Ν.Δ.: «Επανέρχονται παθογένειες»

Ν.Δ.: «Επανέρχονται παθογένειες»

3' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με μια ιδιαίτερα αιχμηρή δήλωση εναντίον των προωθούμενων κυβερνητικών αλλαγών στην εκπαίδευση, ο πρόεδρος της Ν.Δ. έδωσε το στίγμα της στάσης που πρόκειται να κρατήσει το κόμμα του ενόψει της συνέχειας σε ένα κρίσιμο θέμα, το οποίο στην Πειραιώς, καθόλου τυχαία, το χαρακτηρίζουν «εθνικό κεφάλαιο».

Ο κ. Μητσοτάκης, χρησιμοποιώντας υψηλούς τόνους, έκανε λόγο για ένα κυβερνητικό νομοσχέδιο το οποίο δεν λύνει απολύτως κανένα πρόβλημα, αντίθετα, όπως είπε, επαναφέρει τις χειρότερες παθογένειες του παρελθόντος, πλήττει ευθέως το αυτοδιοίκητο των ιδρυμάτων, ενισχύει τον συγκεντρωτισμό και καταργεί θεσμούς που συνέβαλαν στη λογοδοσία και τη διαφάνεια.

Ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν δίστασε μάλιστα στη δήλωσή του να θίξει και θέματα που θεωρούνται «ταμπού», δείχνοντας πως δεν έχει την πρόθεση να κάνει συμβιβασμούς με παγιωμένες αντιλήψεις. Συγκεκριμένα, ανέφερε πως, μέσω της επαναφοράς της συμμετοχής των φοιτητών στα όργανα διοίκησης των ιδρυμάτων, κάτι που περιλαμβάνεται στο νέο νομοσχέδιο, ενισχύεται η κομματική επιρροή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Παράλληλα, σε εκ διαμέτρου αντίθετη γραμμή από τον υπουργό Κ. Γαβρόγλου, που σε πρόσφατη δήλωσή του χαρακτήρισε το άσυλο «δηλωτικό αγώνων για πλουραλισμό», ο κ. Κυρ. Μητσοτάκης υπονόησε σαφώς πως πίσω από την επαναφορά του κρύβεται μια «παρωχημένη και επικίνδυνη αντίληψη» που εξυπηρετεί όσους θέλουν να μετατρέπουν τα πανεπιστήμια σε χώρους ανομίας.

H τοποθέτηση αυτή του κ. Μητσοτάκη ήρθε σε πλήρη ευθυγράμμιση με την ανακοίνωση 30 πανεπιστημιακών, που μόλις ένα 24ωρο πριν υπέγραψαν κείμενο που χαρακτηρίζει «βεβιασμένη νομοθέτηση» τη νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης, εκφράζοντας την πλήρη αντίθεσή τους.

Για τους καλά γνωρίζοντες, τα όσα είπε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας και η ένταση με την οποία ασχολήθηκε με το θέμα της Παιδείας μόνο έκπληξη δεν είναι. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης από την εποχή που ήταν βουλευτής έχει πολύ ψηλά στην ιεραρχία του τα θέματα εκπαίδευσης. Ηδη από το 2011, κατά την ψήφιση του νόμου Διαμαντοπούλου, υπήρξε ισχυρός υποστηρικτής της ανάγκης συμφωνίας των δύο μεγάλων κομμάτων σε ορισμένους βασικούς άξονες για τον χώρο της Παιδείας. Η διαχρονική σχέση του με τον ευαίσθητο αυτό τομέα συνεχίστηκε και από τη θέση του ως κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της Ν.Δ., όταν σήκωσε τον αντιπολιτευτικό τόνο εναντίον του νόμου Μπαλτά – Κουράκη, στηρίζοντας τότε την πρωτοβουλία «Παιδεία 2015». Ο κ. Μητσοτάκης και από τη θέση του προέδρου της Ν.Δ. συνέχισε να έχει ψηλά στην ατζέντα το θέμα της Παιδείας. Υπάρχει μάλιστα καταγεγραμμένη δήλωσή του τον Σεπτέμβριο του 2016, όταν παρευρέθη σε παρουσίαση βιβλίου όπου είχε πει «η κυβέρνηση μας επιστρέφει στο 1982».

Συνεδρίαση τομεαρχών

To θέμα της Παιδείας αναμένεται να είναι ένας από τους βασικούς άξονες συζήτησης και κατά τη σημερινή συνεδρίαση των τομεαρχών του κόμματος υπό την προεδρία του κ. Μητσοτάκη. Η συνεδρίαση των «γαλάζιων» τομεαρχών πραγματοποιείται στη σκιά των αρνητικών εξελίξεων στα θέματα της οικονομίας και εν αναμονή σημαντικών αποφάσεων για τη χώρα. Ως εκ τούτου τα θέματα της οικονομίας θα είναι ο δεύτερος σημαντικός πυλώνας που θα τεθεί επί τάπητος, με την εξέταση όλων των ενδεχομένων, ανάλογα με την έκβαση του Εurogroup της 15ης Ιουνίου.

Συνάντηση με τους «ντελιβεράδες»

Το απόγευμα της Πέμπτης ο Κυριάκος Μητσοτάκης, συνεχίζοντας τις επαφές με διαφόρους επαγγελματικούς κλάδους, συναντήθηκε με εργαζομένους στον χώρο της διανομής φαγητού, σε σούπερ μάρκετ και εταιρείες φύλαξης. Σκοπός της συνάντησης ήταν περισσότερο να ακούσει τα προβλήματά τους παρά να μιλήσει ο ίδιος, όπως χαρακτηριστικά είπε στην εισαγωγή της τοποθέτησής του. Αναφερόμενος στην κατάσταση της αγοράς εργασίας στον χώρο της διανομής φαγητού, υπογράμμισε ότι «είναι εξαιρετικά προβληματική», φέροντας ως παράδειγμα τις περιπτώσεις ανθρώπων που προσλαμβάνονται για τετράωρη απασχόληση και καταλήγουν να δουλεύουν οκτάωρα ή συχνά και δωδεκάωρα.

Ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, επαναλαμβάνοντας την πάγια θέση του πως δεν υπόσχεται πράγματα, όπως έκανε η σημερινή κυβέρνηση με τον κατώτατο μισθό, τόνισε στους εργαζομένους τη βούληση της Ν.Δ. να εξετάσει όλα τα δεδομένα και να προτείνει πιθανές λύσεις. Εμφανίστηκε ωστόσο αισιόδοξος για το μέλλον, λέγοντας πως, μέσω της μείωσης της φορολογίας των φυσικών προσώπων, οι εργαζόμενοι θα δουν στην τσέπη τους περισσότερα χρήματα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή