Ανησυχία Αθήνας, όροι Ντράγκι για QE

Ανησυχία Αθήνας, όροι Ντράγκι για QE

1' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης και την ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους από τους θεσμούς έθεσε ως προϋποθέσεις για συμμετοχή της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι.

Σε δηλώσεις του τη Δευτέρα, ο κ. Ντράγκι τόνισε επίσης ότι θα πρέπει να ακολουθήσει μια ακόμη ανάλυση από την ΕΚΤ, (με προβλέψεις για δυσμενή σενάρια) απομακρύνοντας έτσι το ενδεχόμενο να ενταχθεί η Ελλάδα στο EQ στο προσεχές μέλλον, καθώς το ΔΝΤ δεν αναμένεται να έχει θετική ανάλυση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους το επόμενο διάστημα, την στιγμή που η διευκρίνιση των μεσοπρόθεσμων μέτρων για την ελάφρυνση του χρέους μετατίθεται, όπως όλα δείχνουν, για το φθινόπωρο. 

«Ας έχουμε πρώτα μια πλήρη συμφωνία, ας έχουμε πρώτα τα μέτρα για το χρέος», σημείωσε ο πρόεδρος της ΕΚΤ και συμπλήρωσε ότι «όταν θα επεκταθεί το QE στην Ελλάδα θα δούμε και ποια εταιρικά ομόλογα πληρούν τα κριτήρια για αγορά από την ΕΚΤ». 

Ανησυχία στην κυβέρνηση

Την ίδια ώρα, την ανησυχία της κυβέρνησης για την τύχη της διαπραγμάτευσης για το χρέος και τις επιπτώσεις της στην προοπτική ένταξης της χώρας στο QE και την επιστροφή στις αγορές, αποτυπώνουν δηλώσεις σήμερα υψηλόβαθμου αξιωματούχου του οικονομικού επιτελείου.

«Οι συζητήσεις συνεχίζονται», τόνισε. «Θέλουμε καθαρό διάδρομο για το χρέος για να μπορούμε να  βγούμε στις αγορές». Αβεβαίοτητα εκφράζει, εξάλλου, η απάντησή του στο ερώτημα πόσο πιθανό είναι να πάρουμε το QE. «Θα δούμε..», περιορίστηκε να πει. Στην ερώτηση τι θα γίνει αν δεν υπάρξει καθαρή λύση, ο ίδιος ανέφερε: «Ας μην κάνουμε εικασίες. Εμείς στοχεύουμε στην καθαρή λύση».

Σημειώνεται ότι την Τετάρτη σε συνέδριο του Economist στην Φρανκφούρτη με θέμα την επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές θα μιλήσουν ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, το μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ Μπενουά Κερέ και ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας, ενώ χαιρετισμό θα απευθύνει ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή