Κατ’ αρχήν συμφωνία για Γενεύη 2 στο Κυπριακό

Κατ’ αρχήν συμφωνία για Γενεύη 2 στο Κυπριακό

3' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τις αμέσως επόμενες ημέρες και ώρες θα διευκρινιστούν ο τρόπος αλλά και η μέθοδος με την οποία θα πραγματοποιηθεί η νέα Διάσκεψη της Γενεύης για το Κυπριακό. Επειτα από την επί της αρχής συμφωνία του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Ν. Αναστασιάδη με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε υπό τον γ.γ. του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτιέρες στη Νέα Υόρκη, για νέα Διάσκεψη της Γενεύης εντός του Ιουνίου, απομένει η σύνταξη του κειμένου το οποίο θα αποτελεί το πλαίσιο οριοθέτησης των συνομιλιών. Σκοπός, φυσικά, είναι η λύση του Κυπριακού, ωστόσο άπαντες διατηρούν επιφυλάξεις, προτού ξεκινήσει η Διάσκεψη. Στην Αθήνα βλέπουν θετικά την αποτύπωση των διαστάσεων που αφορούν την ασφάλεια και τις εγγυήσεις, στην ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά τη συνάντηση στη Νέα Υόρκη, και την αναγνώριση εκ μέρους του ΟΗΕ ότι η λύση στο Κυπριακό συνδέεται άμεσα με την πρόοδο στα ζητήματα ασφαλείας. Ως προς το πρακτικό σκέλος, απομένει να καθοριστεί και η σχετική συνάντηση του ΥΠΕΞ Ν. Κοτζιά με τον ειδικό σύμβουλο του γ.γ. του ΟΗΕ Εσπεν Μπαρθ Εϊντε. Οι δύο άνδρες συνομίλησαν τηλεφωνικώς και πιθανότατα η συνάντησή τους θα πραγματοποιηθεί εκτός Αθηνών, δίχως να έχουν διευκρινιστεί ούτε ο τόπος ούτε ο χρόνος.

Γενικά, πέρα από τις αναγκαστικές επαφές με τις εγγυήτριες δυνάμεις (Ελλάδα, Τουρκία, Βρετανία), η βούληση όλων των εμπλεκομένων πλευρών είναι μην γίνουν άλλες συναντήσεις πριν από τη Διάσκεψη της Γενεύης. Διπλωματικές πηγές αναφέρουν ότι ανάμεσα στις λεπτομέρειες που χρήζουν διευκρίνισης είναι ακόμη και φαινομενικά ελάσσονος σημασίας ζητήματα, που όμως την κρίσιμη στιγμή μπορεί να αποδειχθούν πραγματικοί σκόπελοι. Ενα παράδειγμα είναι η σύνθεση των συνομιλιών και ο αριθμός συνεργατών που ο κάθε ηγέτης ή εκπρόσωπος κράτους θα μπορεί να έχει μαζί του στην αίθουσα. Στην τελευταία Διάσκεψη, κάθε ένας εκ των βασικών συνομιλητών συνοδευόταν από περίπου 20 άτομα, με αποτέλεσμα, όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, να πληγεί ακόμη και η αίσθηση της εμπιστοσύνης μεταξύ των συμμετεχόντων.

Ιδιαίτερη σημασία για το τάιμινγκ της Διάσκεψης έχει και η ενεργειακή διάσταση.

Ηδη ετέθη το ζήτημα από τον τέως αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, ο οποίος στη συνέντευξη που παραχώρησε στην «Κ» της περασμένης Κυριακής (3 – 4/6) περιέγραψε την ανακάλυψη μεγάλων ποσοτήτων φυσικού αερίου ως συναρπαστική εξέλιξη. Στο ανάλογο πλαίσιο κινήθηκε χθες και ο κ. Αναστασιάδης, έπειτα από τη συνάντησή του με εκπροσώπους της Αμερικανοεβραϊκής Επιτροπής (AJC) στην Ουάσιγκτον. Οπως είπε, «η ανακάλυψη υδρογονανθράκων στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου μπορεί να δημιουργήσει εκείνες τις συνέργειες και συνεργασίες ανάμεσα στις χώρες της περιοχής ώστε να λειτουργήσουν ως καταλύτης, συμβάλλοντας στη σταθερότητα σε αυτή την ταραχώδη περιοχή». Αύριο, ο κ. Αναστασιάδης θα γίνει δεκτός στο Λευκό Οίκο από τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Μάικ Πενς, ενώ το απόγευμα θα παραστεί σε δεξίωση που παραθέτουν η Κυπριακή Δημοκρατία και η εταιρεία ExxonMobil. Τα μέλης της υπόλοιπης κυπριακής αποστολής θα έχουν επαφές με στελέχη της αμερικανικής κυβέρνησης και με αμερικανικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Συντηρεί το κλίμα έντασης η Αγκυρα

Συντηρεί το κλίμα αμφισβήτησης της κυριαρχίας στο Αιγαίο η Τουρκία, στέλνοντας στο αρχιπέλαγος πλοίο για επιστημονικές έρευνες. Με τη NAVTEX 582/17 η Αγκυρα απέστειλε στο Αιγαίο το ωκεανογραφικό σκάφος «Τσουμπουκλού» για έρευνες σε μια περιοχή η οποία ξεκινάει από τα νότια της Λήμνου και φθάνει ώς το Ικάριο Πέλαγος. Χθες το ωκεανογραφικό βρισκόταν στα διεθνή ύδατα ακολουθώντας την πορεία που είχε προδιαγραφεί από την τουρκική NAVTEX. Η Υδρογραφική Υπηρεσία του Πολεμικού Ναυτικού (ΠΝ) απάντησε (NAVTEX 132/17) ακυρώνοντας την τουρκική ανακοίνωση, με το επιχείρημα ότι «εμπίπτει στην ελληνική περιοχή ευθύνης NAVTEX και μεταδίδεται από μη εξουσιοδοτημένο σταθμό». Δεν είναι η πρώτη φορά τις τελευταίες ημέρες που οι τουρκικές αρχές δεσμεύουν για διάφορους λόγους (κυρίως ασκήσεις) περιοχές στο Κεντρικό και το Ανατολικό Αιγαίο. Βασικό τουρκικό επιχείρημα είναι ότι δεν υπάρχει απολύτως καμία δεσμευτική συμφωνία για την οριοθέτηση οποιασδήποτε έννοιας θαλασσίων ζωνών ανάμεσα στις δύο χώρες που βρέχονται από το Αιγαίο. Λόγω αυτής της απουσίας συμφωνιών που επικαλείται η Αγκυρα, οι τουρκικές αρχές, με αρκετά επίμονο τρόπο τις τελευταίες εβδομάδες, ουσιαστικά τονίζουν ότι αρμόδιος για τη διαχείριση της κυκλοφορίας στο ανατολικό κομμάτι του Αιγαίου είναι ο θάλαμος επιχειρήσεων στην Κωνσταντινούπολη και ο υδρογραφικός σταθμός Σμύρνης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή