Βαρύ κλίμα στους κόλπους της Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ

Βαρύ κλίμα στους κόλπους της Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ

2' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κάθε άλλο παρά ενθουσιασμό προκάλεσαν στους βουλευτές οι τροπολογίες που φέρνει η κυβέρνηση στη Βουλή και αφορούν την ολοκλήρωση των προαπαιτούμενων δράσεων, προκειμένου να εξασφαλισθεί το τυπικό κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης στο Eurogroup της 15ης Ιουνίου. Στις τάξεις της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ το κλίμα ήταν βαρύ από νωρίς χθες, όταν έγιναν γνωστές λεπτομέρειες για το περιεχόμενο των τροπολογιών και ιδιαίτερα για την παράταση του «παγώματος» στις συντάξεις και για ανατροπές στην επιδιωκόμενη από την κυβέρνηση ρύθμιση σε σχέση με τα εργασιακά, τις συλλογικές διαπραγματεύσεις και τις συλλογικές συμβάσεις. Το βαρύ κλίμα μεταφέρθηκε από νωρίς χθες και στην έδρα του ΣΥΡΙΖΑ, στην Κουμουνδούρου, με το κομματικό επιτελείο να γίνεται δέκτης της ανησυχίας και των διαμαρτυριών των βουλευτών.

Οι αντιδράσεις δεν ήρθαν ως κεραυνός εν αιθρία, ήταν κάτι περισσότερο από αναμενόμενες. Για τον λόγο αυτό, άλλωστε, είχε προγραμματιστεί το ενημερωτικό «μασάζ» των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ από τους υπουργούς Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο, και Εργασίας, Εφη Αχτσιόγλου, οι οποίοι δεν είχαν ένα εύκολο απόγευμα στη Βουλή. Οι επικρίσεις των βουλευτών και οι διαμαρτυρίες που εκφράστηκαν επικεντρώθηκαν στους κυβερνητικούς χειρισμούς συνολικά για την ακόμα ανοικτή διαπραγμάτευση. Για το κλίμα υπεραισιοδοξίας που καλλιεργήθηκε, για τις βεβαιότητες που εκφράσθηκαν ότι μπορεί να επιτευχθεί ιδιαίτερα θετικό αποτέλεσμα, για το μαξιμαλιστικό αφήγημα και τις διαψεύσεις που ακολούθησαν. Οι βουλευτές εστιάζουν την κριτική τους στο γεγονός ότι, με βάση την εκπορευόμενη σε κεντρικό κυβερνητικό επίπεδο «γραμμή», οι ίδιοι θεωρούν ότι βρίσκονται εκτεθειμένοι έναντι της εκλογικής βάσης.

Ο κ. Τσακαλώτος και η κ. Αχτσιόγλου ενημέρωσαν για τις εκκρεμότητες, για τις τροπολογίες που θα ψηφιστούν σήμερα και για την πορεία της διαπραγμάτευσης συνολικά, όπου παραμένει βασικό ζητούμενο για την Αθήνα η διασφάλιση ενός οδικού χάρτη εξόδου στις αγορές, με το θέμα του χρέους, έπειτα και από τα σαφή μηνύματα από την πλευρά των δανειστών, να έχει περάσει σε δεύτερη μοίρα. Η κ. Αχτσιόγλου εμφανίστηκε καθησυχαστική για το θέμα των συλλογικών συμβάσεων.

Σε εγρήγορση

Στην κυβερνητική και κομματική ηγεσία, με βάση και το κλίμα της χθεσινής ημέρας στις τάξεις των βουλευτών, επικρατεί ατμόσφαιρα εγρήγορσης, προκειμένου να εντοπιστούν έγκαιρα εστίες πιθανής διαφοροποίησης ενόψει της σημερινής ψηφοφορίας. Εκφράζεται, ωστόσο, συγκρατημένη αισιοδοξία ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα με διαφοροποιήσεις, καθώς οι βουλευτές εμφανίζονται, παρά τη δυσαρέσκεια που εκφράζεται, να συμβιβάζονται με το επιχείρημα ότι πρέπει η κυβέρνηση να πάει στο Eurogroup χωρίς να υπάρχει κάποια εκκρεμότητα σε σχέση με τα προαπαιτούμενα, ώστε να μη δοθεί αφορμή προς τους δανειστές να εγείρουν νέα προσκόμματα. Το αντίδοτο στις διαμαρτυρίες που εκφράζονται και στο βαρύ κλίμα που επικρατεί στις τάξεις των βουλευτών είναι το αφήγημα της δυναμικής που θα αποκτήσει η οικονομία εφόσον ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση. Το θετικό μήνυμα που η κυβέρνηση θεωρεί ότι θα προκύψει προς τις αγορές και θα ανοίξει τον δρόμο για προσέλκυση επενδύσεων, ανάπτυξη της οικονομίας, μείωση της ανεργίας.

Στο πλαίσιο αυτό, επιστρατεύτηκε στη χθεσινή ενημέρωση και το επιχείρημα της διεκδίκησης ενός ισχυρού πακέτου αναπτυξιακών δράσεων, το οποίο θα επιταχύνει τους θετικούς ρυθμούς που ήδη καταγράφονται στην οικονομία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή