ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Υπό εξέταση αλλαγές στη νομοθεσία για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος

kontonis-thumb-large

Αλλαγές στη νομοθεσία για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος αλλά και αναθεώρηση του κανονισμού για την εκτέλεση δικαστικών αποφάσεων σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης συζητούνται στο Συμβούλιο Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων που πραγματοποιείται στο Λουξεμβούργο, παρουσία και του Ελληνα υπουργού Δικαιοσύνης Σταύρου Κοντονή.

Οι μεταβολές που απασχολούν το Συμβούλιο υπουργών είναι σημαντικές ιδιαίτερα και για τη χώρα μας όπου οι έρευνες για ξέπλυμα είναι πολλές και η σχετική νομοθεσία έχει συμβάλει καθοριστικά τα τελευταία χρόνια στη δίωξη υποθέσεων διαφθοράς.

Επίσης σημαντικές είναι και οι αποφάσεις για την εκτέλεση των αποφάσεων σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης που σχετίζονται με αστικές και όχι μόνον υποθέσεις.

Εξάλλου, ικανοποιητικά τα αποτελέσματα της επίσκεψης του Υπουργού Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων την περασμένη εβδομάδα στο Στρασβούργο, όπου συναντήθηκε με τον Γενικό Γραμματέα του Συμβουλίου της Ευρώπης κ. Thorbjorn Jagland, ο οποίος αναφέρθηκε «στην αρμονική συνεργασία της ελληνικής κυβέρνησης με το Συμβούλιο της Ευρώπης τα τελευταία δύο χρόνια».

Ως προς το ζήτημα των προσφυγικών ροών ο Γενικός Γραμματέας είπε: «Είναι σκάνδαλο να φορτώνεται τόσο βάρος στις πλάτες της Ελλάδας, σ’ ένα τόσο δύσκολο οικονομικό περιβάλλον».  Ο Έλληνας Υπουργός ζήτησε τη συνδρομή του Συμβουλίου της Ευρώπης για τη σύμπραξη όλων των ευρωπαϊκών χωρών στη διαχείριση των προσφυγικών ροών, τονίζοντας ότι αποτελεί παγκόσμιο ζήτημα.

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κ. Σταύρος Κοντονής συναντήθηκε επίσης με τον Επίτροπο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου κ. Nils Muiznieks, ο οποίος εξέφρασε την ικανοποίησή του καθώς, όπως είπε, «η Ελλάδα είναι η πιο φιλική χώρα στην προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Από την πλευρά του ο κ. Κοντονής τόνισε πως «στον πυρήνα της ιδεολογίας της Αριστεράς και της πολιτικής της κυβέρνησης είναι η προστασία και η εμπέδωση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από την κοινωνία».