Χαμηλές προσδοκίες στις Βρυξέλλες

Χαμηλές προσδοκίες στις Βρυξέλλες

3' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Mε λίγα εικοσιτετράωρα να απομένουν μέχρι το επόμενο κρίσιμο Εurogroup, οι προσδοκίες στις Βρυξέλλες παραμένουν χαμηλές για επίτευξη συμφωνίας, που θα εξασφαλίσει κάτι περισσότερο από την εκταμίευση μιας δόσης. Και αυτό, παρά τις φιλότιμες προσπάθειες της νέας γαλλικής κυβέρνησης, που τα τελευταία εικοσιτετράωρα έχει μπει δυναμικά στη διαπραγμάτευση, φέρνοντας προτάσεις που έχουν σκοπό να βοηθήσουν με κάποιο τρόπο:

• Την Ελλάδα να βγει ευκολότερα στις ελεύθερες αγορές κεφαλαίων.

• Την ΕΚΤ να λάβει μια ευνοϊκή απόφαση για την Αθήνα.

• Την ελληνική κυβέρνηση να βγει από την ιδιαίτερα δύσκολη θέση που βρίσκεται, καθώς μετά την υιοθέτηση των ιδιαίτερα σκληρών μέτρων δεν έχει να παρουσιάσει τίποτα στην ελληνική κοινή γνώμη από αυτά που είχε υποσχεθεί.

Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών, Μπρινό Λεμέρ, μπορεί να αναμένεται αύριο στην Αθήνα για να συζητήσει για τη γαλλική πρωτοβουλία, ωστόσο Ευρωπαίοι αξιωματούχοι εκφράζουν αμφιβολίες για το κατά πόσον αυτή η φόρμουλα μπορεί να αποτελέσει τη βάση που θα μεταπείσει το ΔΝΤ ότι το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο. Συγκεκριμένα, όπως αναφέρουν στην «Κ», «η πρόταση είναι ενδιαφέρουσα, αλλά όχι αρκετή να αλλάξει τα δεδομένα».

Η γαλλική πρωτοβουλία έχει ως στόχο να μπει στα συμπεράσματα του Eurogroup η σύνδεση του ρυθμού ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας με το εύρος ελάφρυνσης του χρέους. Δηλαδή, αν η ανάπτυξη είναι χαμηλή και επιβεβαιώνονται οι αρνητικές προβλέψεις του ΔΝΤ (ότι δεν θα ξεπεράσει το 1% μεσοπρόθεσμα), τότε η επέκταση της αποπληρωμής των δανείων και της περιόδου χάριτος να είναι η μεγαλύτερη δυνατή, δηλαδή ακόμη και μέχρι τα 15 ή τα 17 χρόνια.

Σε περίπτωση, όμως, που η ανάπτυξη είναι ιδιαίτερα θετική, τότε η επέκταση και η περίοδος χάριτος να είναι ελάχιστες ή ακόμη και μηδενικές. Η γαλλική πλευρά εκτιμά πως, αν υπάρχει η παραπάνω αναφορά στα συμπεράσματα του Εurοgroup, τότε θα δοθεί και η σαφήνεια που απαιτείται από την ΕΚΤ στα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους, επιτρέποντας στην Ελλάδα να συμμετάσχει στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.

Αλλωστε, από το προηγούμενο Eurogroup, το τελευταίο προσχέδιο της απόφασης –που δεν έγινε τελικά δεκτό από την ελληνική πλευρά– ανέφερε επέκταση των ωριμάνσεων των δανείων για μέχρι και 15 χρόνια, μεταξύ άλλων, «μία πολύ μεγάλη παραχώρηση από την πλευρά των κρατών-μελών», όπως τη σημειώνουν στις Βρυξέλλες. Ευρωπαίος αξιωματούχος έλεγε στην «Κ» πως «η πρόταση του Μαΐου έφερε όλους στα όριά τους, και τελικά ούτε αυτή δεν ήταν αρκετή για το ΔΝΤ».

Συγχρόνως, στη βελγική πρωτεύουσα εκφράζουν προβληματισμό για την επικοινωνιακή διαχείριση της αξιολόγησης και του τελευταίου Εurogroup από την ελληνική κυβέρνηση. «Το γεγονός ότι υπήρξε σε προσχέδιο του Eurogroup η επέκταση των δανείων μέχρι και 15 χρόνια και μείωση πρωτογενών πλεονασμάτων στο μόλις 2%, είναι πολύ μεγάλο επίτευγμα», λέει Ευρωπαίος αξιωματούχος που δεν διστάζει να πει ότι η ελληνική κυβέρνηση «ακολούθησε λάθος τακτική», καθώς δεν προέβαλε αυτό ως θετικό επιχείρημα.

Αντιθέτως, παρέμεινε προσκολλημένη στο αφήγημα της συμμετοχής στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, που έτσι και αλλιώς δεν ήταν δεδομένη, κάτι που, όπως εξηγούν στην «Κ» Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, είχε εκφραστεί πολλές φορές στον Ελληνα υπουργό Οικονομικών σε μια προσπάθεια να τον προστατεύσουν από τη δυσάρεστη θέση στην οποία βρίσκεται σήμερα.

Τις επόμενες μέρες αναμένεται να υπάρξουν περισσότερες διεργασίες, ώστε να εξευρεθεί μια φόρμουλα, κυρίως λεκτική, έτσι ώστε τουλάχιστον τα συμπεράσματα του Eurogroup να μη στείλουν αρνητικά μηνύματα σε σχέση με τη συμμετοχή του ΔΝΤ και τη βιωσιμότητα του χρέους. Κάτι τέτοιο θα έβλαπτε ιδιαίτερα την ελληνική κυβέρνηση στην προσπάθειά της να αντλήσει κεφάλαια από τις χρηματοπιστωτικές αγορές στο άμεσο μέλλον. Ετσι αυτό που σίγουρα θα αποφασιστεί, αν έχουν περάσει όλα τα προαπαιτούμενα από τη Βουλή –όπως άλλωστε αναμένεται– είναι το ύψος της δόσης που αναμένεται να κυμανθεί από 7,4 δισ. μέχρι ακόμη και 11 δισ., σύμφωνα με Ευρωπαίο αξιωματούχο.

Οσο μεγαλύτερη είναι η δόση από τα 7,4 δισ., τα οποία θα χρησιμοποιηθούν για την αποπληρωμή χρέους προς την ΕΚΤ στα μέσα Ιουλίου, τόσο καλύτερο για την ελληνική οικονομία. Το υπόλοιπο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς ιδιώτες ή να αποτελέσει και το μαξιλάρι ασφαλείας που χρειάζεται να διαθέτει η χώρα για να βγει στις αγορές, τη στιγμή που η συμμετοχή στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης φαίνεται προς το παρόν να μετατίθεται για το φθινόπωρο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή