Ν.Δ.: «Αναγκαία η πολιτική αλλαγή»

Ν.Δ.: «Αναγκαία η πολιτική αλλαγή»

3' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με το χρέος, το εναπομείναν δηλαδή αφήγημα της κυβέρνησης, να βρίσκεται «επί ξύλου κρεμάμενο» και τη διευθέτησή του να παραπέμπεται για το 2018, η αξιωματική αντιπολίτευση θα επιχειρήσει να προσδώσει το αμέσως επόμενο διάστημα χαρακτηριστικά εθνικού αφηγήματος στο δικό της αίτημα για «πολιτική αλλαγή». Οπως λένε στην Πειραιώς, το εν λόγω αίτημα και όχι το χρέος, που έθεσε ως ζητούμενο ο πρωθυπουργός, θα πρέπει να είναι ο πραγματικός εθνικός στόχος, αφού η κυβέρνηση έχει περάσει κάτω από τον πήχυ σε ό,τι έχει θέσει ως ορόσημο.

Στον τρίτο όροφο των κεντρικών γραφείων της Ν.Δ. θεωρούν πως οι αρνητικές εξελίξεις στο ζήτημα του χρέους, κάτι για το οποίο είχαν προειδοποιήσει το προηγούμενο διάστημα, επιβεβαιώθηκαν για ακόμη μία φορά και από τα λεγόμενα της διευθύντριας του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ στη Handelsblatt. Η συνέντευξη αυτή ήρθε, κατά την Πειραιώς, να πιστοποιήσει το αδιέξοδο της κυβερνητικής στρατηγικής ενώ η διευκρίνισή της ότι η οποία ρύθμιση «δεν σημαίνει “κούρεμα” του χρέους, αλλά μια εκτεταμένη παράταση της διάρκειας των δανείων και της αποπληρωμής των τόκων» προοιωνίζεται μια διαρκή και επώδυνη διαδικασία που κρατάει τη χώρα όμηρο.

Στη Ν.Δ. θεωρούν πως ουσιαστικά πρόκειται για το τέλος και του τελευταίου «αναχώματος» που είχε η κυβέρνηση για να παρουσιάσει κάτι θετικό ως αφήγημα. Ο Κυρ. Μητσοτάκης και το στενό επιτελείο του έχουν την παγιωμένη πλέον πεποίθηση πως η φθίνουσα πορεία της χώρας μπορεί να ανακοπεί μόνο με κυβερνητική αλλαγή. Αυτό αποτυπώθηκε και στην απάντηση που εξέδωσε η Ν.Δ. στην ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ μετά τη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας, όπου έκανε λόγο για «θετικό μομέντουμ» στην οικονομία.

«Η οικονομία», απαντά η Ν.Δ., «είναι βαλτωμένη και στο θέμα του χρέους δεν διαφαίνεται κάποια αισιόδοξη προοπτική», αναφέρει, θέτοντας παράλληλα τέλος στα σενάρια συναίνεσης, καθώς υπογραμμίζεται πως ο κ. Τσίπρας «εγκλώβισε τη χώρα με τις καθυστερήσεις και τώρα ζητά δήθεν συναίνεση. Στην πραγματικότητα ψάχνει συνενόχους στην αποτυχία του».

Η ανακοίνωση καταλήγει λέγοντας πως «αυτό που χρειάζεται η Ελλάδα είναι μια νέα κυβέρνηση με ισχυρή λαϊκή εντολή, αποφασισμένη να προωθήσει τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις στην οικονομία».

Αυτό δεν σημαίνει, σε καμία περίπτωση, πως στη Ν.Δ. δεν θεωρούν τη διευθέτηση του χρέους σημαντική προϋπόθεση για την επιστροφή της ελληνικής οικονομίας σε συνθήκες κανονικότητας και ανάπτυξης. Προσθέτουν, ωστόσο, ότι αυτή η ρύθμιση δεν αποτελεί από μόνη της ικανή συνθήκη να ανατρέψει τα δεδομένα όπως έχουν διαμορφωθεί από τους χειρισμούς του ίδιου του κυβερνητικού επιτελείου.

«Η πολιτική αλλαγή είναι αναγκαία», αναφέρουν χαρακτηριστικά στενοί συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη, προσθέτοντας πως η παραμονή του κ. Τσίπρα στην εξουσία «επιδεινώνει την κατάσταση».

Εις επίρρωσιν των ανωτέρω, χθες, κατά τη διάρκεια της συζήτησης στη Βουλή για το φορολογικό, ο τομεάρχης Οικονομικών της Ν.Δ. Χρ. Σταϊκούρας επεσήμανε το αδιέξοδο του κυβερνητικού αφηγήματος καταγγέλλοντας τις «συνοπτικές διαδικασίες νομοθέτησης με συρραφή διατάξεων» για την ολοκλήρωση «της πολυπαθούς αξιολόγησης».

Τετ α τετ Μητσοτάκη – Μπάιντεν

Συνάντηση στα κεντρικά γραφεία της Ν.Δ. με τον πρώην αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν είχε χθες ο κ. Κυρ. Μητσοτάκης. Ο πρόεδρος της Ν.Δ. τόνισε στον συνομιλητή του τον σταθεροποιητικό ρόλο της Αθήνας στην περιοχή, με τον Αμερικανό να υπογραμμίζει τη σημασία της Ελλάδας για τα αμερικανικά γεωστρατηγικά συμφέροντα. Επί τάπητος τέθηκε και η εντεινόμενη τουρκική προκλητικότητα στο Αιγαίο, αλλά και οι τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό. Ο κ. Μπάιντεν από την πλευρά του, αφού εξέφρασε τα συλλυπητήριά του για την απώλεια του πρώην πρωθυπουργού Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, αναφέρθηκε στις επιδιώξεις της Ρωσίας και στον διεθνή αντίκτυπο των αποφάσεων των ΗΠΑ σε μείζονα θέματα όπως εκείνα της Β. Κορέας και της κλιματικής αλλαγής.

Νωρίτερα ο κ. Μητσοτάκης είχε κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο, που πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα. Κοινός τόπος της συζήτησης υπήρξε η πεποίθηση ότι είναι αναγκαίο να διατηρηθεί ανοικτός ο δίαυλος Ευρώπης και Τουρκίας, ενώ ο κ. Μητσοτάκης εξήρε τον ιστορικό ρόλο του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Τέλος, ο κ. Μητσοτάκης παρουσίασε στον Προκαθήμενο της Ορθοδοξίας τις πρόσφατες εξελίξεις στη χώρα μας, δίνοντας έμφαση στις θέσεις της Ν.Δ. σε ό,τι αφορά τις σχέσεις Κράτους – Εκκλησίας.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή