Με… τροπολογίες τα τελευταία προαπαιτούμενα

Με… τροπολογίες τα τελευταία προαπαιτούμενα

1' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην κύρωση  μιας συμφωνίας για το… ψάρεμα στη Μεσόγειο έμελλε να ενταχθούν τα τελευταία(;) μέτρα του νέου μνημονίου, καθώς η κυβέρνηση επέμεινε χθες να περάσουν και αυτά με τη μορφή των τροπολογιών σε ένα εντελώς άσχετο νομοσχέδιο, όπως αυτό που θα ψηφισθεί σήμερα, προκειμένου να εναρμονισθεί η χώρα μας στη νομοθεσία των ευρωπαϊκών κρατών στα θέματα αλιείας.

Το γεγονός προκάλεσε, βέβαια, την αγανάκτηση των εκπροσώπων της αντιπολίτευσης στη χθεσινή διάσκεψη των προέδρων της Βουλής. Χαρακτήρισαν εξευτελιστική για τη Βουλή τη διαδικασία, αλλά και εντελώς αναιτιολόγητη τη βιασύνη της κυβέρνησης, ζητώντας να συζητηθούν τα μέτρα έστω τη Δευτέρα για να δοθεί χρόνος στους βουλευτές να τα διαβάσουν. Το δε ΠΑΣΟΚ, υπερθεματίζοντας στην πρόταση της Ν.Δ., διερωτήθηκε ευλόγως γιατί η κυβέρνηση φέρνει πάλι μέτρα με τη μορφή των τροπολογιών και δεν τα καταθέτει σε ξεχωριστό νομοσχέδιο.

Τις ενστάσεις αυτές έδειξαν αρχικώς να τις υιοθετούν ακόμη και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, όπως η κ. Τασία Χριστοδουλοπούλου, που πρότεινε στον πρόεδρο της Βουλής Ν. Βούτση να εξαντληθεί κάθε περιθώριο για να ικανοποιηθούν. Ο κ. Βούτσης, ωστόσο, που και εκείνος έδειξε να κατανοεί ως εύλογα το αιτήματα της αντιπολίτευσης, επιφυλάχθηκε να επικοινωνήσει με το Μαξίμου, αλλά προφανώς δεν πήρε το Ο.Κ. για μια σύντομη έστω αναβολή της διαδικασίας. Κι έτσι δύο ώρες μετά τη λήξη της διάσκεψης, διεμήνυσε στους εκπροσώπους της αντιπολίτευσης ότι τα άκρως σημαντικά αυτά μέτρα (αφορούν το αφορολόγητο, τις συλλογικές συμβάσεις, τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς, το συνταξιοδοτικό και τα οικονομικά των κομμάτων) θα έρθουν σήμερα ως πέντε συμπληρωματικές τροπολογίες στο ν/σ για το… ψάρεμα.

Επισημαίνεται ότι η βιασύνη αυτή της κυβέρνησης προκάλεσε και μία επιπλέον παρενέργεια, η οποία μάλλον θα επιλυθεί σήμερα με μια ολίγον αυθαίρετη ερμηνεία του κανονισμού. Ο λόγος είναι ότι τα περισσότερα κόμματα έχουν ήδη εγκρίνει τις προηγούμενες ημέρες την κύρωση της κοινοτικής συμφωνίας για την αλιεία στην αρμόδια επιτροπή και επομένως βάσει του τυπικού δεν δικαιούνται σήμερα να λάβουν τον λόγο στην Ολομέλεια. Μπροστά, ωστόσο, στη θύελλα αντιδράσεων που κατάλαβε ότι θα προκαλούσε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, ο κ. Βούτσης δεσμεύθηκε ήδη από χθες τα κόμματα να λάβουν ξεχωριστά τον λόγο για τις τροπολογίες με τουλάχιστον δύο εκπροσώπους τους.

Κατόπιν τούτων, αναμένεται το απόγευμα μία ακόμη επεισοδιακή συνεδρίαση, καθώς το μεν ΚΚΕ ήδη από χθες προανήγγειλε ότι θα αποχωρήσει από την «πραξικοπηματική αυτή διαδικασία», ενώ βέβαιον είναι ότι όσα κόμματα παραμείνουν θα ζητήσουν ονομαστική ψηφοφορία επί των τροπολογιών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή