στην  εξουσία σχεδόν αδιάκοπα επί μια ολόκληρη εικοσαετία. Δοκιμάζεται όταν οι πολιτικοί επιδίδονται σε σκιαμαχίες και αρνούνται να δουν πέρα από την επικοινωνιακή διαχείριση των προσεχών είκοσι τεσσάρων ωρών. Δοκιμάζεται όταν το άγχος για την εξασφάλιση μικροπολιτικού συμφέροντος αφήνεται να υπερβεί την αγωνία για το καλό της χώρας. Δοκιμάζεται όταν προσωπικές  φιλοδοξίες και στρατηγικές μετατρέπονται σε οράματα.

Η πολιτική δεν είναι επάγγελμα. Η πολιτική είναι λειτούργημα και ως τέτοια πρέπει να αντιμετωπίζεται. Στόχος σου είναι να βοηθάς τον λαό και όχι να την μεταχειρίζεσαι για να επιβεβαιώνεις την ματαιοδοξία σου ή ως μέσο ικανοποίησης προσωπικών  επιδιώξεων.

Στη μακρά μου πολιτική πορεία άσκησα πολιτική έχοντας ένα στόχο και  μια βασική φιλοδοξία. Να ανοίγω νέους ορίζοντες για τον τόπο.

Με αυτό το κριτήριο, νεότατος τότε, αγωνίστηκα και πέτυχα να αποφύγει η Κρήτη τον  εμφύλιο πόλεμο κατά τη διάρκεια της γερμανικής κατοχής. Με  αυτό το κριτήριο πολιτεύτηκα ως Υφυπουργός Οικονομικών την δεκαετία του "50. Με αυτό το κριτήριο κατέθεσα την δεκαετία του "60 τον πρώτο προϋπολογισμό δημοσιοοικονομικής εξυγίανσης. Με αυτό το κριτήριο ως Υπουργός των Εξωτερικών χάραξα την πολιτική της Ελληνο-Τουρκικής φιλίας. Με αυτό το κριτήριο ως ηγέτης της φιλελεύθερης  δημοκρατικής παράταξης, ως αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας, επεδίωξα με πάθος την συμφιλίωση, την συνεννόηση, την γεφύρωση του διχασμού μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων. Γιατί ποτέ μου δεν πίστεψα σε πράσινα, κόκκινα και μπλε καφενεία. Με αυτό το κριτήριο ως Πρωθυπουργός πίστεψα ότι η σύγχρονη και Ευρωπαϊκή  Ελλάδα πρέπει να προχωρήσει σε μεγάλες τομές και ρήξεις για  να μπορεί στην αυγή του 21ου αιώνα να παρακολουθήσει την ταχύτητα και τους ρυθμούς των εξελίξεων σε μια Ενωμένη Ευρώπη που ξεκινά από τον Ατλαντικό και φθάνει μέχρι την Μαύρη Θάλασσα. Με αυτό το κριτήριο απέρριψα σε όλη μου την ζωή την δημαγωγία και τον λαϊκισμό. Δ εν συμβιβάστηκα ποτέ και ποτέ δεν φοβήθηκα το πολιτικό κόστος.

Συμπεριφέρθηκα πάντα με φυσική και πολιτική γενναιότητα. Κοιτώντας τον Ελληνικό λαό στα μάτια και λέγοντάς του πάντα αυτό που πίστευα: Την αλήθεια. Γιατί οι Έλληνες αξίζουν να γνωρίζουν πάντα την αλήθεια. Αυτή μου η αντίληψη για την πολιτική, την οποία πιστεύω ότι πρέπει να ασπαστούν και οι νέοι που έχουν την θέληση ν α υπηρετήσουν την χώρα μας, με οδήγησε στην απόφαση μου.

Εγώ θα δώσω το παράδειγμα. Μετά από μακρά και ώριμη σκέψη αποφάσισα  να μην είμαι υποψήφιος στις επόμενες εκλογές. Έχω συμπληρώσει σχεδόν 50 χρόνια κοινοβουλευτικής ζωής. Αγάπησα και τίμησα το Κοινοβούλιο και  το υπηρέτησα με όλες μου τις δυνάμεις.

Διότι πάνω απ" όλα τίμησα και τιμώ τον διάλογο, που αποτελεί το θεμέλιο της δημοκρατίας. Η κοινοβουλευτική μας δημοκρατία δεν απειλείται από κανέναν, από την ώρα που εμείς, οι πολιτικοί , παραμένουμε πιστοί, στο χρέος μας να τον εκπροσωπούμε εκεί και να μαχόμαστε για τον λαό που μας εξέλεξε.

Υπήρξα πρωθυπουργός της Ελλάδος, πάρα πολλές φορές Υπουργός, αλλά κανένα αξίωμα δεν είναι τόσο  σημαντικό για εμένα  όσο αυτό του βουλευτού. Του εκπροσώπου του Ελληνικού λαού. Από την πρώτη φορά που ο λαός των Χανίων, σε ηλικία 27 ετών, με τίμησε με την ψήφο του.

Αυτή μου η αντίληψη για τον κοινοβουλευτισμό με οδήγησε σε αυτή μου την απόφαση.  Η καθημερινότητα της Βουλής με βαραίνει  πλέον και φυσικά δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να επιτρέψω στον εαυτό μου να παραμείνει βουλευτής  με μειωμένη κοινοβουλευτική παρουσία.

Θέλω όμως να διαβεβαιώσω και εσάς, αλλά και όλους τους πολίτες που υποστηρίζουν την παράταξη μας για δύο πράγματα. Εγκαταλείπω την Βουλή, δεν εγκαταλείπω όμως την πολιτική. Θα συνεχίσω να ενδιαφέρομαι και να αγωνίζομαι για τα πολιτικά πράγματα της χώρας όσο ο Θεός μου δίνει υγεία και δύναμη. Στις εκλογές που έρχονται θα  συμμετάσχω ενεργά. Θα δώσω μαζί σας τη μάχη με ακόμα μεγαλύτερη δύναμη και πίστη και ας μην είμαι εγώ υποψήφιος. Θα δώσω και  αυτήν την μάχη με κάθε διαθέσιμο μέσο. Θα είμαι κοντά σας, θα στέκομαι δίπλα σας, στην πρώτη γραμμή του αγώνα.

Γνωρίζω ότι η απόφαση αυτή θα λυπήσει παλιούς καλούς φίλους και συναγωνιστές μιας ολόκληρης ζωής, που με περιβάλλουν πάντα με την αγάπη και την εμπιστοσύνη τους. Θα λυπήσει και πολλούς Έλληνες από άλλες παρατάξεις που με συγκίνησαν τον τελευταίο καιρό ζητώντας μου να παραμείνω στη βουλή. Όπως θα λυπήσει και πολλά νέα παιδιά που αισθάνονται ότι αυτά π ου λέω τους αφορούν και μου το αναγνωρίζουν. Δεν μπορώ να σας αποκρύψω ότι με λύπη  μου αποχαιρετώ το έδρανο της βουλής. Ξέρω  όμως ότι όλα τα πράγματα στη ζωή έχουν ένα τέλος και πρέπει να είμαστε όλοι έτοιμοι για αυτό.

Εξάλλου οι λόγοι που με οδήγησαν σ" αυτή μου την απόφαση δεν είναι  κυρίως προσωπικοί. Είναι βαθύτατα πολιτικοί. Πρέπει να σας πω ότι έλαβα αυτή την απόφαση γιατί πιστεύω  βαθύτατα στην ανάγκη της ανανέωσης. Γιατί είμαι πεπεισμένος ότι η αποχώρηση μου από το Κοινοβούλιο μπορεί να βοηθήσει την μεγάλη μας παράταξη να κινηθεί με ακόμα μεγαλύτερη αποφασιστικότητα προς την κατεύθυνση αυτή.

Φίλες και φίλοι,

Υπηρετούμε όλοι μια μεγάλη παράταξη στην  οποία η Ελλάδα οφείλει πολλά. Η Νέα Δημοκρατία είναι η μεγάλη  φιλελεύθερη δημοκρατική παράταξη η οποία καλύπτει το χώρο της δεξιάς, το χώρο του κέντρου και φτάνει  μέχρι τις παρυφές της αριστεράς. Είναι ένα δημοκρατικά οργανωμένο κόμμα, το οποίο δεν ταυτίζεται με κανέναν αρχηγό.

Είχα την μεγάλη τιμή να ηγηθώ αυτής της παράταξης επί δέκα ολόκληρα χρόνια και να την οδηγήσω, δια πυρός και σιδήρου, σε τρεις νικηφόρες εκλογές. Έχουμε όλοι χρέος έναντι του απλού νεοδημακράτη, της καλής και πιστής μας βάσης , έχουμε χρέος έναντι του συμφέροντος του τόπου που πρέπει πάντα να υπηρετούμε, να  παραμερίσουμε οποιαδήποτε προσωπική επιδίωξη ή παράπονο και να δώσουμε όλοι μαζί τον αγώνα για να πετύχουμε το μεγάλο μ ας στόχο.

Η Νέα Δημοκρατία από τότε που ιδρύθηκε από τον Κωνσταντίνο Καραμανλή, ήταν και παραμένει πάντοτε το κόμμα της  ευθύνης, που θέτει τ ο συμφέρον του τόπου υπεράνω όλων. Βοήθησε τη χώρα σε δύσκολες ώρες μετά το τέλος της δικτατορίας. Στάθηκε πάντοτε αντάξια, έστω και με μεγάλες θυσίες, της εμπιστοσύνης των Ελλήνων. Έγραψε ιστορία για τη ν οποία μπορούμε πραγματικά να είμαστε όλοι υπερήφανοι.

Η μαχόμενη βάση της Νέας Δημοκρατίας, τα στελέχη, οι βουλευτές και  η ηγεσία της παράταξης αυτής δεν φοβήθηκε ποτέ καμία πολιτική μάχη.

Η Νέα Δημοκρατία είναι η παράταξη που κοιτάει μπροστά. Που ανοίγει νέους δρόμους για τους νέους, τις γυναίκες, τους εργαζομένους, τους επιχειρηματίες, τους αγρότες, για την Ελλάδα και τον Ελληνισμό.

Η αυριανή κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, η κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή, όπως έκανε και το 1990, θα αναλάβει το δύσκολο και επίπονο έργο της ανόρθωσης της χώρα ς. Έργο που θα απαιτήσει μεγαλύτερη προσπάθεια, μεγαλύτερη δύναμη, μεγαλύτερη αποφασιστικότητα, ακόμη και από αυτή που χρειαζόμαστε για να κερδίσουμε τις εκλογές. Στον αγώνα αυτό θα  δώσουμε, είμαι βέβαιος, όλοι τον καλύτερο μας εαυτό από τώρα μέχρι την ημέρα της μεγάλης νίκης.

Τον αγώνα αυτόν θα τον δώσουμε όλοι μαζί. Όλοι μαζί για την Ελλάδα που αξίζουμε. Όλοι μαζί  για την Ελλάδα που μπορούμε. Όλοι μαζί "θα ιδούμε τις αμυγδαλιές ν" ανθίζουν, τα μάρμαρα να λάμπουν στον ήλιο, τη θάλασσα να κυματίζει, λίγο ακόμα, να σηκωθούμε λίγο ψηλότερα."

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή