Μπρινό Λε Μερ: «Θέλουμε να υπάρξει συμφωνία»

Μπρινό Λε Μερ: «Θέλουμε να υπάρξει συμφωνία»

2' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εδώ και ένα μήνα είναι ο νέος υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας. Και εδώ και ένα μήνα, το λέει και το επαναλαμβάνει: Θέλει να βοηθήσει, ώστε να βρεθεί λύση στο ελληνικό ζήτημα σύντομα. Ο Μπρινό Λε Μερ το απέδειξε και κατά τη συμμετοχή του στο πρώτο του Eurogroup, στις 22 Μαΐου, παίρνοντας το μέρος του Ελληνα ομολόγου του, Ευκλείδη Τσακαλώτου και υποστηρίζοντας μια συμφωνία για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.

Ενήργησε, κατόπιν, με τον ίδιο τρόπο και στη συνάντηση με τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, τη γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, τον Ιταλό υπουργό Οικονομικών, Κάρλο Καλέντα, αλλά και με τους Γερούν Ντάισελμπλουμ, και Πόουλ Τόμσεν, ώστε το επόμενο Eurogroup να φέρει στοιχεία μιας λύσης για την Ελλάδα.

Ενώ βρίσκεται εν τω μέσω βουλευτικής προεκλογικής εκστρατείας, όντας υποψήφιος σε μια περιφέρεια για την οποία πρέπει να πολεμήσει, ο Μπρινό Λεμέρ αποφάσισε να έρθει στην Αθήνα αύριο, Δευτέρα, προκειμένου να δηλώσει ακόμα μία φορά τη στήριξή του. Υστερα από μία συνάντηση με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, θα έχει μεσημεριανό γεύμα στο Μέγαρο Μαξίμου με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και θα συναντηθεί με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιάννη Στουρνάρα, λίγο πριν αναχωρήσει για το Παρίσι.

Σε αποκλειστική του δήλωση στην «Κ», τονίζει ότι «στόχος της δουλειάς μου και της επίσκεψής μου στην Ελλάδα είναι να διευκολύνω τις διαπραγματεύσεις, για να υπάρχει συμφωνία την προσεχή Πέμπτη, που θα δώσει στην Ελλάδα προοπτική για σταθερότητα και ανάπτυξη».

Αυτή η απρόσμενη επίσκεψη του Γάλλου υπουργού Οικονομικών είναι σημαντική. Καταδεικνύει την προθυμία της Γαλλίας να σηματοδοτήσει τη θέση της στην ευρωπαϊκή σκηνή. Οι προηγούμενες κυβερνήσεις της Γαλλίας, ανέκαθεν, υποστήριζαν την Ελλάδα, αυτή τη φορά, όμως, η κυβέρνηση του Εμανουέλ Μακρόν θέλει να επισπεύσει τις εξελίξεις, ακολουθώντας το παράδειγμα κορυφαίων αθλητών.

Για τον λόγο αυτό, ο Γάλλος πρόεδρος έχει ήδη επικοινωνήσει τρεις φορές τηλεφωνικά με τον Ελληνα πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα και έχει ήδη αποδεχθεί την πρόσκλησή του να επισκεφθεί την Ελλάδα και μάλιστα θα το πράξει πολύ σύντομα.

Αλλά πριν από αυτό, θέλει η επόμενη συνεδρίαση του Eurogroup, αλλά και η ευρωπαϊκή Σύνοδος Κορυφής της 22ας Ιουνίου, να είναι επιτυχημένες.

Για τη γαλλική κυβέρνηση είναι ένα στοίχημα με πολλαπλούς αποδέκτες και διαφορετικά μηνύματα. Πρόκειται συγκεκριμένα για μια προσπάθεια αποστολής μηνυμάτων προς την κατεύθυνση μιας ευρωπαϊκής μονάδας, τη στιγμή που η Γηραιά Ηπειρος έχει δεχθεί πυρά από τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ.

Ο υποψήφιος πρόεδρος Εμανουέλ Mακρόν ήθελε να κάνει την Ευρώπη να λάμψει. Ο πρόεδρος Μακρόν δεν θέλει να χάσει χρόνο προκειμένου να το πετύχει. Ούτε η κυβέρνησή του. Εξ ου και η επίσκεψη του Μπρινό Λε Μερ στην Αθήνα.

Ο πρώην υπουργός Γεωργίας, υπό τον Νικολά Σαρκοζί, και πρώην υποψήφιος της δεξιάς παράταξης των Ρεπουμπλικανών στις προκριματικές εκλογές, φημίζεται για τη σχολαστική εργατικότητά του όσον αφορά τις υποθέσεις του. Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας, μπορούσε να συνδιαλλαγεί με παιδιά ηλικίας 10 ετών με την ίδια ευκολία που απευθυνόταν σε συνταξιούχους, προκειμένου να γίνουν κατανοητές οι ιδέες του. Αυτό ακριβώς είναι που θέλει να πράξει στις Βρυξέλλες, ακόμα και αν γνωρίζει ότι ένα τέτοιο εγχείρημα είναι δύσκολο με τους Ευρωπαίους συναδέλφους του. Ωστόσο, καθώς πέραν όλων των άλλων είναι άφθαρτος, εκτιμά ότι έχει όλες τις πιθανότητες για να συνθέσει και να πετύχει.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή