Αβραμόπουλος: «Σαφείς, δεσμευτικοί κανόνες για όλους στο νέο Δουβλίνο»

Αβραμόπουλος: «Σαφείς, δεσμευτικοί κανόνες για όλους στο νέο Δουβλίνο»

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΠΟΣΤΟΛΗ. Την άμεση λήψη μέτρων για τα κράτη-μέλη που συνεχίζουν να μη δέχονται πρόσφυγες μέσω του συστήματος μετεγκατάστασης, ανακοίνωσε χθες από τις Βρυξέλλες ο επίτροπος Μεταναστευτικής Πολιτικής Δημήτρης Αβραμόπουλος, μιλώντας σε δημοσιογράφους από όλα τα κράτη-μέλη. «Δεν είναι κάτι που με κάνει χαρούμενο», ανέφερε, ωστόσο «ως επίτροπος είμαι υποχρεωμένος να υπερασπίζομαι τις ευρωπαϊκές συνθήκες». Σχολιάζοντας ειδικά τη στάση της Βουδαπέστης, σημείωσε πως «θα περιμέναμε περισσότερα από την Ουγγαρία». Ο κ. Αβραμόπουλος επανέλαβε ότι η μεταναστευτική κρίση θέτει σε κίνδυνο το ευρωπαϊκό οικοδόμημα περισσότερο από ό,τι η οικονομική κρίση και γι’ αυτό πρέπει να αντιμετωπιστεί.

Οσον αφορά τη μεταρρύθμιση του Κανονισμού του Δουβλίνου, που βρίσκεται σε εξέλιξη, ο επίτροπος τόνισε πως είναι απαραίτητο να δημιουργηθεί ένα ενιαίο, ισχυρό σύστημα ασύλου που θα μειώσει τα κίνητρα για εσωτερική μετακίνηση των προσφύγων στην Ε.Ε., καθώς και την κατάχρηση των αιτήσεων ασύλου. Το νέο Δουβλίνο θα έχει σαφείς και δεσμευτικούς κανόνες για όλους, ξεκαθάρισε ο κ. Αβραμόπουλος, «έτσι ώστε να υπάρχει ένας μηχανισμός αλληλεγγύης που θα εγγυάται ότι κάθε κράτος-μέλος δεν θα είναι μόνο του». Ο επίτροπος είπε πως η Ελλάδα καθυστέρησε όταν αυξήθηκαν υπερβολικά οι ροές, ωστόσο τώρα ελέγχει την κατάσταση εντελώς και όλοι οι εισερχόμενοι δακτυλοσκοπούνται. Σημείωσε πως είναι επιτυχημένη η κοινή δήλωση Ε.Ε. – Τουρκίας. «Φαίνεται από τις αφίξεις, που έχουν υποχωρήσει στα 50 άτομα κατά μέσον όρο την ημέρα», τόνισε.

Ο κ. Γιάννης Μουζάλας εκτίμησε χθες στον ΣΚΑΪ πως 20.000 με 25.000 πρόσφυγες θα παραμείνουν στην Ελλάδα, εάν διατηρηθεί η συμφωνία Ευρώπης – Τουρκίας, αλλιώς «τα πράγματα θα είναι δύσκολα». Μετά το κλείσιμο της Ειδομένης, σημείωσε, 25.000 πρόσφυγες βγήκαν με τον έναν ή τον άλλο τρόπο από την Ελλάδα. Παραδέχθηκε το πρόβλημα στο Αιγαίο και υπογράμμισε την ανάγκη δημιουργίας μικρών προαναχωρησιακών κέντρων σε όλα τα νησιά. Σύμφωνα με τον υπουργό, το 70%-80% όσων φθάνουν πλέον στην Ελλάδα είναι μετανάστες και όχι πρόσφυγες.

Χθες το πρωί, στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου βρίσκονταν 13.963 πρόσφυγες και μετανάστες, εκ των οποίων 8.677 σε δομές (οι υπόλοιποι σε άλλους χώρους). Πριν από ένα μήνα, ο συνολικός αριθμός ήταν 13.795 άτομα, 7.278 σε δομές.

Τον Μάιο πραγματοποιήθηκαν 1.737 επαναπροωθήσεις αλλοδαπών στις χώρες καταγωγής τους (Αλβανία 1.019, Πακιστάν 227), μέσω των εθελουσίων προγραμμάτων επαναπατρισμού του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης, καθώς και των αναγκαστικών επιστροφών και εθελοντικών αναχωρήσεων της ΕΛ.ΑΣ. Από τις αρχές του έτους έχουν επαναπροωθηθεί 8.006 άτομα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή