Κατεβάζει τον πήχυ των προσδοκιών ο πρωθυπουργός

Κατεβάζει τον πήχυ των προσδοκιών ο πρωθυπουργός

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Χαμηλώνει τον πήχυ των προσδοκιών για το Eurogroup της 15ης Ιουνίου η κυβέρνηση, καθώς τα μηνύματα που εκπέμπονται από τα εμπλεκόμενα μέρη ελάχιστα ανταποκρίνονται στη διακηρυγμένη επιθυμία της ελληνικής πλευράς για μια συνολική λύση άμεσα. Xθες, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο της παράτασης των διαπραγματεύσεων μετά την 15η Ιουνίου, εκφράζοντας, ωστόσο, την προσδοκία για ολοκλήρωσή τους μέσα στον Ιούνιο. «Λύση να είναι και όποτε είναι να έρθει», δήλωσε ο κ. Τσίπρας μετά τη συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου με τον Εσθονό πρωθυπουργό Γιούρι Ράτας. Βεβαίως, ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι «η κυβέρνηση παλεύει για συμφωνία στο Eurogroup της 15ης Ιουνίου» ή, σε κάθε περίπτωση, για μια απόφαση μέσα στον Ιούνιο «μέσα από μια καθαρή λύση για την απομείωση του ελληνικού χρέους». Ως τελευταία ευκαιρία για αναζήτηση συνολικής συμφωνίας μέσα στον Ιούνιο προσδιορίζεται η Σύνοδος Κορυφής της Ε.Ε., στις 22 Ιουνίου, όπου, εφόσον δεν έχει προηγηθεί ουσιαστική πρόοδος, ο κ. Τσίπρας θα επιδιώξει σε ανώτατο πολιτικό επίπεδο να την αναζητήσει. Την ίδια στιγμή, την ανησυχία και την αβεβαιότητα της κυβέρνησης για την ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας εξέφρασε χθες ο υπουργός Οικονομικών Ευκλ. Τσακαλώτος.

«Το QE είναι δύσκολο θέμα, είναι ένα θέμα που πρέπει να αποφασίσει η ΕΚΤ, η οποία είναι ανεξάρτητη, έχει το δικό της συμβούλιο και, όπως ο Κύριός μας, η ΕΚΤ εργάζεται με μυστήριους τρόπους», είπε ο κ. Τσακαλώτος μιλώντας σε δημοσιογράφους. Ο υπουργός Οικονομικών δεν έκρυψε ότι το μεγάλο ζητούμενο για την Ελλάδα είναι να αποκτήσει πρόσβαση στις αγορές και υποστήριξε ότι οι ευρωπαϊκοί θεσμοί πρέπει να έχουν τη δική τους στρατηγική και τις δικές τους γνώμες και να μην κρύβονται πίσω από τις γνώμες άλλων, υπονοώντας ότι η ΕΚΤ δεν πρέπει να εξαρτήσει την απόφασή της για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους από τη γνώμη του ΔΝΤ. 

Πλησιάζουμε στη στιγμή που πρέπει να ληφθεί μια απόφαση, είπε ο υπουργός Οικονομικών, προσθέτοντας ότι δεν υπάρχουν δικαιολογίες για να μην επιτευχθεί η συμφωνία που τόσο απεγνωσμένα χρειάζεται η ελληνική οικονομία. Προσέθεσε, πάντως, πως δεν θέλει να κατηγορήσει κανέναν για παρεμπόδιση της συμφωνίας. Επίσης, είπε ότι υπήρχε μια φράση στο ανακοινωθέν του Eurogroup που ήταν αδύνατον να δεχθεί η Ελλάδα. «Εμείς, το  Eurogroup, κατανοούμε ότι τα μέτρα αυτά δεν είναι αρκετά για να χαρακτηρίσει το ΔΝΤ το χρέος της Ελλάδας βιώσιμο», έλεγε η φράση. Χθες, εξάλλου, ο κ. Τσακαλώτος και η κ. Αχτσιόγλου ενημέρωσαν τους πρέσβεις της Ε.Ε. για τις ελληνικές θέσεις σχετικά με το θέμα, ζητώντας «μια καθαρή λύση» στο χρέος.

Η ελληνική κυβέρνηση παρακολουθεί σε ένα βαθμό αμέτοχη τις εξελίξεις, καθώς το κρίσιμο είναι να βρεθεί φόρμουλα προσέγγισης ανάμεσα στο ΔΝΤ και στο Βερολίνο σε ένα πλαίσιο που θα ικανοποιεί και τις ελληνικές επιδιώξεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή