Κοινός προσανατολισμός Πορτογαλίας – Ελλάδας σε θέματα άμυνας

Κοινός προσανατολισμός Πορτογαλίας – Ελλάδας σε θέματα άμυνας

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο κοινός προσανατολισμός μεταξύ Πορτογαλίας και Ελλάδας για την αντιμετώπιση του προσφυγικού με πλήρης προσήλωση στους κανόνες του διεθνούς δικαίου και των διεθνών συνθηκών, διαπιστώθηκε κατά τη σημερινή συνάντηση του αναπληρωτή υπουργού Εθνικής Άμυνας, Δημήτρη Βίτσα, με τον υφυπουργό Άμυνας της Πορτογαλίας, Μάρκος Περιστρέλο στην Αθήνα.

Στη συνάντηση συμμετείχαν επίσης ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Παναγιώτης Κουρουμπλής και η στρατιωτική ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων και του Λιμενικού σώματος – ελληνικής ακτοφυλακής.

 

«Οι Έλληνες δεν πρέπει να είναι μόνοι τους, σε στρατιωτικό επίπεδο και σε επίπεδο ακτοφυλακής, στην προσπάθειά τους για τη διαφύλαξη των ευρωπαϊκών συνόρων και δεν πρέπει η Ελλάδα να είναι μόνη της στην επίτευξη των στόχων που της έχουν επιβληθεί από την Ευρώπη», σχολίασε ο Πορτογάλος υφυπουργός Άμυνας.

  

Ακόμη, ο κ. Περιστρέλο εξέφρασε την αλληλεγγύη της πορτογαλικής κυβέρνησης στην αποστολή για την διαφύλαξη των συνόρων και στην προσπάθεια της χώρας, μέσα στην ΕΕ, να εκπληρώσει τους στόχους που όλοι πρέπει να πετύχουμε, όπως χαρακτηριστικά επισήμανε.

«Αθήνα-Λισαβόνα-Μαδρίτη, χτίζουμε μια νέα προσπάθεια, για μία Ευρώπη των κερδών των ίδιων των λαών και όχι των συνεχών κερδών των ελίτ και των τραπεζών», ανέφερε χαρακτηριστικά, ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας, Δημήτρης Βίτσας, εκφράζοντας παράλληλα την ικανοποίησή του για το γεγονός, ότι η Πορτογαλία ανταποκρίθηκε με πλήρη επάρκεια στη βοήθεια που ζητήσαμε για την αντιμετώπιση του προσφυγικού ζητήματος.

 

 Απαντώντας σε ερώτηση για την τουρκική προκλητικότητα, ο κ. Περιστρέλο σχολίασε, ότι στο ΝΑΤΟ είμαστε όλοι σύμμαχοι και πρέπει να βρούμε ένα τρόπο να αντιμετωπίσουμε αυτή τη δυσκολία. Παράλληλα, κατέστησε σαφές ότι οι παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου δεν είναι αποδεκτές. Αυτή είναι παραδοσιακά η θέση της πορτογαλικής κυβέρνησης. Αυτή είναι η επίσημη θέση μας σχετικά με όλες τις παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου, ξεκαθάρισε.

Για το ίδιο θέμα ο κ. Βίτσας σχολίασε ότι ολοένα και περισσότερες κυβερνήσεις κατανοούν ότι τα ελληνικά σύνορα είναι και ευρωπαϊκά σύνορα και η υπεράσπιση των ελληνικών συνόρων είναι υπεράσπιση των ευρωπαϊκών συνόρων. Παράλληλα, κατέστησε σαφές ότι για όλα τα ζητήματα που αφορούν στην περιοχή πρέπει να ισχύουν οι διεθνείς συνθήκες και το διεθνές δίκαιο και από αυτή τη θέση η κυβέρνηση δεν κάνει ούτε ένα βήμα πίσω.

 

«Όλοι εργαζόμαστε για την ειρήνη, αλλά παράλληλα με ψυχραιμία και αποφασιστικότητα υπερασπιζόμαστε τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας, διατηρώντας το επίπεδο ετοιμότητας των αμυντικών δυνάμεων» επισήμανε.

 

«Με την Πορτογαλία έχουμε το ίδιο όραμα για μια Ευρώπη της πραγματικής αλληλεγγύης, της κοινωνικής συνοχής και της συλλογικής ανάπτυξης», σχολίασε ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Παναγιώτης Κουρουμπλής.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή