Ο Πάιατ για τη γεωπολιτική σημασία της Ελλάδας

Ο Πάιατ για τη γεωπολιτική σημασία της Ελλάδας

1' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη σημασία της γεωγραφίας και άρα τη γεωπολιτική σημασία της Ελλάδας υπογράμμισε ο Αμερικανός πρεσβευτής Τζέφρι Πάιατ κατά την παρουσίαση του βιβλίου «Foreign Policy Under Austerity: Greece’s Return to Normality? » (επιμ: Σπ. Λίτσας, Αρ. Τζιαμπίρης) στο ΥΠΕΞ. «Το στρατηγικό πλαίσιο ΗΠΑ και Ελλάδας τείνει προς σύγκλιση», σημείωσε. Μιλώντας για τις προκλήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο, εξήρε τον ρόλο της Ελλάδας ως πυλώνα σταθερότητας, ως «εμπροσθοφυλακής της Ευρώπης» και ως χώρας όπου «η Ευρώπη συναντά τις προκλήσεις της Ευρασίας».

Ο επιτετραμμένος της γερμανικής πρεσβείας στην Αθήνα Μαρκ Μπόγκνταν σημείωσε ότι η σχέση της Ελλάδας με τις ΗΠΑ δεν είναι ασύμβατη με τη σχέση με την Ε.Ε., ενώ τόνισε ότι οι σχέσεις της Γερμανίας με τις ΗΠΑ «είναι εξαιρετικές». «Θέλουμε να έχουμε μόνο σύμμαχό μας τη γεωγραφία;» αναρωτήθηκε ο Κ. Χατζηδάκης, υπογραμμίζοντας ότι όλα ξεκινούν από την οικοδόμηση γερών βάσεων στο εσωτερικό και ότι η Ελλάδα δεν πρέπει να ξεχνά ότι «είναι πάντα μέσα στην Ευρώπη». Ο Ευ. Βενιζέλος από την πλευρά του θύμισε τις ημέρες της θητείας του στο ΥΠΕΞ, υπογραμμίζοντας ότι σε όλα τα βασικά θέματα της εξωτερικής πολιτικής και της πολιτικής ασφάλειας «δεν υπήρξαν πιέσεις ούτε εκβιασμοί που να συνδέουν την παροχή οικονομικής βοήθειας με την αλλαγή των ελληνικών θέσεων. Αυτό φαίνεται από τα αποτελέσματα». Αιχμές άφησε, ωστόσο, για την κυβέρνηση επισημαίνοντας ότι οι αντιευρωπαϊκές τάσεις «αντισταθμίστηκαν από μία ακόμη στενότερη σχέση με τις ΗΠΑ, με επικοινωνιακό άγχος».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή