Τουρκικές NAVTEX για κυπριακή ΑΟΖ και Καστελλόριζο

Τουρκικές NAVTEX για κυπριακή ΑΟΖ και Καστελλόριζο

2' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στρατηγική έντασης στο Αιγαίο και στην Ανατ. Μεσόγειο επιλέγει η Αγκυρα, παρά το γεγονός ότι, κατά πάσα πιθανότητα, η δεύτερη διάσκεψη της Γενεύης για το Κυπριακό θα πραγματοποιηθεί στις 29 Ιουνίου. Τις τελευταίες 24 ώρες, οι τουρκικές αρχές έχουν εκδώσει σειρά από NAVTEX για ασκήσεις μέσα στην κυπριακή ΑΟΖ και προσομοιώσεις έρευνας και διάσωσης πέριξ του Καστελλόριζου. Συγκεκριμένα, με τη NAVTEX 585/17 δεσμεύθηκε περιοχή για πυρά χθες το απόγευμα στα νοτιοδυτικά της Πάφου σε περιοχή εντός των οικοπέδων 6 και 10 της κυπριακής ΑΟΖ. Σημειώνεται ότι καθ’ όλη τη διάρκεια των τελευταίων εβδομάδων στη συγκεκριμένη περιοχή της κυπριακής ΑΟΖ περιπολεί πάντα –ανεξάρτητα από την έκδοση NAVTEX– μία τουρκική φρεγάτα (συνήθως εναλλάσσονται η «Γκαζιαντέπ» και η «Γκελιμπολού»).

Με τις NAVTEX 586/17 και 592/17, αντιστοίχως, ανακοινώθηκε άσκηση με πυρά στα διεθνή ύδατα νοτίως του Καστελλόριζου, αλλά και εκπαίδευση έρευνας και διάσωσης περί το ελληνικό νησί. Χθες, συνεχίστηκαν, επίσης, οι έρευνες του ωκεανογραφικού «Τσουμπουκλού» στην περιοχή μεταξύ Χίου και Ικαρίας, όπου, επίσης, δεσμεύθηκε μέρος της για ασκήσεις του τουρκικού πολεμικού ναυτικού. Στο στρατιωτικό σκέλος, να σημειωθεί ότι τις επόμενες ημέρες θα πραγματοποιηθεί μεγάλη χερσαία άσκηση μεταξύ της κυπριακής Εθνικής Φρουράς και των Ειδικών Δυνάμεων του Ισραήλ. Η άσκηση θα εξελιχθεί στο όρος Τρόοδος και εντάσσεται στο πλαίσιο της υφιστάμενης αμυντικής συνεργασίας ανάμεσα σε Λευκωσία και Ιερουσαλήμ.

Ως προς τη «Γενεύη 2», που εκτός απροόπτου θα πραγματοποιηθεί στις 29 Ιουνίου, οι προοπτικές επιτυχίας είναι μάλλον περιορισμένες, δεδομένων των –έως τώρα– σταθερών θέσεων Αθήνας – Αγκυρας και Λευκωσίας – Κατεχομένων. Στα θετικά της κατάστασης αποτιμάται η συμφωνία ακόμη και της Βρετανίας περί ανάγκης απόσυρσης των παρεμβατικών δικαιωμάτων. Αγκάθι παραμένει η απόσυρση των στρατευμάτων.

Η ελληνική και η ελληνοκυπριακή πλευρά ζητούν να υπάρξει σταδιακή απομάκρυνση των τουρκικών στρατευμάτων από το νησί με ημερομηνία που θα προβλέπει την ολοκλήρωση της διαδικασίας (Sunset Clause).

Αντιθέτως, η τουρκική και η τουρκοκυπριακή πλευρά επιθυμούν τη διατήρηση ενός αριθμού στρατευμάτων στο νησί (περίπου 4.000). Κατά την αντίληψη της Αγκυρας, έπειτα από κάποιο χρονικό διάστημα (οι Τούρκοι μιλούν για περίπου 15 χρόνια) θα τεθεί στο νέο, συνομόσπονδο κράτος της Κύπρου ερώτημα εάν επιθυμεί να φύγουν οι τουρκικές δυνάμεις από το νησί (review clause).

Προτού φθάσουν εκεί, οι δύο πλευρές θα πρέπει να συμφωνήσουν σε πιο βασικά ζητήματα. Οι πρώτες πληροφορίες που φθάνουν σε Αθήνα και Λευκωσία για την επί της αρχής στάση της Τουρκίας είναι ανησυχητικές. Οι Τούρκοι ζητούν συμφωνία επί όλων των διακοινοτικών ζητημάτων και, αμέσως μετά, έναρξη της συζήτησης για εγγυήσεις και ασφάλεια, κάτι που είναι ακριβώς αντίθετο από όσα προκρίνουν Αθήνα και Λευκωσία. Σε αυτό το πλαίσιο, άλλωστε, κινήθηκε χθες ο κ. Ν. Αναστασιάδης, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων κατά τη διάρκεια εκδήλωσης του German Marshall Fund στην Ουάσιγκτον. «Πιθανή πρόοδος στις εγγυήσεις και στην ασφάλεια μπορεί να ανοίξει τον δρόμο, ώστε να συζητήσουμε τα υπόλοιπα κεφάλαια», είπε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή