Βαριά η σκιά της πολιτικής αβεβαιότητας στις αγορές

Βαριά η σκιά της πολιτικής αβεβαιότητας στις αγορές

1' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στα χαμηλά τριών εβδομάδων υποχώρησε χθες ο δείκτης Ftse 100 του Λονδίνου, κλείνοντας με υποχώρηση 0,38%, ενώ πλησίαζε στο τέλος η εκλογική διαδικασία στη Βρετανία, με αναμενόμενη τη νίκη του κυβερνώντος κόμματος της Τερέζα Μέι. Είχε προηγηθεί προειδοποίηση της αμερικανικής τράπεζας Citi προς τους επενδυτές να προστατευθούν έναντι της πολιτικής αβεβαιότητας επενδύοντας στις μετοχές των οκτώ βρετανικών εταιρειών υψηλής κεφαλαιοποίησης, που εξαρτώνται ελάχιστα από τις εγχώριες πωλήσεις, και να αποφύγουν τις οκτώ βρετανικές εταιρείες με τη μεγαλύτερη έκθεση στη βρετανική οικονομία.

Την ίδια στιγμή, και ενώ η ΕΚΤ ανακοίνωνε ότι δεν πρόκειται να προχωρήσει σε νέες μειώσεις επιτοκίων, αλλά συνεχίζει το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, το ευρώ σημείωνε άνοδο στο 1,1259 δολάριο, πλησιάζοντας τα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων επτά μηνών.

Εξάλλου, η είδηση για τη διάσωση ακόμα δύο προβληματικών τραπεζών της Ιταλίας οδήγησε σε άνοδο τον δείκτη Ftse Mib του Μιλάνου, που έκλεισε με κέρδη 1,46%, αλλά και τον ΙΒΕΧ της Μαδρίτης, που έκλεισε με κέρδη 0,75%. Αντιθέτως, το Xρηματιστήριο της Φρανκφούρτης και της Γαλλίας δεν σημείωσαν σχεδόν καμία μεταβολή, με τους αντίστοιχους δείκτες Xetra Dax και Cac 40 να κλείνουν ο πρώτος με οριακή άνοδο 0,32% και ο δεύτερος με οριακή υποχώρηση 0,02%.

Η σημαντικότερη μεταβολή που έχει σημειωθεί στη διάρκεια της εβδομάδας αφορά τις τιμές του πετρελαίου: η τιμή του Brent τείνει να σταθεροποιηθεί γύρω στα 48 δολάρια το βαρέλι, καθώς αργά το βράδυ κυμαινόταν στα 48,13 δολάρια το βαρέλι, ενώ είχε νωρίτερα υποχωρήσει ακόμη και κάτω από τα 48 δολάρια το βαρέλι.

Ο λόγος είναι τα επίμονα υψηλά αποθέματα και το πλεόνασμα στην παγκόσμια αγορά αλλά και η κλιμακούμενη ένταση ανάμεσα στο Κατάρ και τις γειτονικές αραβικές χώρες. Εκτιμάται από την αγορά πως η απομόνωση του Κατάρ υπονομεύει τις προσπάθειες των πετρελαιοπαραγωγών χωρών εντός και εκτός ΟΠΕΚ να οδηγήσουν σε άνοδο τις τιμές του «μαύρου χρυσού» μειώνοντας την παραγωγή. Σημειωτέον ότι μετά την υποβάθμιση του χρέους του Κατάρ από τη Standard & Poor’s, χθες και ο οίκος Moody’s προειδοποίησε πως διαβλέπει κινδύνους αν συνεχιστεί η ίδια κατάσταση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή