Μια ιδιαίτερη υποψηφιότητα

Μια ιδιαίτερη υποψηφιότητα

3' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οταν πριν από ένα μήνα περίπου άρχισε να διαρρέεται η πληροφορία πως το ΑΚΕΛ διαβουλεύεται με τον Μάικ Σπανό για τις προεδρικές εκλογές του 2018, πολλοί ήταν εκείνοι που άρχισαν να διερωτώνται και να ψάχνουν, ποιος είναι ο εν δυνάμει εκλεκτός του κόμματος της Αριστεράς. Αγνωστος στο ευρύ κοινό, αλλά γνωστός στους επιχειρηματικούς και τραπεζικούς κύκλους, αποτελούσε για μέρες το αντικείμενο συζήτησης στα πηγαδάκια για το κατά πόσον μπορεί να ανατρέψει δεδομένα και να αποτελέσει, για το ΑΚΕΛ, τον επόμενο Γιώργο Βασιλείου και για τους ανένταχτους και απογοητευμένους πολίτες, έναν εν δυνάμει Εμανουέλ Μακρόν. Απεγκλωβισμένος από κομματικά βαρίδια μέχρι τώρα και παρακολουθώντας το πολιτικό παιχνίδι από μακριά, ο γνωστός επιχειρηματίας και οικονομολόγος, μπαίνει απευθείας στα βαθιά, βάζοντας πλώρη για τους προεδρικούς λόφους.

Κάτοχος μεταπτυχιακού στα Οικονομικά από το Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας των ΗΠΑ, ο κ. Σπανός διετέλεσε μέλος του διοικητικού συμβουλίου πολλών πολυεθνικών. Υπήρξε CEO της Coca-Cola Ευρασίας με έδρα την Κωνσταντινούπολη, ενώ σήμερα είναι CEO της εταιρείας M.S. Business Power Ltd και ιδρυτικός πρόεδρος της Green Dot. Διετέλεσε διευθυντής Μάρκετινγκ, γενικός διευθυντής και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Λανίτης (Coca-Cola Cyprus) από το 1981 μέχρι το 2008. Σήμερα διατηρεί τη θέση του μη εκτελεστικού μέλους στο διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας, ενώ από το 2014 διατηρεί θέση ανώτερου ανεξάρτητου διευθυντή στην Τράπεζα Κύπρου, όπως επίσης και ανεξάρτητου μη εκτελεστικού διευθυντή. Θα πρέπει να σημειωθεί πως στο παρελθόν διετέλεσε μέλος του Δ.Σ. της Κεντρικής Τράπεζας, σε μία θέση στην οποία είχε διοριστεί από τον πρόεδρο Αναστασιάδη. Είναι νυμφευμένος με την Τερέζα Λανίτη θυγατέρα του γνωστού Κύπριου επιχειρηματία Νίκου Λανίτη και είναι γνωστός λάτρης του αθλητισμού. Ενας οικονομολόγος, αθλητής, απομακρυσμένος από τα πολιτικά δρώμενα, που για πολλούς ενδεχομένως να θυμίζει το προφίλ Μακρόν.

Τι σκοπεύει να πετύχει για το κράτος ένας οικονομολόγος του επιχειρηματικού κόσμου στο ενδεχόμενο εκλογής του, είναι ένα ζήτημα που απασχολεί και συζητείται τόσο στο κομματικό παρασκήνιο όσο και στην κυπριακή κοινωνία. Ο ίδιος μεθοδευμένα, σιωπηρά και στρατηγικά, μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας στήνει το προεκλογικό του πλάνο, ως ανεξάρτητος υποψήφιος, απαγκιστρωμένος από το όποιο κομματικό δούναι και λαβείν. Μιλώντας στην «Κ» ξεκαθαρίζει πως η λέξη-κλειδί για την προεκλογική του εκστρατεία δεν είναι άλλη από την αξιοκρατία, σε συνδυασμό πάντα με την αποτελεσματικότητα και την εντιμότητα. Ξεκαθαρίζει πως στο ενδεχόμενο εκλογής του το υπουργικό του συμβούλιο θα αποτελείται από τεχνοκράτες, φέρνοντας νέα δεδομένα και δίδοντας συνεπώς ένα τέρμα στις κομματικές συνδιαλλαγές. Το αν θα το πετύχει τελικώς είναι ένα ζήτημα που μένει ανοικτό. Σε ό,τι αφορά το Κυπριακό, ταυτίζεται πλήρως με τις αρχές και τις θέσεις του ΑΚΕΛ και αυτές αναμένεται να ακολουθήσει πιστά στο ενδεχόμενο εκλογής του.

Κεφάλαιο μνημόνιο

Μπορεί όμως ένας επιχειρηματίας και το κόμμα της Αριστεράς να συμπορευθούν στις προεδρικές εκλογές; Το ξένο για τα αυτιά της ΑΚΕΛικής βάσης «Μάικ» μετετράπη σε Μιχάλης, με στόχο να μικρύνει η όποια διάσταση, ωστόσο ζήτημα τίθεται για το αν μπορεί να διαχειριστεί μέρος των θέσεών του στην οικονομία. Θέσεις που πόρρω απέχουν από αυτές που εκφράζει το ΑΚΕΛ. Ενδεικτικό το γεγονός ότι τη στιγμή που το ΑΚΕΛ μελετούσε το ενδεχόμενο εξόδου από το ευρώ και επιστροφής στη λίρα, ο Μάικ Σπανός παρουσίαζε σε τηλεοπτικές του εμφανίσεις το μνημόνιο στην Κύπρο ως «σωφρονιστικό πρόγραμμα εξυγίανσης» και την τρόικα ως ναυαγοσώστες της κυπριακής οικονομίας.

Ηδη, το ΑΚΕΛ φαίνεται να αναμένει τη διακήρυξη αρχών του κ. Σπανού στην οποία θα στηριχθεί για να πείσει τη βάση της και θα παραβλέψει τις όποιες προηγούμενές του τοποθετήσεις επί μνημονίου. Το κόμμα της Αριστεράς στην επιχειρηματολογία του δεν παραλείπει πως και ο πρώην πρόεδρος Γιώργος Βασιλείου υποστηρίχθηκε από το ΑΚΕΛ, ασχέτως του ότι είχε πολύ διαφορετικές θέσεις. Σε συνέντευξή του στην «Κ», ο γ.γ του ΑΚΕΛ, Αντρος Κυπριανού, πάντως, διαμηνύει πως ο κ. Σπανός ικανοποιεί πολλές από τις ευαισθησίες του κόμματος σε οικονομικά ζητήματα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή