Πρόθεση Κοτζιά για εντατικοποίηση συνεργασίας με ΠΓΔΜ

Πρόθεση Κοτζιά για εντατικοποίηση συνεργασίας με ΠΓΔΜ

1' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την πρόθεσή του να προσκαλέσει στην Αθήνα τον νέο ομόλογό του της πΓΔΜ ώστε να «βρούμε τρόπους και για να εντείνουμε τη συνεργασία μας αλλά και για να ξεπεράσουμε δημιουργικά και μέσα στην κουλτούρα της δημοκρατικής συναίνεσης ό,τι προβλήματα κουβαλάμε», τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς ερωτηθείς για την πΓΔΜ, στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου με τον Κροάτη ομόλογό του, Ντάβορ Ίβο Στίερ.

Ο κ. Κοτζιάς εξήγησε ότι έχει μιλήσει αρκετές φορές με τον νέο πρωθυπουργό της πΓΔΜ και πως του ανακοίνωσε την πρόθεση του να προσκαλέσει τον υπουργό του των Εξωτερικών, μόλις πάρει ψήφο εμπιστοσύνης στο κοινοβούλιο η νέα κυβέρνηση, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Παράλληλα, τόνισε ότι μέλημα της Ελλάδας για την πΓΔΜ είναι η ενότητα, η ακεραιότητα και η σταθερότητα της για την ίδια και το μέλλον της, επισημαίνοντας ότι «η λύση του ονοματολογικού με τρόπο δημιουργικό και δημοκρατικό θα συμβάλλει και θα διευκολύνει την μελλοντική πορεία των Σκοπίων».

Αναλυτικότερα, ο κ. Κοτζιάς είπε ότι «έχει πάρα πολύ μεγάλη σημασία σήμερα για τη βόρειο γείτονά μας η ενότητα της, η ακεραιότητα της και η σταθερότητα της. Και ότι όλοι οι γείτονες της και τα κράτη που ενδιαφέρονται και σχετίζονται μαζί της πρέπει να συμβάλουν στο να διασφαλιστεί ένα καλύτερο μέλλον για την ίδια τη χώρα και το μέλλον της. Αυτό είναι το κύριο μέλημά μας και η γνώμη μας είναι- σε αυτό δεν συμφωνούν όλοι- ότι η λύση του ονοματολογικού με τρόπο δημιουργικό και δημοκρατικό θα συμβάλλει και θα διευκολύνει την μελλοντική πορεία αυτής της χώρας».

«Πάντα το λέω», πρόσθεσε ο υπουργός Εξωτερικών, «ότι η ιστορία πρέπει να είναι σχολείο και όχι φυλακή. Θέλουμε τη βόρεια γείτονα μας να την βγάλουμε από την φυλακή που έβαλε τον εαυτό της και να κατανοήσει ότι στοιχεία της ευρωπαϊκής κουλτούρας είναι η πολιτική συναίνεσης και συμβιβασμών τόσο στην εσωτερική πολιτική ζωή όσο και στη γειτονιά μας».

Τέλος ο κ. Κοτζιάς εξέφρασε την ελπίδα «ότι θα μπορέσουμε να λύσουμε τα προβλήματα που υπάρχουν, να αναπτύξουμε τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) που πολλαπλασιάζονται χάρη στην εξαιρετική δουλειά που κάνουν οι διπλωμάτες μας, και να βρούμε και να αναπτύξουμε κι άλλα πεδία συνεργασίας. Θέλουμε τη σταθερότητα αυτής της χώρας, και όπως πειραχτικά λέω στα αγγλικά, αυτή η χώρα είναι δώρο των θεών αλλά δεν επέλεξαν καλό νονό», κατέληξε ο υπουργός Εξωτερικών.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή