ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Tα Malta Files καίνε Ερντογάν

Tα Malta Files καίνε Ερντογάν

Νέες πληροφορίες που βρίσκουν το φως της δημοσιότητας, και τις οποίες τα φιλοκυβερνητικά μέσα της Τουρκίας επιλέγουν να αποσιωπήσουν, εμπλέκουν τα ονόματα του Τούρκου προέδρου και του στενού κύκλου συνεργατών του σε νέους φακέλους διαφθοράς. Τα περίφημα «Malta Files» φέρνουν στο προσκήνιο σημαντικές πληροφορίες που αφορούν τις οικονομικές δραστηριότητες του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, του γαμπρού του και του πρωθυπουργού της Τουρκίας και προκαλούν πολλά αναπάντητα ερωτήματα.

Σε λίγο καιρό ξεκινάει στις ΗΠΑ η εκδίκαση της υπόθεσης του ιρανικής καταγωγής Τούρκου επιχειρηματία Ρεζά Ζαράπ, μια υπόθεση που αφορά το ξέπλυμα ιρανικού χρήματος διαμέσου της Τουρκίας και η οποία «καίει» στην ουσία τους εκπροσώπους της τουρκικής κυβέρνησης. Ακόμη, υπάρχουν οικονομικά και πολιτικά σκάνδαλα τα οποία έχουν έρθει στο προσκήνιο στα τέλη του 2013 και για τα οποία το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) επιλέγει να τηρήσει σιγήν ιχθύος.

Το κουτί της Πανδώρας

Στο μεταξύ και στο πλαίσιο των «Malta Files», έρχονται στο προσκήνιο πληροφορίες που αφορούν την κορυφή της πολιτικής εξουσίας της γειτονικής χώρας. Συγκεκριμένα, οι νέες πληροφορίες δείχνουν ότι ο ίδιος ο πρόεδρος Ερντογάν, η οικογένειά του, ο γαμπρός του Μπεράτ Αλμπαϊράκ και ο πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ εμπλέκονται σε υποθέσεις που προκαλούν πολλά ερωτήματα.

Οι νέες πληροφορίες δείχνουν ότι στα τέλη της προηγούμενης δεκαετίας, με την υποστήριξη ενός Αζέρου και ενός Τούρκου επιχειρηματία, η οικογένεια Ερντογάν απέκτησε ένα πετρελαιοφόρο πλοίο που φέρει την ονομασία «Agdash». Για την αγορά του καραβιού, η οικογένεια Ερντογάν χρησιμοποίησε offshore εταιρείες στη Μάλτα και στη Νήσο Μαν. Ο Τούρκος επιχειρηματίας Σιτκί Αγιάν «χάρισε» στην οικογένεια Ερντογάν 7 εκατ. δολάρια ΗΠΑ. Από την πλευρά του, ο Αζέρος επιχειρηματίας Μουμπαρίζ Μανσίμοβ «χάρισε» στην οικογένεια του Τούρκου προέδρου 23 εκατ. δολάρια ΗΠΑ. Λίγο μετά την αγορά του πετρελαιοφόρου, ο κ. Μανσίμοβ αγόρασε οικόπεδα-φιλέτα στα παράλια της Μικράς Ασίας, όπου δημιούργησε μια υπερσύγχρονη μαρίνα η οποία ανταγωνίζεται τις μαρίνες της Ελλάδας. Στη συνέχεια, αγόρασε μια εταιρεία οικοδομών με την οποία συμμετέχει στο έργο της ανέγερσης των αγωγών Μπακού – Τζεϊχάν και ΤΑΝΑΡ.

Ανεξάρτητες τουρκικές πηγές, οι οποίες μελετούν με προσοχή τις νέες πληροφορίες, τονίζουν χαρακτηριστικά ότι για την οικογένεια Ερντογάν, με τη δημοσιοποίηση των νέων στοιχείων και πληροφοριών, ανοίγει το «κουτί της Πανδώρας», μια εξέλιξη που μακροπρόθεσμα μπορεί να προκαλέσει μεγάλες επιπλοκές στον ίδιο τον Τούρκο πρόεδρο σε πολλά πεδία.

Τα «Malta Files», εκτός από την οικογένεια Ερντογάν, εμπλέκουν σε φακέλους διαφθοράς και τον γαμπρό του Τούρκου προέδρου και υπουργό Ενέργειας και Φυσικών Πόρων της Τουρκίας, ενώ πολλά είναι τα αναπάντητα ερωτήματα για τον πρωθυπουργό Μπιναλί Γιλντιρίμ και την οικογένειά του.

Συγκεκριμένα, οι τελευταίες πληροφορίες δείχνουν ότι πριν από περίπου μία πενταετία, όταν ο Μπ. Αλμπαϊράκ βρισκόταν ακόμη στη διοίκηση του ομίλου Τσαλίκ, επιχείρησε να αποφύγει την καταβολή φόρων στην Τουρκία όταν επέστρεψε στη χώρα μεγάλα χρηματικά ποσά. Εκείνη την περίοδο, ο μελλοντικός υπουργός Ενέργειας και Φυσικών Πόρων της Τουρκίας δημιούργησε offshore εταιρείες σε Μάλτα και Σουηδία. Ωστόσο, στη συνέχεια, δεν χρειάστηκε να χρησιμοποιήσει αυτές τις εταιρείες, καθώς εισήλθε στο κυβερνητικό σχήμα και χρησιμοποίησε το κυβερνών κόμμα για να περάσει από την τουρκική Εθνοσυνέλευση νόμο που διευκολύνει την είσοδο μεγάλων χρηματικών ποσών στην Τουρκία.

Την ίδια περίοδο, η οικογένεια του πρωθυπουργού Γιλντιρίμ δημιούργησε έναν μεγάλο στόλο με εμπορικά πλοία και αγόρασε σημαντικές εκτάσεις γης στην Ολλανδία. Οι τελευταίες πληροφορίες θέλουν την οικογένεια να έχει στη διάθεσή της 11 μεγάλα εμπορικά πλοία, επτά ακίνητα στην Ολλανδία και συνολικά 140 εκατ. ευρώ επενδύσεις στο εξωτερικό. Επίσης, η οικογένεια Γιλντιρίμ δώρισε στον Δήμο του Παντειχίου 600.000 ευρώ για την ανέγερση ενός τεμένους.

Σε όλες τις περιπτώσεις παραμένει άγνωστη η πηγή του πλούτου του κ. Τσαλίκ και της οικογένειας Γιλντιρίμ.