Προκόπης Παυλόπουλος: «Στο τέλος του βίου σου δικαιώθηκες εν ζωή»

Προκόπης Παυλόπουλος: «Στο τέλος του βίου σου δικαιώθηκες εν ζωή»

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ηταν ίσως ο «τελευταίος κορυφαίος κοινοβουλευτικός άνθρωπος» και ένας πραγματικός Ευρωπαίος ηγέτης. Η ζωή του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη ήταν ένας διαρκής αγώνας για την υπεράσπιση της δημοκρατίας, τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στον επικήδειο λόγο του, τον οποίο έκλεισε εμφανώς συγκινημένος με αναφορά στη δικαίωση του εκλιπόντος: «Σεβαστέ Πρόεδρε, στο τέλος του βίου σου δικαιώθηκες εν ζωή. Ας είναι ευλογημένα τα χώματα της Κρήτης που θα σε σκεπάσουν…»

«Ηταν αντίθετος σε κάθε είδους δυνάστη, απέναντι σε όσους επιδίωξαν να καταλύσουν τη δημοκρατία, είτε ο δυνάστης ήταν κατακτητής είτε ήταν δικτάτορας. Υπήρξε πάντα υπέρμαχος και στήριγμα της δημοκρατίας. Η στήριξη της δημοκρατίας είναι στάση ζωής, η υπεράσπιση της δημοκρατίας είναι χρέος και αυτή είναι η πρώτη παρακαταθήκη του Μητσοτάκη», υπογράμμισε ο Προκόπης Παυλόπουλος, ο οποίος έκανε εκτενή αναφορά και στις άλλες παρακαταθήκες που αφήνει πίσω του ο πρώην πρωθυπουργός. Εξήρε την αφοσίωση του εκλιπόντος στην κοινοβουλευτική δημοκρατία και τη ρητορική του δεινότητα. «Αν θέλουμε να θυμηθούμε τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, θα τον θυμόμαστε στο βήμα του Κοινοβουλίου. Υπήρξε κορυφαίος κοινοβουλευτικός ρήτορας, χωρίς κανένα στόμφο. Ο στόμφος ανήκει σε εκείνους που στερούνται επιχειρημάτων. Εκείνος είχε πάντα πολλά επιχειρήματα», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Παρακαταθήκη του, όμως, αποτελεί και η στήριξη και εμπέδωση της ευρωπαϊκής πορείας της χώρας, τόνισε ο κ. Παυλόπουλος: «Ιδίως μετά τη Μεταπολίτευση ήταν από εκείνους που δραστηριοποιήθηκαν ώστε η πορεία μας στην Ευρώπη να είναι νομοτελειακή. Μαζί με τον Κωνσταντίνο Καραμανλή πορεύθηκε. Υπήρξε πρωτοπόρος όχι μόνο για να ανήκει η Ελλάδα στην Ευρώπη, αλλά για να έχει λόγο στην Ευρώπη. Με το παράδειγμά του δίδασκε ότι δεν αρκεί να μένουμε στην Ευρώπη, αλλά να αγωνιζόμαστε για την Ευρώπη». Τελευταία, αλλά όχι λιγότερη σημαντική πολιτική παρακαταθήκη που μνημόνευσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ήταν αυτή της εθνικής ενότητας. Οπως είπε, «είχε ζήσει το τίμημα του διχασμού και εφάρμοσε την ενότητα σε κρίσιμες στιγμές για τον τόπο». Πρόσθεσε δε ότι «οφείλουμε να παραδειγματιζόμαστε από τον Κ. Μητσοτάκη»: «Πραγματικός ηγέτης δεν είναι εκείνος που υψώνει τείχη, αλλά αυτός που στήνει γέφυρες»…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή