Μηνύματα Παυλόπουλου σε Σόιμπλε μέσω διπλής συνέντευξης

Μηνύματα Παυλόπουλου σε Σόιμπλε μέσω διπλής συνέντευξης

5' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη βεβαιότητά του ότι «στη συνεδρίαση του Eurogroup στις 15 Ιουνίου θα βρούμε μια λύση» καταθέτει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, μέσω της συνέντευξής του στη γερμανική εφημερίδα “Die Welt”, πρώτη ημέρα της επίσημης επίσκεψής του στη Γερμανία. Με την ταυτόχρονη επισήμανση ότι η Ελλάδα εκπλήρωσε τις υποχρεώσεις της και τώρα, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε -ένας πολιτικός που τηρεί αυστηρά τους κανόνες, όπως σημειώνει σε άλλο σημείο της συνέντευξης ο Πρ. Παυλόπουλος- πρέπει να τηρήσει τις δικές του.

Κατά λέξη και στο ερώτημα αν οι ελληνο-γερμανικές σχέσεις μπροστά σ’ ένα νέο σημείο ναδίρ, ο Έλληνας Πρόεδρος απαντά: «Ένα τέτοιο σημείο υπήρξε το 2015. Έκτοτε τα πράγματα βελτιώνονται. Είμαι βέβαιος ότι η συμφωνία πρέπει να διαμορφωθεί κατά τέτοιο τρόπο, ώστε η Ελλάδα να μπορεί πράγματι να αποπληρώσει τα χρέη της. Αυτή την άποψη υποστηρίζουν το ΔΝΤ καθώς και ο επικεφαλής της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι. Ο κ. Σόιμπλε και το ομοσπονδιακό Υπουργείο Οικονομικών θα πρέπει να τηρήσουν τις υποσχέσεις τους. Καθώς κι εμείς εκπληρώσαμε τις υποχρεώσεις μας, ψηφίζοντας τις μειώσεις συντάξεων και το χαμηλότερο αφορολόγητο που απαίτησαν οι πιστωτές».

Στη συνέχεια δε, ο Πρ. Παυλόπουλος επισημαίνει ότι γνωρίζει ότι «ο κ. Σόιμπλε είναι πρότυπο στην τήρηση κανόνων. Συνεργάστηκα -θυμίζει- μαζί του τέσσερα χρόνια ως Υπουργός Εσωτερικών. Πάντοτε ζητούσε από τους άλλους να τηρούμε τις συμφωνίες. Τώρα ήρθε η ευκαιρία μου να ζητήσω από τον Γερμανό Υπουργό Οικονομιών να τηρήσει ο ίδιος τους κανόνες. Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είναι αυστηρός, αλλά δίκαιος και γι’ αυτό θα βρει τη φόρμουλα που θα μας επιτρέψει να μπορέσουμε πράγματι να απομειώσουμε το χρέος».

Στη δημοσιογραφική παρατήρηση ότι είναι σε εξέλιξη ο προεκλογικός αγώνας στη Γερμανία και ότι, εν πάση περιπτώσει, άλλοι οι ψηφοφόροι του Β. Σόιμπλε και άλλοι του Ζ. Γκάμπριελ, ο Έλληνας Πρόεδρος αναφέρει: «Ζητώ από τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε να μην επηρεαστεί στην απόφασή του από τον γερμανικό προεκλογικό αγώνα. Εδώ διακυβεύεται κάτι μεγαλύτερο, το ζήτημα είναι η Ευρώπη. Πάντως και η Άγγελα Μέρκελ και ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε έχουν κάνει τόσα πολλά για τη Γερμανία, ώστε δεν πιστεύω ότι οι Γερμανοί θα εξαρτήσουν την ψήφο τους στις εκλογές από το εάν η Ελλάδα θα λάβει ελάφρυνση του χρέους ή όχι. Πιστεύω στη σοφία του γερμανικού λαού».

«Πολλοί Γερμανοί φοβούνται ότι η Ελλάδα δε θα αποπληρώσει ποτέ τα χρέη της. Δεν είναι λίγοι αυτοί που πιστεύουν ακόμη στο στερεότυπο του τεμπέλη, διεφθαρμένου Έλληνα», λέει ο δημοσιογράφος της “Welt” και ο Πρ. Παυλόπουλος απαντά: «Ίσως η γερμανική κυβέρνηση θα ‘πρεπε να ενημερώσει καλύτερα τους Γερμανούς ψηφοφόρους. Ότι οι θυσίες των Ελλήνων έχουν υπάρξει πραγματικά απερίγραπτα μεγάλες. Κι ότι η Γερμανία δε έχει χάσει μέχρι τώρα ούτε ένα ευρώ. Η πολιτική θα πρέπει να δρα ενάντια σ’ αυτές τις προκαταλήψεις», τονίζει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και συμπληρώνει: «Κανείς δεν υποστηρίζει ότι θα ‘πρεπε να πετάμε στην ευρωζώνη τα χρήματα από το παράθυρο. Πρέπει να ελέγχουμε αυστηρότερα τις δαπάνες μας. Όμως θα πρέπει και να στηρίζουμε την ανάπτυξη. Ο καλύτερος τρόπος μείωσης του χρέους είναι μέσω της ανάπτυξης, και στην Ελλάδα. Ελπίζουμε ότι η ευρωζώνη θα μας δώσει αυτή την ευκαιρία. Έτσι αντιλαμβανόμαστε την ιδέα της αλληλεγγύης».

Συνέντευξη και στο Spiegel online

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας και στη συνέντευξη που παραχώρησε στο Spiegel online. 

«Ο κ. Σόιμπλε ως πραγματικός Ευρωπαίος θα εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της Γερμανίας» ήταν το μήνυμα που στέλνει ο κ . Προκόπης Παυλόπουλος, και προσθέτει: «Στο “Eurogroup” της 15ης Ιουνίου είναι η ώρα των εταίρων να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους».

Πιο αναλυτικά, «η Ελλάδα εκπλήρωσε τις υποχρεώσεις της στο ακέραιο και στο συντομότερο δυνατό χρόνο, δεδομένης και της κατάστασης που αντιμετωπίζει η ελληνική οικονομία και κοινωνία. Τώρα, ομολογούν όλοι οι θεσμοί, όπως η Κομισιόν και η ΕΚΤ, είναι η ώρα των εταίρων να εκπληρώσουν τις δικές τους υποχρεώσεις. Αυτό μπορεί να συμβεί στο Eurogroup της 15ης (Ιουνίου)».

Επίσης, ο Έλληνας Πρόεδρος απευθύνεται στον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και του λέει ότι «ο γερμανικός λαός έχει πολύ μεγαλύτερο ευρωπαϊκό περίσσευμα ψυχής από όσο κάποιοι τον πιστώνουν». Εξάλλου, «ο κ. Σόιμπλε πρέπει να σκεφτεί το εξής. Ο ελληνικός λαός, με τόσες θυσίες, αποφάσισε σε όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις να ψηφίσει κόμματα φιλοευρωπαϊκά σε ποσοστό 85%. Απέδειξε ότι, παρά τις θυσίες που υφίσταται, ακόμα και θυσίες ως αποτέλεσμα λαθών άλλων, μένει στην Ευρώπη. Ενώ άλλοι λαοί, που δεν υπέστησαν παρόμοιες θυσίες, εγκατέλειψαν το ευρωπαϊκό σκάφος. Εμείς οι Έλληνες μπορεί να είμαστε μικρό κράτος σε έδαφος και πληθυσμό, έχουμε όμως όραμα, όχι μόνο για εμάς αλλά και για την Ευρώπη».

Στο ερώτημα αν συμφωνεί με την άποψη ότι η ελληνική κρίση εξέθρεψε το αντι-ευρωπαϊκό κύμα, ο Πρόεδρος σημειώνει: «Κάποιοι μπορεί να προσπάθησαν πράγματι να εκμεταλλευτούν την ελληνική κρίση. Γι’ αυτό ακριβώς είναι αναγκαία η αλληλεγγύη, για να μην μπορούν να το εκμεταλλευτούν οι αντιευρωπαϊκές δυνάμεις. Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί να μην τροφοδοτούμε όλους αυτούς τους εχθρούς της Ευρώπης και της Δημοκρατίας. Είναι παρήγορο ότι η επιρροή τους αποδεικνύεται ότι δεν ήταν η αναμενόμενη. Η προπαγάνδα τους δεν πέρασε.

Οφείλουμε εμείς οι υπόλοιποι στην Ευρώπη να μην δίνουμε τέτοιες αφορμές».

Στην πρόσφατη δήλωση Σόιμπλε για τους Έλληνες εφοπλιστές, ο Πρ. Παυλόπουλος απαντά λέγοντας: «Η διαπίστωση του κ. Σόιμπλε είναι εσφαλμένη. Ίσως οφείλεται στο ότι δεν έχει πλήρη εικόνα για τον ρόλο, την παράδοση και οικονομική συμβολή των εφοπλιστών στην Ελλάδα.

Σημαντικό είναι κάτι άλλο που έχει πει ο ίδιος ο Σόιμπλε και έχει απόλυτα δίκιο. Ότι το ΔΝΤ και τα προγράμματα διάσωσης είχαν σφάλματα. Το ΔΝΤ δεν υπολόγισε το βάθος της ύφεσης που προκάλεσε απώλεια του 1/4 ΑΕΠ της Ελλάδας. Αυτό δεν έχει συμβεί σε καιρό ειρήνης ποτέ σε καμιά δυτική χώρα. Το ότι το άντεξε ο ελληνικός λαός οφείλεται στη δύναμή του».

Όσον αφορά τις προσδοκίες ενόψει Eurogroup, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επισημαίνει: «Ο κ. Σόιμπλε ως πραγματικός Ευρωπαίος θα εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της Γερμανίας. Pacta sunt servanda. Οι κανόνες πρέπει να εφαρμοστούν από όλους. Τι ζητά η Ελλάδα; Το χρέος να καταστεί βιώσιμο. Θέλει ο κ. Σόιμπλε να πει ότι το χρέος είναι βιώσιμο; —κάτι που δεν το πιστεύω ούτε εγώ ούτε κανείς άλλος. Αν το πιστεύει ο ίδιος όμως, χρειαζόμαστε δήλωση στο Eurogroup που θα λέει ότι το χρέος είναι και θα παραμείνει βιώσιμο. Αυτός είναι ο όρος και η προϋπόθεση για να μπορέσει ο κ. Ντράγκι να συμπεριλάβει την Ελλάδα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης».

(Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ)

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή