Ευθύνες στο Μαξίμου από Φ. Γεννηματά για το χρέος

Ευθύνες στο Μαξίμου από Φ. Γεννηματά για το χρέος

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επίθεση στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, με επίκεντρο τις επιλογές του στη διαπραγμάτευση με τους εταίρους για το ζήτημα του χρέους, εξαπέλυσε χθες από τη Λάρισα η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά. Ειδικότερα, κατηγόρησε τον κ. Τσίπρα ότι «εγκατέλειψε την απόφαση του Eurogroup του 2012, που ήταν η μόνη που προέβλεπε απομείωση του χρέους όταν η χώρα θα έφτανε στα πρωτογενή πλεονάσματα». Επιπλέον, η κ. Γεννηματά έσπευσε να υπογραμμίσει ότι η προηγούμενη συμφωνία με τους εταίρους προέβλεπε και την επιστροφή κερδών των ελληνικών ομολόγων, κάτι που χάθηκε έπειτα από τη διαπραγμάτευση της παρούσας κυβέρνησης. «Χαρίσαμε 6 δισ. στους Ευρωπαίους τραπεζίτες με την περήφανη διαπραγμάτευση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και προσωπικά του κ. Τσίπρα».

Στον απόηχο της συντήρησης από την κυβέρνηση –και μέσω δηλώσεων του κ. Τσίπρα– θέματος εθνικής συνεννόησης, στη ΔΗΣΥ φαίνεται να θεωρούν ότι οι όποιες σχετικές αναφορές αποτελούν στη δεδομένη συγκυρία έναν ακόμη τακτικό ελιγμό του πρωθυπουργού, προκειμένου να επιτύχει διάχυση ευθυνών ενώπιον μια αδιέξοδης κατάστασης που, όπως λένε, προκλήθηκε αποκλειστικά από τους χειρισμούς του. «Εχει αναλάβει την ευθύνη της διαπραγμάτευσης και των αποτελεσμάτων που θα έχει αυτή», είναι η σχετική αναφορά, με την επισήμανση ότι οι όποιες προτάσεις και παραινέσεις διατυπώθηκαν και δημοσίως όλο το προηγούμενο διάστημα από την πλευρά της ΔΗΣΥ σε σχέση με τη στρατηγική στη διαπραγμάτευση, τον χρόνο ολοκλήρωσής της, την ανάγκη η συζήτηση για το χρέος να γίνει στη βάση της συμφωνίας του 2012 δεν εισακούσθηκαν. Εν κατακλείδι, «οι θέσεις μας για το χρέος διατυπώνονται ξεκάθαρα στον δημόσιο λόγο και έχουμε επίσης δημοσιοποιήσει τις πρωτοβουλίες μας προς τους Ευρωσοσιαλιστές», όπως αναφέρουν.

Ο κ. Παπανδρέου

Εν τω μεταξύ, χθες, ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου δήλωσε (Real FM) ότι πριν από τη συμφωνία για το πρώτο μνημόνιο είχε σκεφτεί να πει «όχι», αλλά κάτι τέτοιο θα σήμαινε χρεοκοπία ή, το δεύτερο σενάριο, να φύγει η χώρα από την Ευρωζώνη. «Ενα “όχι” θα το πλήρωνε ο ελληνικός λαός πολύ βαρύτερα από ό,τι πληρώθηκε», ανέφερε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή