Στη Σύνοδο Κορυφής «ποντάρει» το Μαξίμου μετά τις διαρροές για το QE

Στη Σύνοδο Κορυφής «ποντάρει» το Μαξίμου μετά τις διαρροές για το QE

1' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τις διαρροές Ευρωπαίων αξιωματούχων σύμφωνα με τις οποίες το ΔΝΤ θα μείνει στο ελληνικό πρόγραμμα χωρίς συμμετοχή σε δανειακές συμβάσεις αλλά και τις εκτιμήσεις ότι στο επόμενο Eurogroup δεν θα υπάρξει κάποια βελτιωμένη πρόταση σε ό,τι αφορά τα μέτρα για το χρέος σχολίασαν κυβερνητικοί κύκλοι στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Οπως ανέφεραν χαρακτηριστικά «τέτοιες διαρροές από Ευρωπαίους αξιωματούχους -αν και δεν είναι στην πρόθεσή τους- μας βοηθάνε τα μάλα. Διότι μας βγάζουν από το δίλημμα, αν θα δεχθούμε ή θα απορρίψουμε εκ νέου τις προτεινόμενες λύσεις στο Eurogroup, που αποτελεί εξάλλου και μη θεσμικό όργανο, ώστε να πάμε στη Σύνοδο Κορυφής».

Το πρακτορείο Bloomberg ανέφερε χθες, επικαλούμενο αξιωματούχους που εμπλέκονται άμεσα στις διαπραγματεύσεις, ότι η Ελλάδα δεν αναμένεται να λάβει σημαντικά βελτιωμένο πακέτο λύσης στο προσεχές Eurogroup, με αποτέλεσμα να μην μπορέσει να ανοίξει η πόρτα του QE για τα ελληνικά ομόλογα.

Την ίδια εκτίμηση διαπιστώνει, εξάλλου, σε ανάλυσή του και το Eurasia Group.

Η γαλλική πρόταση, στην οποία αναφέρεται η Handelsblatt, εξάλλου, προβλέπει να συνδέονται οι παρεμβάσεις ελάφρυνσης του χρέους με την ανάπτυξη της οικονομίας. Αν η ανάπτυξη είναι υψηλή, το χρέος θα αποπληρώνεται κανονικά. Αντίθετα, αν υπάρχει υστέρηση σε σχέση με τις προβλέψεις (όπως εκτιμά το ΔΝΤ), θα γίνονται παρεμβάσεις ελάφρυνσής του. Το σκεπτικό εδώ είναι ότι εφόσον η Ευρώπη έχει δίκιο στις προβλέψεις της για το ελληνικό ΑΕΠ, δεν θα χρειαστεί να κάνει παρεμβάσεις ελάφρυνσης του χρέους.

Tζανακόπουλος: «Να σταματήσει ο Σοιμπλε να επιρρίπτει ευθύνες στην ελληνική πλευρά»

Να σταματήσει να επιρρίπτει ευθύνες στην ελληνική πλευρά και να δουλέψει και ο ίδιος προς την κατεύθυνση μιας εποικοδομητικής συζήτησης για να βρεθεί λύση, κάλεσε τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόϊμπλε ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, ο οποίος μίλησε στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9FM».

«Ο κ. Σόϊμπλε κάνει τη δουλειά του, κάνει αυτό το οποίο νομίζει ότι εξυπηρετεί τα συμφέροντα της χώρας του. Από κει και πέρα νομίζω ότι θα ήταν καλύτερο και για τον ίδιο να σταματήσει να επιρρίπτει ευθύνες στην ελληνική πλευρά, ούτως ή άλλως έχει καταγραφεί ποιος φέρει την ευθύνη για τη μη ύπαρξη συμφωνίας στο προηγούμενο Eurogroup, και να δουλέψει και ο ίδιος προς την κατεύθυνση μιας εποικοδομητικής συζήτησης, ούτως ώστε να μπορέσουμε να βρούμε λύση» είπε ο κ. Τζανακόπουλος, αναφερόμενος στις χθεσινές δηλώσεις του κ. Σόϊμπλε.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή