Η Ν.Δ. δεν «βλέπει» συμφωνία

Η Ν.Δ. δεν «βλέπει» συμφωνία

2' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

 

Για τη Ν.Δ. δεν υπάρχει ζήτημα σύσκεψης πολιτικών αρχηγών (την ώρα που το διαψεύδει και η ίδια η κυβέρνηση), πολύ περισσότερο διάθεση συναίνεσης. Αντιμετωπίζει το ζήτημα ως λήξαν πριν καν δημιουργηθεί. Και διαμηνύει στον Δ.Παπαδημούλη ότι «αυτογελοιοποιείται».

Στην ιδέα του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ να… τηλεφωνήσει ο Κυρ. Μητσοτάκης στην Αγκελα Μέρκελ και στον Β. Σόιμπλε προκειμένου να στηρίξει την προσπάθεια της ελληνικής κυβέρνησης στο ζήτημα του χρέους, κίνηση που, όπως είπε ο κ. Παπαδημούλης, θα άνοιγε τον δρόμο για σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών –«αν δεν συνεννοηθούμε τώρα, πότε θα συνεννοηθούμε;» αναρωτήθηκε– η Πειραιώς απάντησε λακωνικά και σκληρά. Κύκλοι της έψεξαν τον κ. Παπαδημούλη πως «παριστάνει ότι δεν συνειδητοποιεί την αποτυχία της κυβέρνησης, η οποία δεν έχει πλέον καμία πολιτική στο θέμα του χρέους». «Προφανώς, δεν έχει να ασχοληθεί με κάτι ουσιαστικό και ξεπερνά με τις δηλώσεις του κάθε όριο αυτογελοιοποίησης», ήταν το καυστικό σχόλιο των ίδιων κύκλων. Η Πειραιώς κλείνει το θέμα εκεί, αρνούμενη να μπει στη συζήτηση για το τι προτίθεται να κάνει εφόσον συγκληθεί συμβούλιο πολιτικών αρχηγών (παρότι δύσκολα ο κ. Μητσοτάκης θα αρνούνταν τη συμμετοχή του).

Αλλά, όπως έλεγαν συνεργάτες του προέδρου της Ν.Δ., μόνο ως «φάρσα» ακούγονται οι υπόνοιες περί συναίνεσης, την οποία η κυβέρνηση θυμάται κάθε φορά που αποτυγχάνει και η οποία φαίνεται ότι πηγάζει από την παρέμβαση για το χρέος που έκανε την περασμένη εβδομάδα ο κ. Μητσοτάκης, χαρακτηρίζοντάς το «εθνική προτεραιότητα». Ομως, αυτή δεν ήταν η πρώτη φορά που ο πρόεδρος της Ν.Δ. στηρίζει την υπόθεση του χρέους, κάτι που κάνει και στις επαφές του με Ευρωπαίους συνομιλητές του.

Στην Πειραιώς θεωρούν σχεδόν προδιαγεγραμμένη την αποτυχία της κυβέρνησης ενόψει της 15ης Ιουνίου, καθώς κυρίαρχη εκτίμηση είναι ότι ο πρωθυπουργός δεν θα καταφέρει να εξασφαλίσει σχεδόν τίποτα για το χρέος και θα αρκεστεί σε μια υποδόση της δόσης. Σχετική συζήτηση έγινε σε μίνι «πρωινό καφέ» που έγινε χθες το πρωί στην Πειραιώς (χωρίς τη συμμετοχή του προέδρου της Ν.Δ.). Την ίδια ώρα, στο μικροσκόπιο της Πειραιώς βρίσκονται οι τελευταίες δημοσκοπήσεις (ΠΑΜΑΚ), που δείχνουν ότι 8 στους 10 πολίτες θεωρούν τα νέα μέτρα «σκληρό μνημόνιο», ενώ το 40% πιστεύει ότι η κυβέρνηση ψήφισε το πιο επώδυνο πακέτο μέτρων και 3 στους 4 θεωρούν αναποτελεσματική τη διαπραγμάτευση για το χρέος.Στο μεταξύ, ο κ. Μητσοτάκης συναντήθηκε χθες με τον πρόεδρο της Fairfax Financial Holdings, Πρεμ Γουάτσα.

Σύμφωνα με πηγές της Πειραιώς, στη συνάντηση συζητήθηκαν οι επενδυτικές ευκαιρίες που παρουσιάζονται στην Ελλάδα. Ο πρόεδρος της Ν.Δ., ο οποίος έχει στην προμετωπίδα του οικονομικού του προγράμματος τη δημιουργία ενός περιβάλλοντος ευνοϊκού στις επενδύσεις, ανέλυσε πτυχές του μεταρρυθμιστικού πλάνου του για τη χώρα, επιμένοντας ότι είναι αναγκαίο ένα άλλο μείγμα δημοσιονομικής πολιτικής. Ο κ. Μητσοτάκης από την πλευρά του ευχαρίστησε τον κ. Γουάτσα για την ψήφο εμπιστοσύνης που δίνει επενδύοντας στην ελληνική οικονομία.

Ερντογάν στην Ντόρα

Στην Ντόρα Μπακογιάννη τηλεφώνησε ο Ταγίπ Ερντογάν αργά το βράδυ της Δευτέρας για να τη συλλυπηθεί για τον πατέρα της. «Ο Μητσοτάκης έχαιρε διεθνούς σεβασμού και αναγνώρισης. Ηταν απ’ τους Ελληνες που ειλικρινά εργάστηκαν για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Αφήνει μεγάλη παρακαταθήκη, ήταν ένας ρεαλιστής και ευρωπαϊστής», είπε, σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Ερντογάν στην κ. Μπακογιάννη, από την οποία ζήτησε να μεταφέρει τα συλλυπητήριά του και στον πρόεδρο της Ν.Δ. Με την κ. Μπακογιάννη επικοινώνησε και ο Μάρτιν Σουλτς, ο οποίος σημείωσε πως ο εκλιπών ήταν «από τις πιο σημαντικές ευρωπαϊκές προσωπικότητες».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή