Τι αλλάζει στη χρηματοδότηση κομμάτων

Τι αλλάζει στη χρηματοδότηση κομμάτων

1' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Mε πέντε τροπολογίες που κατέθεσε χθες στη Βουλή, σε νομοσχέδιο για την κύρωση συμφωνίας για την αλιεία στη Μεσόγειο, η κυβέρνηση έκανε ένα ακόμη βήμα για την κάλυψη των προαπαιτούμενων προκειμένου να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση, ενόψει του Eurogroup της 15ης Ιουνίου.

Σύμφωνα με κυβερνητική πηγή, η μόνη άλλη εκκρεμότητα που ίσως απαιτεί νομοθετική ρύθμιση είναι η παράταση της εθελοντικής εισφοράς των εφοπλιστών.

Οι τροπολογίες αναμένεται να ψηφιστούν σήμερα.

Πέραν των συντάξεων και των συλλογικών συμβάσεων (βλ. παραπλεύρως), ρυθμίζουν τα εξής:

• Για την καταπολέμηση της διαφθοράς: Τα κόμματα μπορούν να χρησιμοποιούν ως εγγύηση για τη δανειοδότησή τους από πιστωτικά ιδρύματα την ετήσια κρατική χρηματοδότηση που δικαιούνται σε ποσοστό μέχρι 50%. Επίσης, δεν μπορούν να χρησιμοποιούν ως εγγύηση τη χρηματοδότηση που αφορά μεταγενέστερο έτος. Ο αρμόδιος υπουργός Π. Σκουρλετης υποστηρίζει ότι με τον τρόπο αυτόν αποτρέπεται η αλόγιστη χρησιμοποίηση της κρατικής επιχορήγησης.

Εξάλλου, στην ίδια τροπολογία ορίζεται ότι οι υποψήφιοι ή/και αιρετοί αντιπρόσωποι της Βουλής και του Ευρωκοινοβουλίου υποχρεούνται να γνωστοποιούν αυθημερόν στην αρμόδια Επιτροπή Ελέγχου το άνοιγμα του μοναδικού τραπεζικού λογαριασμού για τη διακίνηση των εσόδων και δαπανών τους. Μέχρι τώρα, τη σχετική υποχρέωση είχαν τα πιστωτικά ιδρύματα.

• Για τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς: Ο υπερθεματιστής που θα ανακηρύσσεται από τη διαδικασία των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών θα είναι αυτός που θα πληρώνει και το τέλος χρήσης του ηλεκτρονικού συστήματος. Η σχετική τροπολογία ακυρώνει προηγούμενη απόφαση που προέβλεπε ότι τέλος χρήσης ύψους 50 ευρώ θα καταβάλλουν όσοι συμμετέχουν στη διαδικασία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή