Επικοινωνία Τσίπρα με Τουσκ, Μέρκελ, Μακρόν

Επικοινωνία Τσίπρα με Τουσκ, Μέρκελ, Μακρόν

3' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η ανησυχία παγίωσης μιας εικόνας αδιεξόδου και τέλματος στη διαπραγμάτευση και η επιστροφή του «ελληνικού ζητήματος» στα πρωτοσέλιδα του διεθνούς Τύπου κινητοποιούν την κυβερνητική ηγεσία στην προσπάθεια αντιστροφής των δεδομένων. Τα αρνητικά και εξόχως ανησυχητικά μηνύματα των προηγούμενων ημερών όσον αφορά την προοπτική επίτευξης συνολικής λύσης, προσδιορισμού των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος άμεσα, ένταξης των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης και, τελικά, επιστροφής της Ελλάδας στις αγορές συναπαρτίζουν ολική ανατροπή στο άκρως αισιόδοξο αφήγημα που η κυβέρνηση είχε διαμορφώσει λίγες εβδομάδες πριν.

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, με παγιωμένη την αντίληψη στο κυβερνητικό επιτελείο ότι η διαπραγμάτευση για το διάστημα μέχρι το Eurogroup της 15ης Ιουνίου δεν μπορεί να αφεθεί στα τεχνικά κλιμάκια, καθώς τα ζητήματα που έχουν τεθεί ξεπερνούν κατά πολύ αυτό το επίπεδο διαπραγμάτευσης, είχε χθες κύκλο τηλεφωνικών επικοινωνιών με τη Γερμανίδα καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ, τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ. Είναι σαφές ότι το τελευταίο που επιθυμεί η Αθήνα είναι να βρεθεί ενόψει μιας πρότασης που θα έχει προκύψει ως αποτέλεσμα παρασκηνιακών διαβουλεύσεων κυρίως μεταξύ Βερολίνου και ΔΝΤ, ερήμην των επιθυμιών και των αναγκών της ελληνικής πλευράς. Ετσι, ο κ. Τσίπρας επανέλαβε στους συνομιλητές του το συνολικό πλαίσιο της επιδιωκόμενης από την ελληνική πλευρά λύσης και ιδιαίτερα την ανάγκη μιας καθαρής λύσης στο ζήτημα του χρέους.

Κυβερνητικές πηγές δεν κρύβουν τον προβληματισμό για τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει η παγίωση της εντύπωσης ότι η Ελλάδα μπαίνει ξανά στο κάδρο των διεθνών εξελίξεων ως πρόβλημα. Ηδη μέσα σε λίγες ημέρες έχει αρχίσει να αποτυπώνεται ο αρνητικός αντίκτυπος στις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων και είναι κοινός τόπος ότι τα όποια θετικά δείγματα σε σχέση με την ελληνική οικονομία κατεγράφησαν το προηγούμενο διάστημα παραμένουν εύθραυστα.

Διάψευση

Η εικόνα τέλματος και στασιμότητας επηρεάζει και το εσωτερικό πολιτικό τοπίο, καθώς το αφήγημα του «καθαρού πολιτικού δρόμου» για την κυβέρνηση παραμένει για την ώρα εκκρεμές. Χθες, κυβερνητικές πηγές έσπευσαν να διαψεύσουν ότι είναι στις άμεσες σκέψεις του πρωθυπουργού η σύγκληση συμβουλίου πολιτικών αρχηγών. Η σχετική φημολογία εντάθηκε από αναφορά που έκανε σε μια τέτοια εξέλιξη ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης. Διαμηνύοντας, ωστόσο, ότι «θα πρέπει να καταστεί σαφές προς όλες τις πολιτικές δυνάμεις, ακόμη και σε αυτές που μέχρι πριν από λίγο καιρό μιλούσαν για βιώσιμο χρέος, ότι η μάχη για την απομείωσή του είναι εθνικού χαρακτήρα», η κυβερνητική ηγεσία επιχειρεί με έναν τρόπο να εμπλέξει και τα υπόλοιπα κόμματα και πρωτίστως τη Ν.Δ. στο ζήτημα. Η θετική ανάγνωση της συγκεκριμένης αναφοράς είναι ότι με τον τρόπο της η κυβέρνηση ζητάει βοήθεια σε μια προσπάθεια που θα πρέπει να έχει εθνικό χαρακτήρα. Υπάρχει και η ανάγνωση, ωστόσο, ότι επιχειρείται με έναν τρόπο διάχυση ευθύνης για πιθανή αποτυχία στην ικανοποίηση του αιτήματος για διευθέτηση του χρέους, το οποίο η κυβέρνηση είχε θέσει ως πρωταρχικό στόχο, αλλά τα μηνύματα από την πλευρά των εταίρων και δανειστών δεν αφήνουν περιθώριο μεγάλης αισιοδοξίας.

Στελέχη ΣΥΡΙΖΑ περί συναινέσεων και ρήξης

Ως «διατύπωση προσωπικής γνώμης» σχολιάσθηκε από το πρωθυπουργικό περιβάλλον η αναφορά του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Παπαδημούλη στην προοπτική σύγκλησης συμβουλίου πολιτικών αρχηγών. Ο κ. Παπαδημούλης ανέφερε αρχικά (Ρ/Σ 24/7) ότι θα μπορούσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης να τηλεφωνήσει σε Αγκελα Μέρκελ και Βόλφγκανγκ Σόιμπλε για να στηρίξει την εθνική γραμμή για το χρέος. «Τότε νομίζω ότι μπορεί να προετοιμαστεί με τους κατάλληλους διαύλους επικοινωνίας ακόμα και μια σύσκεψη πολιτικών αρχηγών, που θα μπορούσε να επικυρώσει αυτή την εθνική γραμμή», πρόσθεσε, δίνοντας τροφή στη φημολογία για κυβερνητική πρόθεση να κινηθεί σε αυτή την κατεύθυνση, την οποία, πάντως, έσπευσε να «μαζέψει» το Μαξίμου, διαμηνύοντας ότι δεν υπάρχουν σε αυτήν τη δεδομένη συγκυρία τέτοιες σκέψεις, ούτε πρόκειται να εκδηλωθεί ανάλογη πρωτοβουλία.

Την ίδια στιγμή, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Ξυδάκης, άφησε ανοιχτό σε δηλώσεις του (ρ/σ Real) το ενδεχόμενο ρήξης με τους δανειστές. Αν και ανέφερε ότι δεν είναι ώρα να μιλήσουμε για ρήξη, είπε ότι εάν ο εταίρος «δεν τηρεί αυτά τα οποία συμφωνεί και αλλάζει το πλαίσιο της συμφωνίας διαρκώς, πρέπει να εξετάσουμε όλα τα ενδεχόμενα. Κάπως θα πρέπει να επιβιώσει και ο λαός και το κοινωνικό του πλαίσιο».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή