Αυστηρή απάντηση Αναστασιάδη σε Εϊντε

Αυστηρή απάντηση Αναστασιάδη σε Εϊντε

2' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την οργισμένη αντίδραση του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη προκάλεσε η δημόσια σύνδεση που έκανε ο ειδικός σύμβουλος του γ.γ. του ΟΗΕ για το Κυπριακό Εσπεν Μπαρθ Εϊντε ανάμεσα στην επιτυχή κατάληξη των διαπραγματεύσεων και την πιθανότητα θερμού επεισοδίου. Ο κ. Αναστασιάδης μίλησε για απαράδεκτες συμπεριφορές και τόνισε ότι ο ίδιος είχε κάνει και στο πρόσφατο παρελθόν κατ’ ιδίαν παράσταση στον ειδικό σύμβουλο. Συγκεκριμένα, ο κ. Εϊντε σε συνέντευξή του (tovima.gr) εκδήλωσε την ανησυχία του για επεισόδιο στην ΑΟΖ της Κύπρου κατά τις προγραμματισμένες, θερινές γεωτρήσεις και είπε ότι «είναι σημαντικό να επανέλθουν οι διαπραγματεύσεις σε τροχιά, διότι είναι το καλύτερο φάρμακο έναντι μιας επερχόμενης κρίσης». Η αναφορά του κ. Εϊντε προκάλεσε την ταχεία αντίδραση του κ. Αναστασιάδη, ο οποίος, παραφράζοντας τον Νορβηγό αξιωματούχο, υπογράμμισε πως «το χειρότερο φάρμακο ή συνταγή είναι να χρησιμοποιείς απειλές αντί την αντικειμενική έκθεση των γεγονότων. Και θεωρώ ακόμη χειρότερο ειδικός σύμβουλος του γ.γ. των Η.Ε. να διαπιστώνει ότι υπάρχει, ή να ισχυρίζεται ότι υπάρχει, ενδεχόμενο παραβίασης του διεθνούς δικαίου και, αντί να καταδικάζεις τον παραβάτη του διεθνούς δικαίου, να τον χρησιμοποιείς ως απειλή».

Ο κ. Αναστασιάδης ζήτησε από τον κ. Εϊντε, «αν πραγματικά θέλει να είναι θετικός στην πορεία, να σταματήσει να εκπέμπει ανάλογα μηνύματα». Και κατέληξε λέγοντας: «Λυπούμαι που είμαι αυστηρός, αλλά είχα κάνει κατ’ ιδίαν παραστάσεις ότι θεωρώ απαράδεκτες ανάλογες αναφορές και ιδιαίτερα όταν εκπέμπονται υπό μορφή απειλής». Οι δηλώσεις Εϊντε έγιναν γνωστές ενώ ο Νορβηγός αξιωματούχος βρισκόταν ήδη στην Αγκυρα, όπου συναντήθηκε με τον Τούρκο ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Παρά το γεγονός ότι δεν έχει ανακοινωθεί ακόμη επισήμως, δεν αποκλείεται ο κ. Τσαβούσογλου να μεταβεί τις επόμενες ημέρες στα Κατεχόμενα, όπου ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί απέρριψε για ακόμη μία φορά τις προτάσεις συνέχισης της διαπραγμάτευσης που κατέθεσε στην τελευταία συνάντησή τους ο κ. Αναστασιάδης.

Ο Νίκος Κοτζιάς

Ο ΥΠΕΞ Νίκος Κοτζιάς χθες, στο πλαίσιο ομιλίας του στο Πανεπιστήμιο Πειραιά (όπου και βραβεύθηκε), επανέλαβε ότι η Τουρκία είναι μια νευρική και αναθεωρητική δύναμη, «η οποία βρίθει αντιθέσεων». Επίσης, χαρακτήρισε το Κυπριακό πρωτίστως πρόβλημα κατοχής, τονίζοντας ότι η Κύπρος πρέπει να ξαναγίνει φυσιολογικό κράτος χωρίς ξένα στρατεύματα και εγγυήσεις. Σημειώνεται, επίσης, ότι και χθες σημειώθηκε εμπλοκή ανάμεσα σε ζεύγος τουρκικών και ελληνικών αεροσκαφών πάνω από το Αιγαίο. Την κατάσταση στο εσωτερικό της Τουρκίας επιχείρησαν να σκιαγραφήσουν σε σύντομη ομιλία τους χθες το πρωί η ερευνήτρια του Ινστιτούτου Σπουδών Εθνικής Ασφαλείας του Ισραήλ Γκάλια Λίντενστραους και ο διευθυντής του ΙΔΙΣ του Παντείου Πανεπιστημίου Κωνσταντίνος Φίλης, στο πλαίσιο συζήτησης που διοργάνωσε το Delphi Economic Forum. Η κ. Λίντενστραους, σε ερώτηση, εκτίμησε ότι κίνδυνος κάποιου επεισοδίου υφίσταται περισσότερο στην κυπριακή ΑΟΖ παρά στο Αιγαίο. Ωστόσο, στο μεγαλύτερο μέρος της τοποθέτησής της παρουσίασε την εσωτερική οικονομική, κοινωνική και πολιτική πραγματικότητα της Τουρκίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή