ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πιέσεις Κομισιόν για αποφάσεις ενόψει Εurogroup

pieseis-komision-gia-apofaseis-enopsei-eurogroup-2193912

Οι Ευρωπαίοι πιστωτές δεν θα πρέπει να «παίζουν με τη φωτιά», όσον αφορά την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, διεμήνυσε την Πέμπτη ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί, ενόψει του Eurogroup της 15ης Ιουνίου. 

«Δεν έχουμε συμφωνία ακόμη για τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους», πρόσθεσε ο κ. Μοσκοβισί, χαρακτηρίζοντας «λογική» την παραμονή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείο στο ελληνικό πρόγραμμα.

«Η Ελλάδα φθάνει στα όρια του τι μπορεί να αποδεχτεί μια κοινωνία», συμπλήρωσε ακόμη.

Βάλντις Ντομπρόβσκις: «Καιρός για εκταμίευση της επόμενης δόσης»

«Είναι καιρός να προχωρήσουμε στην εκταμίευση της επόμενης δόσης για την Ελλάδα», δήλωσε από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής, Βάλντις Ντομπρόβσκις. Eρωτηθείς αν η πορεία υλοποίησης των προαπαιτούμενων από την πλευρά της Ελλάδας κρίνεται ικανοποιητική, ο Β. Ντομπρόβσκις απάντησε ότι η Επιτροπή πιστεύει πως η Ελλάδα έχει εκπληρώσει όλες τις δεσμεύσεις της τόσο στο δημοσιονομικό σκέλος, όπου υπάρχει υπεραπόδοση σε σχέση με τους στόχους, όσο και στο διαρθρωτικό σκέλος των μεταρρυθμίσεων.

«Πιστεύουμε ότι τώρα είναι ώρα να προχωρήσουμε με την εκταμίευση της επόμενης δόσης», ανέφερε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας ότι η αβεβαιότητα έχει ήδη αρνητικά αποτελέσματα στην ελληνική οικονομία και δεν υπάρχει κανένας λόγος γι' αυτό.

Σε ό,τι αφορά τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους, ο Β. Ντομπρόβσκις είπε ότι οι συζητήσεις συνεχίζονται και ότι η απόφαση ανήκει στους πιστωτές της Ελλάδας (δηλαδή των κρατών-μελών) και όχι της Επιτροπής. «Είναι σημαντικό να κλείσουμε τη δεύτερη αξιολόγηση και να προχωρήσουμε με την εκταμίευση της επόμενης δόσης για να δείξουμε ότι το ελληνικό πρόγραμμα είναι σε τροχιά και ότι η ελληνική οικονομία ανακάμπτει», ανέφερε τέλος ο Β. Ντομπρόβσκις.