Κρίσιμη συνάντηση στη Νέα Υόρκη

Κρίσιμη συνάντηση στη Νέα Υόρκη

2' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πιθανή πρόοδος στην τριμερή συνάντηση του γ.γ. του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτιέρες, του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη και του Τουρκοκύπριου ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί θα μπορούσε να οδηγήσει σε δύο κατευθύνσεις: είτε σε μία ακόμη διάσκεψη της Γενεύης (ή κάτι πολύ κοντά σε αυτήν) είτε σε διακοπή των διαπραγματεύσεων. Το Κυπριακό είναι μόνο μία πτυχή των προβλημάτων της ευρύτερης περιοχής στα οποία εμπλέκεται με κάποιον τρόπο η Τουρκία. Ωστόσο, δεδομένου του πολύ κάθετου τρόπου με τον οποίο η Αγκυρα έχει προειδοποιήσει τη Λευκωσία ότι θα παρέμβει τον Ιούλιο σε περίπτωση που προχωρήσουν οι γεωτρήσεις στα οικόπεδα που έχουν αποδοθεί προς εκμετάλλευση σε διεθνείς εταιρείες, το ενδιαφέρον θα παραμείνει εστιασμένο στο συγκεκριμένο πλάτος της Ανατολικής Μεσογείου.

Η Αθήνα ανησυχεί, ωστόσο δεν μπορεί να κάνει πολλά πράγματα, τουλάχιστον ως προς τη συζήτηση για την Κύπρο. Η Αγκυρα επιθυμεί εκ του μηδενός επαναχάραξη των ορίων των Αποκλειστικών Οικονομικών Ζωνών (ΑΟΖ) σε ολόκληρη την Ανατολική Μεσόγειο. Σε αυτό το πλαίσιο η πλέον ενδιαφέρουσα πτυχή της ελληνικής κινητικότητας στη θαλάσσια λεκάνη εντοπίζεται σε δύο σημεία. Το πρώτο αφορά τον Νότο και τις υφιστάμενες διαπραγματεύσεις για τη διευθέτηση ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας ανάμεσα σε Αθήνα και Κάιρο. Αυτές διεξάγονται υπό καθεστώς απόλυτης μυστικότητας, δίχως να είναι γνωστό απολύτως τίποτε γι’ αυτές. Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Νοέμβριο ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Κοτζιάς μετέβη στο Κάιρο αυθημερόν, όπου κατέθεσε στον Αιγύπτιο ομόλογό του πρόταση επί χάρτου. Ευχής έργον για την Ελλάδα θα ήταν και η οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών με τη Λιβύη, ωστόσο ουδείς ξέρει τι ξημερώνει στην Τρίπολη και η κατάσταση θα παραμείνει θολή για αρκετό καιρό ακόμη. Το δεύτερο αφορά το Ισραήλ και τη στρατηγική σχέση που έχει οικοδομήσει η Αθήνα με την Ιερουσαλήμ. Σε σημαντικό βαθμό, οι εξελίξεις και στο ενεργειακό θα κριθούν από τις αποφάσεις που θα λάβουν οι Ισραηλινοί για την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων που βρίσκονται στην δική τους ΑΟΖ.

Στο αμιγώς ελληνοτουρκικό σκέλος των ανησυχιών της Αθήνας, η προηγούμενη εβδομάδα είχε αρκετή ένταση πάνω και επί του Αιγαίου. Καθημερινές εμπλοκές, παραβιάσεις χωρικών υδάτων και έντονη δραστηριότητα, ιδίως στο βορειοανατολικό κομμάτι του αρχιπελάγους, όπου διεξαγόταν η άσκηση «Καταιγίδα ’17» του Πολεμικού Ναυτικού. Η τουρκική κινητικότητα δεν θα πρέπει να αποσυνδέεται από το γεγονός ότι όλη την προηγούμενη εβδομάδα το λιμάνι και το αεροδρόμιο της Αλεξανδρούπολης ήταν βασικές είσοδοι για μονάδες των ενόπλων δυνάμεων της Βρετανίας και της Ισπανίας που κατευθύνονταν προς τη Ρουμανία για να συμμετάσχουν στην άσκηση του ΝΑΤΟ «Noble Jump ’17» (6-14 Ιουνίου), η οποία έχει διοργανωθεί από το Στρατηγείο της Νάπολης και τον κατεξοχήν επιχειρησιακό συμμαχικό σχηματισμό VJTF. Η Αλεξανδρούπολη θα είναι, επίσης, και έξοδος των συγκεκριμένων δυνάμεων (17-22 Ιουνίου) έπειτα από την ολοκλήρωση της άσκησης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή