Νέα εμπλοκή για άσυλο λόγω αποχώρησης ΜΚΟ

Νέα εμπλοκή για άσυλο λόγω αποχώρησης ΜΚΟ

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ακόμη μια καθυστέρηση στη διαδικασία εξέτασης των αιτημάτων ασύλου στα νησιά που υποδέχονται πρόσφυγες έρχεται να προστεθεί στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πρόσφυγες και οι νησιώτες. Σήμερα λήγουν οι συμβάσεις των ΜΚΟ που εργάζονταν στα hotspots με αντικείμενο την εξέταση των προσφύγων που αιτούνται άσυλο, χωρίς να υπάρχει προσωπικό για να τους αντικαταστήσει. Ο αντιπρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ (Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων) Αγης Τερζίδης, υπεύθυνος για το πρόγραμμα πρωτοβάθμιας περίθαλψης των προσφύγων του υπουργείου Υγείας, εξηγεί ότι το υπουργείο δεν έχει λάβει την αναγκαία έγκριση από την Ε.Ε. για να δραστηριοποιηθεί τα νησιά. Προσθέτει πάντως ότι τις επόμενες ημέρες αναμένεται ότι το κενό θα καλυφθεί από τον Ερυθρό Σταυρό. «Για τους επόμενους δυόμισι μήνες στα νησιά θα δραστηριοποιηθεί ο Ερυθρός Σταυρός, όπου πιστεύουμε ότι θα εργαστούν και όσοι είχαν σύμβαση με ΜΚΟ που λήγει». Πάντως, τα ευρωπαϊκά κονδύλια για την πρωτοβάθμια περίθαλψη που δίδονταν σε ΜΚΟ τώρα έχουν μεταφερθεί στο υπουργείο Υγείας. Σε αυτό το πλαίσιο, δεν έχει προβλεφθεί επιπλέον χρηματοδότηση για τη συνέχιση των δράσεων ΜΚΟ.

Χθες, οι «Γιατροί του Κόσμου» με ανακοίνωσή τους γνωστοποιούν ότι θα αποχωρήσουν από το hotspot στη Μόρια της Λέσβου, αφήνοντας αιχμές για την κάλυψη των αναγκών των προσφύγων στο εξής και την κυβερνητική πολιτική.

Ανακοίνωση

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, «οι “Γιατροί του Κόσμου” ολοκληρώνουν την παρέμβασή τους στο κέντρο υποδοχής της Μόριας. Παράλληλα, παραμένουν στη Λέσβο παρέχοντας ιατρικές και ψυχοκοινωνικές υπηρεσίες, τόσο στον προσφυγικό πληθυσμό όσο και την τοπική κοινωνία». Οπως επισημαίνουν, ξεκίνησαν τη δράση τους στη Μόρια στη Λέσβο το 2013 και παρέμειναν έως και σήμερα παρά τις δυσκολίες.

«Παρατείναμε χρονικά τη δράση μας στη Μόρια, αντιμετωπίζοντας σοβαρά κενά στις αποπληρωμές του έργου, προκειμένου να συμβάλουμε σε μια ομαλή μετάβαση στη νέα κατάσταση, αφού ενημερωθήκαμε από τους αρμόδιους φορείς ότι η παρουσία και η δράση μας εντός του κέντρου δεν “κρίνεται” πλέον απαραίτητη», τονίζεται στην ανακοίνωση.

Ο κ. Τερζίδης τονίζει ότι οι «Γιατροί του Κόσμου» είχαν σύμβαση με τη διεύθυνση πρώτης υποδοχής του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, η οποία έληξε. «Συμμετείχαν στη διαπίστωση της ευαλωτότητας στη διαδικασία εξέτασης του αιτήματος ασύλου (π.χ. αν μια γυναίκα είναι έγκυος). Ενδεχομένως για λίγες ημέρες θα μείνει ακάλυπτη αυτή η διαδικασία, αλλά δεν απειλείται η ζωή κανενός», διευκρινίζει. Τονίζει, ωστόσο, ότι οι «Γιατροί του Κόσμου» επέλεξαν να αφήσουν αιχμές μετά τη λήξη της σύμβασής τους. «Δεν αποχωρούν, αλλάζουν μορφή δράσης», είναι η σωστή διατύπωση, επισημαίνει ο κ. Τερζίδης, διευκρινίζοντας πάντως ότι το υπουργείο Υγείας δεν φέρει ευθύνη, καθώς δεν έχει σχέση με καμία σύμβαση με ΜΚΟ στα νησιά. «Μια ρήξη του υπουργείου Υγείας με τις ΜΚΟ δεν βοηθά και δεν είναι καθόλου μέσα στις προθέσεις μας. Ως υπουργείο Υγείας, έχουμε πολύ καλή συνεργασία με τους “Γιατρούς του Κόσμου”, που δραστηριοποιούνται σε πολλούς καταυλισμούς σε όλη τη χώρα», διευκρινίζει.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή