ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Να μην τελεστεί η κηδεία Μητσοτάκη δημοσία δαπάνη»

«Να μην τελεστεί  η κηδεία Μητσοτάκη δημοσία δαπάνη»

Την εξαίρεση για την κηδεία του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη από τη δημόσια δαπάνη ζήτησε χθες η οικογένεια του εκλιπόντος πρώην πρωθυπουργού. Η επιθυμία της οικογενείας γνωστοποιήθηκε με επιστολή της προς τον αρμόδιο υπουργό Πάνο Σκουρλέτη. Η οικογένεια δεν ήθελε να δώσει αφορμές για σχόλια, ενώ αυτή ήταν και η φιλοσοφία του εκλιπόντος, ο οποίος δεν θα επιθυμούσε να κηδευθεί δημοσία δαπάνη.

Η Πειραιώς έχει κηρύξει πένθος και έχει αναστείλει κάθε κομματική δραστηριότητα τουλάχιστον μέχρι την Πέμπτη, ημέρα ταφής του εκλιπόντος στη γενέτειρά του, τα Χανιά. Οι μόνες συσκέψεις που πραγματοποιήθηκαν χθες στην Πειραιώς αφορούσαν διαδικαστικά και πρακτικά ζητήματα για την εξόδιο ακολουθία που θα τελεστεί σήμερα (15.00) στη Μητρόπολη από τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο και στην οποία αναμένεται να παραστούν o πρωθυπουργός, οι πολιτικοί αρχηγοί, το δικαστικό σώμα, οι Ενοπλες Δυνάμεις και πρέσβεις.

Τους επικήδειους λόγους θα εκφωνήσουν ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο Προκόπης Παυλόπουλος και ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης. Ο κ. Αναστασιάδης υπήρξε προσωπικός φίλος του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη και είχε επαφή μαζί του μέχρι το τέλος· θα ταξιδέψει εκτάκτως από τη Λευκωσία για να παραστεί στην εξόδιο ακολουθία. Τη σορό που θα τεθεί σήμερα το πρωί σε λαϊκό προσκύνημα στη Μητρόπολη (μέχρι τις 13.30) θα υποδεχθεί άγημα –η κηδεία γίνεται με τιμές εν ενεργεία πρωθυπουργού– ενώ έντονη αναμένεται να είναι η παρουσία του τοπικού κρητικού στοιχείου, το οποίο ο εκλιπών αναγνώριζε και τιμούσε σε όλη του τη ζωή. Πέριξ της σορού θα βρίσκονται βρακοφόροι με την παραδοσιακή πένθιμη ενδυμασία, λεπτομέρεια της οποίας αποτελεί και το «μαυρομάνικο» μαχαίρι (φτιαγμένο από μαύρο κέρας). Ακόμη πιο έντονο θα είναι το τοπικό στοιχείο στην Κρήτη, όπου τη σορό θα υποδεχθούν τέσσερις μαυροφορεμένες γυναίκες και άνδρες με την πένθιμη ενδυμασία των Σφακίων (τόπος τον οποίο αγαπούσε ιδιαιτέρως ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης).

Δήλωση για την απώλειά του έκανε χθες και ο Κώστας Σημίτης. Ο πρώην πρωθυπουργός κάνει λόγο για «ρεαλιστική πολιτικό», ο οποίος υπήρξε «ιδιαίτερα ανθεκτικός και με ξεχωριστή κοινοβουλευτική κουλτούρα». Υπογραμμίζει ακόμη ότι ο εκλιπών υπήρξε ένα από τα πρόσωπα που εργάστηκαν για τον «εξευρωπαϊσμό της χώρας, την προσαρμογή της στις οικονομικές πολιτικές που υπαγορεύονταν από τις ευρωπαϊκές εξελίξεις και την πολιτική σταθερότητα, με δύο κύρια κόμματα να παίζουν κυρίαρχο ρόλο».