Σε ανοικτό διάλογο από ΔΙΣ η αναθεώρηση του Συντάγματος

Σε ανοικτό διάλογο από ΔΙΣ η αναθεώρηση του Συντάγματος

1' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Εκκλησία της Ελλάδος έχει θέσει σε δημόσιο διάλογο το ζήτημα της αναθεώρησης του Συντάγματος που προωθεί η κυβέρνηση, έχοντας από την πλευρά της στο επίκεντρο την πρόταση για τον χωρισμό Εκκλησίας – Πολιτείας. Ετσι, σήμερα η Ιερά Σύνοδος έχει προγραμματίσει εκδήλωση με θέμα «Αναθεώρηση του Συντάγματος και Εκκλησία της Ελλάδος. Συμβολή σε έναν ανοικτό διάλογο», στην οποία θα παραστεί και ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών κ. Ιερώνυμος.

Ειδικότερα, η Ιερά Σύνοδος σκοπεύει να διοργανώσει σε όλες τις περιφέρειες της χώρας ενημερωτικές ημερίδες για όλα τα θέματα που άπτονται των σχέσεων Εκκλησίας και πολιτείας, με τη συμμετοχή όχι μόνο των τοπικών επισκόπων και κληρικών αλλά κυρίως των πολιτών.

Για τη σημερινή εκδήλωση, που θα πραγματοποιηθεί στο αμφιθέατρο του Πολεμικού Μουσείου Αθηνών (Ριζάρη 2) στις 6.30 μ.μ., ενημέρωσε χθες ο κ. Ιερώνυμος τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο, κατά τη συνάντηση που είχαν στην Αρχιεπισκοπή.

«Ανακουφίζετε τον λαό»

Από την πλευρά του, ο κ.κ. Βαρθολομαίος εξήρε το κοινωνικό έργο της Εκκλησίας εν μέσω της οξύτατης κρίσης. Ο Πατριάρχης δήλωσε ότι «η Εκκλησία συμπαραστέκεται στον ελληνικό λαό και στις ανάγκες που αντιμετωπίζει» και απευθυνόμενος προς τον Αρχιεπίσκοπο τόνισε «με τα λόγια και τα έργα σας ανακουφίζετε τον λαό». Επίσης, αναφερόμενος στην Αγία και Μεγάλη Σύνοδο των Ορθόδοξων Εκκλησιών, την πρώτη Σύνοδο μετά το Σχίσμα των Εκκλησιών του 1054, που πραγματοποιήθηκε πέρυσι τέτοια εποχή, ο κ.κ. Βαρθολομαίος ανέφερε ότι «δυστυχώς μερικές Εκκλησίες δεν θέλησαν τελευταία στιγμή να συμπορευθούν μαζί μας παρά τα όσα όλοι μαζί αποφασίσαμε στη Γενεύη». Το σύνολο της Ορθοδοξίας συγκροτούν 14 Πατριαρχεία και Αυτοκέφαλες Εκκλησίες, εκ των οποίων από τη Σύνοδο απουσίασαν πατριαρχεία όπως της Ρωσίας και της Αντιοχείας.

Ο κ.κ. Βαρθολομαίος πρόσθεσε  ότι «τώρα, όλοι μαζί, πρέπει να εφαρμόσουμε τις αποφάσεις της Συνόδου. Ηδη, πολλές θεολογικές σχολές και επιμέρους επιστήμονες τις αναπτύσσουν. Προετοιμάζεται ένα μεγάλο Διορθόδοξο Θεολογικό Συνέδριο στη Θεσσαλονίκη τον Απρίλιο του 2018 και ο σκοπός είναι να διαδοθούν κατά το δυνατόν ευρύτερα οι αποφάσεις αυτής της Συνόδου, ώστε να γίνουν κτήμα των Ορθοδόξων πιστών». 

Τέλος, όπως αποφασίστηκε χθες στη Διαρκή Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος, το θέμα της συνταγματικής αναθεώρησης θα απασχολήσει και την ετήσια τακτική σύγκληση της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος στις αρχές του προσεχούς Οκτωβρίου, όπου ο μητροπολίτης Καισαριανής, Βύρωνος και Υμηττού κ. Δανιήλ θα είναι κεντρικός ομιλητής με θέμα της εισήγησής του «Μύθοι και πραγματικότης επί του θέματος της σχέσεως Εκκλησίας και Πολιτείας εν όψει της Συνταγματικής Αναθεωρήσεως».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή